Scheiden met autisme

Autisme is nooit de enige oorzaak van een scheiding!

zo de toon is gezet!

om heel even te schetsen, persoonlijk ben ik NIET gescheiden! maar dat wil niet zeggen dat wij die nu 19 jaar samen zijn niet op regelmatige basis een moeilijk tijd hebben in onze relatie, waar inderdaad het vallen en afvallen wel eens aan een heel dun koortje bengelt. wij vinden elkaar steeds opnieuw terug, en de liefde en de veerkracht om door te gaan is van grote waarde telkens weer!

wat ons geheim is dat we beide veel veerkracht hebben en tegen vele stootjes kunnen. we hebben samen ook al veel diepe watertjes door zwommen, en dat maakt dat je elkaar goed kent, en met elkaar kunt meegroeien als de ene een ‘een innerlijke groei spurt’ maakt of iets anders meemaakt ziekte, verlies, … .

wat er bij koppels waar autisme bij één van de partners en of kinderen met autisme vaak een oorzaak is dat de zorg voor de kinderen te veel is geworden en zeker dat de partner zonder autisme het gevoel kan hebben dat hij/zij iets mist in de relatie als hij/zij gaat vergelijken met andere koppels.

het samenleven met iemand met autisme is zeker niet simpel! heel zeker niet! – je mag het vragen aan mijn partner! het zorgen en opvoeden van een kind met autisme is zeker niet simpel! heel zeker niet ! – je mag het vragen aan ons, en andere…

maar nooit is autisme de enige oorzaak van een scheiding!

hoe komt het dan dat mensen met autisme en partners van iemand met autisme zoveel meer kans hebben om te scheiden?!?

meestal is het gewoon door het ‘anders in het leven staan’.

een goed huwelijk komt voor mensen die geen autisme hebben al meer en meer onder een vergrootglas te liggen en meer en meer is het huwelijk een instituut dat gezien wordt als – een huwelijk dat geconsumeerd – moet worden.

alle clichés achterwegen gelaten, het is nu éénmaal zo in deze tijden, en het is ook goed hoor die multi – consumerende gezinsparticipatie. het heeft zijn voordelen en ook zijn nadelen!

mensen met autisme die scheiden ontsnappen er ook niet aan! we zijn ook van deze wereld!

ik ga even in zoemen op ouders waarvan één van de partners autisme heeft en aan het scheiden zijn en gescheiden zijn. scheiden is altijd lijden!

voor niet autisten idem!

nu wat mensen met autisme zo anders maakt is de manier waarin we communiceren, of niet communiceren!vooral het niet communiceren is een moeilijk gegeven!

ook deze argumenten kunnen moeilijk zijn voor een partner;

 • het in zichzelf gekeerd zijn
 • het anders verwoorden
 • moeilijker hebben om over koetjes en kalfjes te hebben
 • moeilijker hebben om het geheel te overzien en in de detaillies intens te bekijken
 • minder behoefte te hebben in sociale contacten, zelfs er niet op in gaan op bepaalde momenten
 • het rigide denken

en vooral innerlijk, een hele dag en soms nacht bezig zijn maar het niet kunnen uiten en dan op een bepaald moment de ‘bom’ laten ontploffen!

ik ben zeker dat nu mensen zonder autisme ook hetzelfde gaan zien in hun relatie! ik zie je al knikken bij het lezen van het bovenste gegeven! ja ja we verschillen op dat vlak niet zo veel van alle andere mensen! zeker mensen met een hogere gevoeligheid gaan zich hierin ook kunnen herkennen…

waar veel mensen op struikelen als het over autisme gaat is net het anders denken. het anders denken, voelen en verwerken is voor veel mensen een brug te ver. en dat klopt ook. een hand in je eigen boezem steken als partner met autisme is soms van grote meerwaarde, maar ook langs de andere kant, de partners die elkaar hebben gekozen hebben een opdracht en dat is elkaar leren begrijpen.

hierin is communiceren een zeer belangrijk gegeven, in elke relatie maar zeker in de relatie met iemand met autisme.

en het communiceren verloopt dan op een heel specifieke manier, een soort code taal is het misschien wel, misschien is de kracht van het luisteren wel heel belangrijk. luisteren op verschillende niveaus aangepast aan elkaars kwetsbaarheden en vaardigheden.

dàt is een recept, een recept dat echt wel geleerd en beoefend moet worden om de relatie optimaal te onderhouden!

sterke karakters met autisme en het rigide denken en handelen daarbij is natuurlijk een omslagpunt creëren in een relatie. het niet willen of kunnen begrijpen en of totaal geen empathie naar voren kunnen schuiven omdat je niet wenst te luisteren door rigide denken en handelen, of omdat je het niet hebt geleerd is toch een moeilijkheid binnen een relatie zeker als er kinderen zijn.

