Hoogbegaafdheid – meervoudig begaafdheid – kernbegaafdheid – talent

oh lala! oh lala!

één van mijn persoonlijke aandachtspunten voor de komende schooljaren bij onze zoon!

als eerste wil ik heel graag benadrukken dat ik geen specialist ben ik hoogbegaafdheid.

ik ben mezelf heel erg aan het verdiepen – sinds de laatste 10 jaar eigenlijk al – in meervoudige begaafdheid en kernbegaafdheid.

maar dit bovenste artikel is echt wel een must read voor mensen die vragen hebben over HB.en nu gaan we over naar het volgend artikel, https://www.knack.be/nieuws/belgie/we-hebben-in-ons-onderwijs-nood-aan-meer-flexibiliteit-om-intellectueel-talent-te-ontwikkelen/article-opinion-1167153.html

even samenvatten; we hebben te maken met een achtjarige die een middelbaar diploma heeft gehaald in Vlaanderen!

ja je leest het goed! 8 jaar diploma middelbaar onderwijs.nu zo uitzonderlijk is het eigenlijk niet, er zijn meer kinderen die springen en verspringen in hun intellectuele vaardigheden!

 • wat durf jij nu schrijven Esther?! –

ja idd, de informatie honger die sommige kinderen van nature hebben is soms eindeloos en brengt zowel de leerkracht als de ouders grijze haren bij, net zoals de zorgteams en de weet ik veel wat allemaal…

de school, het gezin, de omgeving is helemaal in de ban van een kind die iets afwijkt van dat wat kan in een studiejaar in de school.

en dat is heel normaal, niet alles wat de kinderen met een bepaalde soort intellectuele honger nodig hebben kàn een school aanbieden! – voor de leerkrachten die meelezen, dankjewel om hier even mee te lezen! –

een school is wel een belangrijk instituut waarin we allemaal onszelf hebben mogen laten evolueren. is het in het IQ gegeven met hoge punten of is het in het EQ gegeven met voldoende – sociale vaardigheden – om later – lees nu – een mens te worden die de maatschappij graag in zijn midden wil hebben.de school is maar één van de vele instituten die mee voor onze evolutie zorgen!

we doen nog zoveel meer en we komen met zoveel verschillende mensen in contact dat iedereen die we in ons leven tegen komen een waarde heeft in ons leven – zie psychologische ontwikkeling en vaardigheden –

trouwens onder ons – wist je dat grootouders een hele grote waarde hebben naast, het gezin en de school in de ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen?!

een sportclub, een creatieve omgeving als een academie, een jeugdbeweging, kortom alle activiteiten die NA de school plaatsvinden hebben ook een grote invloed op de ontwikkeling van een kind.

je merkt het al, we richten onze pijlen heel dikwijls op de school, en ik moet eerlijk toegeven, ja er is nog werk aan de winkel, ja hoor, maar iedereen is anders en elke ouder die een gewoon kind heeft zonder extra noden is al lang blij dat hun kind gewoon mee kan met al de rest… of niet?!

en Prof.dr.ir. Kathleen Venderickx en prof.dr. Tessa Kieboom zijn echt wel specialisten in hun vak, heel zeker – wij hebben daar ook al een bezoekje aan gebracht – en ja hoor hun medewerkers hebben ons aan het nadenken gezet, en hebben mij vooral in mijn kracht gezet door een grondig onderzoekje te doen en een analyse te maken van ons gezin – papa – mama – en zoontje – en hun begaafdheid.en dat is een grote meerwaarde, en dat is een eyeopener geweest.

daarin heb ik al vanaf kleuter leeftijd bewust bezig geweest wat echt heel belangrijk was voor ons en zeker onze zoon. binnen ons gezin lag de focus op – sociale vaardigheden EQ – en niet zozeer op IQ vlak in de school. wat de school niet kon aanbieden zijn wij bewust gaan zoeken buiten de school.ja idd, alles wat de school niet kan aanbieden gaan wij zoeken buiten de school!

en daar is idd minder aandacht voor binnen de schoolomgeving.

laat me toe om even te focussen om wat de noden zijn van ons gezin door de logica te gebruiken – ik heb in mijn intellectueel vermogen dit -, mijn man heeft – in zijn intellectueel vermogen dat – en onze zoon is een vrucht van ons, hij zal wel iets van ons twee hebben niet – knipoog – er zit hoog begaafdheid in de familie – dus – rekening mee houden!

