Naya is er niet meer…

ik kan er niet omheen, het doet pijn.

soms is dit een trigger voor me om mijn rug te keren en mijn haar met eieren en gel in de kleuren van de regenboog naar omhoog te steken en daar de punten van af te knippen.

ik vraag me dikwijls af hoe het komt dat een mensenwereld van de gemiddelde mens maar 50 cm verder gaat dan waar zijn voeten staan.

je moet tegenwoordig toch wat doen om mensen van iets bewust te laten worden, zo goed als Greta ga ik niet worden, maar god wat een geluk dat we die nog hebben.

Naya is er dus niet meer. En ik weet het dat het wereldbeeld van mensen op vakantie groter is dan waar ze slapen in hun eigen bed, ja ook van de wereld leiders, en dat ik me er mee – moet verzoenen –

helaas is het voor mij innerlijk echt het gevoel dat we een oorlog verloren hebben.

we begrijpen niet meer dat we een éénheid vormen met het goede en het slechte.

we zien alleen wat in onze geldbeugel kan zitten.

ik vroeg me gisteren af hoeveel Naya en haar welpen die omgekomen zijn van de honger omdat hun moeder hen zoogde en het nu niet meer kan, HOEVEEL IS EEN DODE WOLF NU WAARD.

mijnheer de president?

ik at vorig jaar nog wild uit het buitenland, nu eet ik er geen meer! gedaan…

ik weet het als iemand zoals ik pijn voelt dan is dat meestal uit onrecht.

onrecht omdat we de ruimte niet kunnen of willen delen.

ik kan of wil die beweegredenen niet meer aanhoren. ik kan ze ook niet meer begrijpen!

hoe kan dat nu?

Naya kan schoolstakingen uitlokken van de meeste sprookjesjagers die nu massaal grote mensen realiteit als sprookjes worden voorgeschoteld en dat met een na dunkende blik bekijken van – DAT KAN TOCH NIET – !!!

alles kan!

heb ik geleerd uit de positieve psychologie, helaas alles kan ook in de schaduwkant van de samenleving.

weet je wat me ook pijn doet, dat de collectieve onderstroom bovenkomt als het wapen ter hand is genomen.

Naya was zwanger, heeft pups gehad, vrouwen zijn altijd oorlogslachtoffers altijd.

wouw Esther nu ga je wel ver…

ja, wat me de laatste jaren is opgevallen, het zijn de jonge vrouwen die het woord NEMEN maar we gaan weer verder naar af als het op vrouwenrechten gaat, we mogen wel werken en kinderen krijgen en dan stopt het zowat, oh ja soms is er een opklaring, dan mogen we plots wel met de auto rijden.

nee, we staan er niet bij stil wat de leiders doen over de wereld om de vrouwen terug aan de haard te krijgen – ja dit is iets te kort door de bocht – ik kan beter schrijven – meer in het het donkere bos gedreven – dan een paar jaar geleden.

WIE DENK JE WIE JE BENT – zei Greta voor alle wereldleiders in Amerika.

de wereld stond op zijn kop, en het ging over Greta’s dit en dat, maar niet over wat ze zei.

nochtans ik kreeg kippenvel van hier tot daar als ik haar speech hoorde.

het gaat al lang niet meer over – wat moet ik vertellen aan onze kinderen? –

nee, daar gaat het al lang niet meer over, hier thuis hebben we het over, het is zo warm omdat er niet aan gedaan is wanneer het nodig was, het regent de pannen van het dak omdat door de klimaat verandering het nu éénmaal zo is.

realisme, en liefde daar kan ik wel iets mee, dat geeft me een drive.

en heel eerlijk, het raakt me op mijn meest kwetsbaarste stuk in mijn leven, en die is helemaal IN HET LEVEN ZELF.

nooit is de uitdaging zo groot geweest als nu en nooit is de uitdaging zo weggeschoven als een hele hete appel als nu over de vele bureaus in heel de wereld.

zo heet dat het dan maar beter ontkend is, het bestaat niet – Naya is omgekomen tijdens de bevalling – …

ergens in mij is er een grote drive, een mega grote drive om mensen te laten bewust worden.

ik vroeg het me deze morgen nog af, hoe komt het toch dat ik altijd als ik zo intens ben gekwetst zo een innerlijke drive voel opkomen en in de wind wil gaan staan.

zoals Sil Jansen van het natuurhulpcentrum zei – niemand durft te spreken, ik doe het wel! – NAYA IS GEDOOD DOOR DE JAGERS – hij zei het met als toevoeging – en zoals ik al eerder zei, niet elke jager is iemand die een wolf gaat dood schieten…

niet elke jager is een loslopend konijn met een geweer in zijn hand.