kinderen houden ervan dat hun ouders flexibel mee kunnen gaan in hun noden en dat is niet éénvoudig bij iemand met autisme. het is niet éénvoudig maar ook niet onmogelijk! het leren wat kan binnen je vaardigheden en mogelijkheden is altijd mogelijk als je er voor open wenst te staan.

wat dikwijls nog meespeelt in een relatie zijn

 • de opvoeding die je hebt genoten
 • de oordelende mindset
 • de veroordelende mindset
 • de egocentrisch mindset
 • het niet kunnen door het niet weten hoe je het dan wel moet doen
 • je eigen minderwaardigheden en complexen – gemaskeerd of niet gemaskeerd –
 • je tekorten en eventueel onverwerkte trauma’s
 • je verlangens en je wensen – ook de onvervulde verlangens en onvervulde wensen spelen een rol –
 • hoe jij jezelf ziet
 • ….
 • ….
 • ….

de lijst is eindeloos of zeer kort.

iemand met autisme kan heel dominant uit de hoek komen, iemand met autisme kan zelfs te druk en te dwingend zijn, en vooral een afgesloten – laat me doen – houding hebben. meestal komt dit voor door één of meerdere kenmerken van hierboven of van onmacht omdat je bepaalde emoties niet kan herkennen, of wel kan herkennen maar niet weet hoe ze goed te kunnen verwerken.

dat is in veel gevallen een onoverkomelijk probleem, want meestal is er in een gezin met autisme ook een kind met autisme, en dan heb je een uiterst moeilijk gegeven en staat het gezin zo enorm onder druk, binnen in huis maar ook buitens huis, individueel vraagt het een hele hoop en binnen het gezin is het soms onhoudbaar en is het welzijn dikwijls ver zoek.

en wanneer het welzijn zoek is komen meestal de financiële problemen er ook bij door de langdurige chronische stress krijg je minder energie en kan je alle poppen niet meer aan het dansen houden, dus werkverlet, soms wel eens een een andere psychische of chronische ziekte.

zowel de partners met autisme zijn vatbaar maar ook de partners van iemand met autisme zijn uiterst vatbaar…

MAAR het kan ook anders.

mensen met autisme zijn uiterst getalenteerd als ze hun talent al hebben ontdekt en ze dit ten volle mogen beleven in een gezin. hierin schuilt een addertje onder het gras want vele willen altijd daarmee bezig zijn. dan verliezen mensen met autisme wel eens het gezonde evenwicht dat nodig is om een gezin te runnen zoals een bedrijfje, 7 op 7 van 7 top 21 of later.

goede afspraken maken is dus altijd een goed idee, en zeker met de partners en de kinderen met autisme!

nu heb ik hier al een lange epistel geschreven over wat niet goed kan gaan in een relatie met iemand met autisme, nu is het tijd om extra aandacht te geven aan het goede van een relatie met iemand met autisme!

 • toewijding in verbinding met de partners in liefde
 • creatief en ondersteunend
 • zorgzaam en liefdevol
 • stiptheid – ja niet altijd maar meestal wel –
 • perfectionistisch
 • logisch denken
 • hoge concentratie
 • doorzetters
 • goed geheugen
 • onderzoekers
 • verantwoordelijkheidszin gevoel
 • gevoelig maar ook ondergevoelig

wanneer je duidelijke en duidelijk afgelijnde afspraken maakt binnen een relatie, zodanig dat de partners met autisme goed weten waar ze staan als ze iets gaan ondernemen en niet ondernemen is echt een must!en dat vraag extra tijd voor zichzelf om te recupereren, en extra tijd met de partners samen en extra tijd voor het samen zijn, en meestal in deze volgorde – met het gezin iets gedaan, even tijd voor zichzelf nemen, dan met de partner opnieuw overleggen, praten en luisteren hoe het is geweest en eventueel aanpassingen doen om met het gezin een leuke tijd te creëren.

goed weten wat je noden – weten wat je wenst en niet meer wenst, ook je grenzen stellen – zijn en wat de andere hun noden zijn en daarin een goede balans zoeken is essentieel in elke relatie.scheiden is altijd lijden!

het is een cliché maar het klopt…

één ding is heel belangrijk, als je welzijn er zo danig op achteruit is gegaan binnen een relatie met iemand met autisme – de rek is eruit – en de veerkracht, en de liefde is op, blijf dan niet meer proberen, ga dan je eigen weg.geef elkaar wel de boodschap om verder te leren van het leven!

jezelf leren kennen is altijd een meerwaarde! https://www.youtube.com/watch?v=MtZR9Fobpx4 in deze link nog meer info over mannen met autisme!

&wil je meer zelfkennis opbouwen dan ben je welkom in één van onze trainingen! https://www.facebook.com/detaalvanautisme/

Een reactie op “Scheiden met autisme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s