wat is er gebeurd na het analyseren en de ouderraden van de zoon – als hij geen klik heeft met u die hem wat wil aanleren is het – noppes – als hij dat wel heeft dan gloeit hij van verliefdheid en kan – als hij het boeiend vindt – goede resultaten neerzetten!en niet alleen in de school!

ook in de creatieve ontwikkeling – tekenacademie – = ontwikkeling van het creatieve in combinatie met het IQ – het lichaamsbesef = leren ontwikkelen op fysiek vlak = lichaamsinteligentie – de natuur intrekken – is kijken naar we levensgemeenschappen en leren door te beoefenen en te doen – … enzo verder en zo voort…

kortom; wat de school niet kan aanbieden gaan wij hem op heel natuurlijke wijze zelf aanbieden en dit ALTIJD VOLGENS ZIJN NODEN EN MET INSPRAAK VAN HEMZELF

om nog even heel persoonlijk te worden, binnen ons gezin hebben we dus al te maken met HB en ik persoonlijk heb een kernbegaafdheid onze zoon heeft een hele normale begaafdheid laten zien de afgelopen tijd, maar ik ben zeer aandachtig in die zin – we weten het niet zeker of hij bovengemiddeld begaafd is zoals zijn vader omdat bij de test in het kader van zijn autisme hij op 4 jarige leeftijd een mevrouw had – die geen mooie stem had – en dus is die test in het water gevallen, ik ben zeer aandachtig omdat hij in het afgelopen jaar al heeft laten zien dat hij zich aan ‘het vervelen’ is geweest en onder prikkeling heeft laten zien, thuis en in de klas.

thuis bij het huiswerk moet hij geboeid zijn door het onderwerp want anders is het in zijn ogen – flut huiswerk – en moeten wij als ouders er nog iets gaan bij verzinnen om het toch boeiend te maken en hem te blijven motiveren…maar voor ons is het niet belangrijk of hij hoogbegaafd is hoor, voor ons is het belangrijk dat hij met de kwaliteiten die hij heeft ook goed kan leven binnen zijn gemaakte keuzes die wij nu nog mee sturen maar later hem gaan laten ondervinden en als het nodig is opvangen.

het aandachtspunt is duidelijk, en nu begint er een reis…

niet de reis van de ‘waterval’, maar een soort van ontdekkingsreis om hem zo harmonisch als we kunnen op te voeden en hem te laten ontwikkelen in zijn noden en interesse…

“mama ik wil nu echt wel eens god zien hoor!” ja op dat soort vlakken dus – knipoog –

maar goed, terug bij de zaak.

iemand die een evenwichtig harmonische ontwikkeld profiel heeft, past gewoon heel goed in dat wat de scholen aanbieden. en kan heel goed groeien in dat wat er van hen verwacht worden vanuit de maatschappij – punten – eindtermen – prestaties –

het is een lotje uit de loterij waar deze kinderen ook terecht komen, ja deze kinderen zitten ook in type 9 scholen en zelfs in het bijzonder onderwijs!ja je leest het goed, ook deze kinderen met een evenwichtig harmonisch ontwikkeld profiel zitten in het bijzonder onderwijs, dat aangepast is aan de noden die niets te maken hebben met hun IQ.

en daar heb ik de laatste tijd – ongeveer 2 jaar nu – heel erg over nagedacht. en dat is ook wat in het tweede artikel is geschreven – het out of the box denken – mag wel wat meer geïntegreerd worden in de leeromgeving –

het harmonisch ontwikkelen van een kind die idd een spreidstand moet maken is niet zo goed in zijn ontwikkeling. iedereen kent wel een sociaal onaangepaste hele slimme!

iedereen kent ook kinderen die zich niet meer goed voelen, en in de school en thuis…

waar de oplossing ligt? – het is altijd in het midden van de twee uiteinden –

maar waar de verantwoordelijkheid ligt om deze kinderen op te vangen is wel altijd bij de ouders.waar mijn hart dikwijls breekt is dat ouders niet altijd weten wat hun kind – in zijn mars heeft – en dat is soms al zichtbaar in de eerste kleuterklasjes.