wat heeft dit alles nu te maken met onze wereld leiders? Wat heeft dit nu te maken met Greta? en wat heeft het te maken met vrouwenrechten?

mijn geest heeft dit verbonden.

mijn geest heeft de onderstroom die al voor mijn leven aanwezig was ‘gepakt’ gezien en aangehoord.

toen ik nog de boer opging met mijn natuureducatie programma’s ontwikkelde ik ook een methode om de kinderen op een andere manier te laten kennis maken met de natuur.

het doel, verbondenheid creëren.

ik heb er 10 jaar hard aan gewerkt, ik ben er mee gestopt omdat ik alleen maar binnen de kringen aan het werken was waar ze het al kende. ik wenste te werken voor die die er nog wat meer van mochten weten…

ja ik ben gestopt, want nee, mensen willen alleen maar weten wat ze zelf wensen te weten.

zelfs een diagnose is moeilijk te aanvaarden als je je zelf onsterfelijk waant.

hoe is het dan zover kunnen komen?

hoe is het dan zover kunnen komen?

hoe is het dan zover kunnen komen?

er zijn boeken geschreven, professoren, vrouwen en mannen die 50 jaar beweren dat;

 • we als mens de natuur nodig hebben om ons goed te voelen
 • dat ons welzijn vooruit gaat als we samenleven met de natuur
 • we als mens een hele grote impact hebben om onze leefomgeving en onze gezondheid
 • dat …
 • dat…
 • dat…

er gebeurde daardoor hele goeie dingen, ik herinner me nog de biosfeer onderzoeken die in de Sahara een heel groot – plantencentrum – bouwden en er gingen wonen omdat ze dachten dat ze zo – de aarde – nabootste.

er gebeurde na een lange strijd dat de vrouwen mochten gaan stemmen en de vrouwen sinds twee jaar ook auto mogen rijden in de wereld onder onze voeten.

er gebeuren dingen die steengoed zijn en zo vernieuwend zijn waarvan iedereen achterover gaat vallen, maar die niet gezien, gehoord mogen worden.

het is zoals Greta zegt – het economisch model is in overslag gegaan – .

Naya is er dus niet meer # door het zelfde, mijn bos, mijn biothoop, en onze geldbeugel.

niet die van de andere, alleen de onze en liefst die van mij!

en weet je wat, en wat een geluk dat ik geen geld op overschot heb, anders gaf ik alles weg, aan mensen zoals ik die in het werkveld en hun nek uitsteken en er gaan staan zoals Greta en andere tieners.

in mijn wereld begint alles met empathie, zich kunnen inleven in iemand anders.

het is dus nu mijn job, het inzicht verkrijgen door zelfonderzoek, reflectie en het dan ook meer gaan creëren in de dagdagelijkse omgeving.

Naya kon alleen maar een prachtige wolf zijn, een vrouwtje die zwanger kan worden en welpen krijgt.

de jagers zeiden op fora’s – een goede wolf is een dode wolf – ik ben eens benieuwd hoeveel euro’s ze gaan moeten betalen in de rechtbank?

u niet?

Greta ook, hoeveel gaan de wereldleiders moeten betalen om het regenwoud in de fik te laten steken omdat hun bevolking armer is geworden door corruptie en dus wel moet bomen kappen?

U omdat ik deze blog schrijf om het u te laten weten dat Naya er niet meer is.

en ik omdat ik in de boeken duik om meer te weten hoe ik mensen kan inspireren om een breder en genuanceerder wereldbeeld te verkrijgen…

en nu kijk ik naar August – de voorlopig enige wolf in Limburg –

Ode aan Naya, dankjewel voor je prachtige les, die je helaas bekocht omdat je welpen kon krijgen…

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/09/27/wolf-naya-doodgeschoten/

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/natuur-en-bos-wolvin-naya-waarschijnlijk-gedood-door-professionelen~a2e4d069/

foto – de morgen –

24 reacties op ‘Naya is er niet meer…

 1. Lieve Esther, ik ben even droevig gestemd over en kotsmisselijk van deze wereld als jij bent. Ik hou me daarin alleen staande daarin door het besef dat alle levensvormen hier een illusie zijn en dus in werkelijkheid niet bestaan, althans in stoffelijke vormen alleen, want in zielenenergie wel. Dat Naya is vertrokken betekent dus dat dit prachtige wezen weer in het Licht is komen te staan in afwachting van haar volgende bestemming. Sterkte! Namasté

  Geliked door 1 persoon

  1. ja ik herken dat, maar ik heb hier wel een klein manneke op te voeden en ik moet echt realistisch blijven en hem de waarde en de normen bij brengen om een – nieuwe wereldburger te worden – anders deed ik het zelfde als jij…
   Dankjewel Jan Willem
   Namasté!

   Like

 2. Triest… zo ontgoochelend. De wereld is heel verwarrend geworden. Greta T. krijgt de wind tegen, terwijl ze vecht voor de wind mee van iedereen. Onbegrijpelijk. De macht is nog steeds aan machtige mannen met geld. Een wereld waarin vrouwen niet meespelen. Helaas. Het schiet niet op met onze beschaving…
  Wat een ongelooflijk knappe illustratie heb je daar bijgezet! Die bewaar ik ook. Past hier bij mijn vuurtoren. We zouden allemaal meer vuurtoren moeten/mogen zijn.

  Geliked door 1 persoon

 3. En wat Greta Thunberg betreft, voor mij is zij de nieuwe profeet waarop deze wereld wachtte.

  Sterker nog: ik ben nu aan een nieuwe blog bezig waarin ik mijn soortgenoten ongenadig om hun oren sta:

  “Je kunt inderdaad de these formuleren dat ‘we geen eindpunt naderen, we maken een verklaarbare evolutie door”, maar wat betreft dat ‘eindpunt door klimaatwijziging’ bestaat die dreiging of dat risico wel degelijk omdat er in de lange geschiedenis van de aarde wél bepaalde beschavingen totaal en volledig ten onder zijn gegaan en dus verdwenen. Wie garandeert ons dat de huidige klimaatveranderingen ons dat lot bespaart? Niemand kan dat garanderen en daarom is er een Greta Thunberg nodig die aan dat gevaar en risico appelleert. En het is de overduidelijke paternalistische mannenheerschappij, die woest om zich heen slaat en deze puber onderuit probeert te schoffelen, niet beseffend dat hun een spiegel wordt voorgehouden door deze jongste generatie. Mannen in deze wereld zijn volmaakt onwijze dwazen geworden.”

  Ik denk niet dat ik het nog duidelijk kon schrijven. De hoogste tijd om vrouwen aan de leiding over de wereld te brengen en de machtswellust van de man tot zwijgen te brengen. Van jagers tot presidenten!

  Geliked door 1 persoon

 4. Heb het ook gelezen en ben net als jij diep bedroeft. De meeste mannen denken boven en onder de wet te leven en alleen hun eigen instinct te moeten volgen. Jagen, bezitten en doden. Ben al zo vaak boos geweest over jun kortzichtige denkwijze en dan natuurlijk de heren regeerders die helemaal de wijsheid in pacht menen te hebben.
  Je hebt het echt heel mooi beschreven. Jouw schrijven zou ook de wereld ingeslingerd moeten worden. Wij vrouwen moete met Greta als leider weer op staan tegen de domme overheersing van het geld en zogenaamde betweters.

  Geliked door 1 persoon

  1. ja Sil Jansen van het natuur hulpcentrum zei het al, volgens mij weten ze ook wie ze zijn… ik wacht af. maar het het is straf, ik volg – welkom wolf – en ik kreeg al een vermoeden dat er iets niet klopte omdat Jan zei – als we nog geen spoor hebben van Naya en haar welpen eind september dan is er iets aan de hand. ik heb de lezing gevolgd van Jan en we kennen Jan een beetje, als hij dat zo zegt dan voelde ik dat er iets niet klopte…
   Ja het is om te huilen idd!
   ik zie er echt van af, omdat ik iets met de wolven heb, al weet ik nog niet wat?…

   ik heb – de wolfsvrouw – van Clarissa Pinkola Estes gelezen en al haar andere boeken, ze blijft voor mij een voorbeeld, misschien is daar een verbondenheid?

   Namasté shivatje

   Geliked door 1 persoon

  1. oh ja, ik had het nog niet helemaal gelezen alleen een berichtje op fb van de vogelbescherming.

   uit ervaring van met de boswachters mee te gaan in mijn job bij ANB in lang vervlogen tijden weet ik dat je nu beter op café gaat in de buurt van en de gekende café’s…

   daar kennen ik niemand meer maar vroeger kende ik daar de boswachters…
   ze gaan het heel druk hebben, maar ik ga er meteen bij zeggen dat dat het ‘jachtveld’ is van de ‘rijkere’ jagers ook al rijden ze met oerdegelijke Lada niva’s en dikke het zijn daar de meer bedeelde, misschien is het bedrag van een gewone mensen auto nog niet genoeg…

   misschien wel voor een gewone mens die de opschepperij aan den toog toch heeft gehoord…

   wie weet, ik volg ik heb geduld, hahaha…

   Nog een fijne dag gewenst vandaag shivatje.
   Namasté

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s