veel kinderen zitten helaas met verveelde en gefrustreerde gevoelens op de schoolbanken en als je intelligent en sociaal aangepast bent valt het niet zo erg op…

maar de signalen krijg je wel hoor, in een heel andere vorm op je bord als ouders!

welke dat zijn dat hangt af van de karakterstructuur van het kind in kwestie!

kinderen met autisme en een hoge intelligentie gaan anders reageren dan kinderen met autisme en een normale begaafdheid en mindere begaafdheid – en let op als je een kind met autisme en een mindere begaafdheid voor je hebt, deze kinderen kunnen een kernbegaafdheid hebben om u tegen te zeggen!

en dan wat is dan Talent hebben? Talent hebben is een aangeboren begaafdheid hebben zegt wikipedia

Maar wat betekend dit dan en hoe gaan we daarmee om?

persoonlijk is in mijn opleiding veel gesproken over ‘talent hebben’ en ‘je talent gebruiken ik ben dus persoonlijk erg vertrouwd met je talenten gebruiken, en ik zie ze ook bij andere mensen.

dat vraagt natuurlijk dat je goed kan kijken, luisteren en heel goed kan zien welke begaafdheid iemand heeft en hoe je die begaafdheid kan gebruiken, bijsturen, verbreden en in elkaar kan laten vloeien met wat je aangeboden krijgt op school, in de sportclub en in de jeugdvereniging.

het is allemaal zo simpel als je je ervan bewust bent, en de reis is ongelooflijk boeiend!

ja je voelt het, ik ben door dit onderwerp ‘gebeten’ ik kan hier wel wat over vertellen, en daarom schrijf ik deze zeer lange uitgebreide notitie, omdat het zo boeiend is en natuurlijk om mijn lezers te informeren, en heel misschien mijn lezers eens even een tikkeltje bewuster laten worden van hun kinderen en hun EQ en IQ evolutie.

daarom deel ik mijn verhaal persoonlijk en deel ik mijn kennis.heb jij vragen over dit onderwerp?

dan kan je hier terecht!https://www.facebook.com/Birding-autisme-coaching-2277753259207158/

(c) Ilma Rosewood alias Esther C.

23 reacties op ‘Hoogbegaafdheid – meervoudig begaafdheid – kernbegaafdheid – talent

 1. Het spijtige van al is dat niet veel mensen er weten mee om te gaan. En dat maakt het ook weer niet makkelijk naar het kind toe of de persoon. Want denk maar eens bij jezelf 8 jaar en je zit tussen ouderen hoe die reageren. Dat zwaar kan opwegen.
  Ze zouden een betere begeleiding mogen hebben, en er meer over gaan leren. Want men gaat er nog veel meer mee te maken krijgen.
  Iets helemaal anders maar toch ook zoiets. Geleerden die denken het allemaal te weten omdat ze een diploma opzak hebben. En als je dan als gewone persoon iets aanbrengt dan wordt het niet aanvaard. Tot op een moment dat ze hun gelijk niet halen.
  Talenten men zou er veel meer rekening mee moeten houden. En dat heeft niets te maken met wat je op zak hebt maar wat je in je hebt.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

  1. goedemorgen shivatje je raakt me in wat je schrijft over – mensen weten niet hoe ze ermee moeten omgaan! – misschien is het niet gepast om te schrijven, mensen durven hun ogen niet opendoen om te zien wat de mogelijkheden van andere zijn omdat ze dan zelf naar zichzelf moeten kijken?! – of zo iets…

   Dat is eigen aan de mens, maar waar naartoe gaan we dan met al deze nieuwe tijdskinderen die nu massaal geboren worden?!

   maar goed dat was even buiten het onderwerp…

   eigenlijk laat je me weer een spiegel zien, ik ben gewoon om over talent na te denken vanaf mijn klein zijn, door mijn opvoeding natuurlijk maar ook door mijn studie, creatief denken en handelen zit in mij en daar is maar één bron geschikt voor om deze te voeden en dat is net talent!

   dus vraag ik me werkelijk af – waar zit het moeilijke? waar zit het moeilijke in dit onderwerp?

   ik denk en voel wel aan waar het moeilijke kan zitten hoor , daar filosofeer ik wel graag over – Erich Fromm heeft daar veel over geschreven – Liefhebben – de vrijheid – …

   Ik vraag me echt al veel langer af dan vandaag hoe het komt dat Talent en begaafdheid ook zo in vakjes moet worden gestimuleerd?

   als ze bij onze zoon in de school over talent hebben dan gaan ze de klassieke wegen op, terwijl net de uitdaging van talent zich niet op die wegen gaat manifesteren…

   Ik dank Thomas, omdat hij me ook schrijft dat het een moeilijk gegeven is.

   Zal ik even eens heel eerlijk zijn, als je ‘het verstandelijk vermogen’ van iemand met een ‘beperking’ echt gaat onderzoeken – en dan niet in de klassieke zin – je echt pareltjes gaat tegen komen die zeer veel vernieuwing en verbondenheid teweeg kunnen brengen.

   een autistisch brein is daar uitermate geschikt voor!

   en als ik nog een stapje verder mag gaan, dan zou ik wel durven zeggen – ben je iemand met een ‘beperking’ en kan je iets goed, ga alleen daar op verder, dat is je kanaal waar je – uit kan putten – om alle andere info die je ook nodig hebt – kan leren en je kan vanuit dat kanaal jezelf blijven voeden!

   en ik ga het nog straffer uitdrukken in de maatschappelijke evolutie – als ze zo verder blijven doen met regeltjes en wetten en stroef vastgelegde structuren dat gaan alleen de mensen met autisme kunnen overleven!

   omdat deze mensen in hun brein al gevangen zitten – in negatieve zin – maar nu wel weten hoe ze in die benauwde strakke on flexibele tijden moeten leven!

   dan gaan we naar een wereld waarin iedereen het zo benauwd krijgt dat zelf het spirituele of wel uitschiet naar de éne kant ofwel naar de andere kant…

   als een 8 jarige laat zien wat hij kan, dan laat hij eigenlijk zien dat het hele systeem niet is mee gevolgd in de normale van evolutie vanuit de nieuwe tijds inzichten.

   Wat hij laat zien is dat er genoeg kennis beschikbaar is maar dat we allemaal veel meer sociale vaardigheden moeten ontwikkelen, want dat is wat hij heel veel gaat nodig hebben in zijn leven, pervasieve stoornissen zij er genoeg onder de hoogbegaafde kinderen. – met andere woorden – totaal on aangepast in de sociale omgang, omdat het brein zich alleen heeft ontwikkeld op zijn talent en dus zijn IQ vermogen.

   Ja je voelt het hé, het zit idd diep, ik heb een man met hoogbegaafdheid en wij zijn niet voor niets samen hé, sociale ontwikkeling is gewoon essentieel voor HB’s.

   En waarschijnlijk raak ik hier je punt, de hooggeleerde die het hoogste woord hebben…
   Zo heb ik les gevolgd bij een professor in de filosofie die met pensioen was maar zijn drive niet kon loslaten en doorging met filo – lessen in de gemeente Mol.

   Wij leerden veel van elkaar, in de groep waarin we zaten – ja sorry – was ik de breed denkende mens – ik begon mijn zinnen met – ik voel dat – en dat was voor hem een letterlijke openbaring!
   na verloop van tijd vroeg hij me als hij de les introduceerde – wat ik erbij had gevoeld – we hebben echt zo veel gelachen ! – ik glimlach nog als ik eraan terug denk – maar dat was voor hem echt een eyeopener. en dat vond ik dan weer heel straf.
   – trouwens over die geleerde het nog eens even te hebben, hier in MOL lopen heel veel bollebozen rond en als ik ermee in contact kwam en ik had de mogelijkheid om met hen een babbel te slaan, werd ik uitgenodigd – zo ben ik ooit eens uitgenodigd op jawel oesters te komen eten – omdat we het hadden gehad over de parel in de oesters en het wonderlijke schilderij – hij was rijk en al een stuk ouder dan mijn ouders toen! (en ik was vrijgezel toen knipoog ) …
   het werd een avond waarvan ik me herinnering dat hij de oesters niet open kreeg en de champagne te warm was.
   daar hebben mijn ouders en ik dan eens goed mee gelachen –

   maar iets dat ik heb geleerd is dat mensen die heel hoog begaafd zijn, en ik heb er al veel gekend in mijn leven, mijn schoonvader was ook zo iemand, die moet je soms ook eens even durven – schudden – want die gebruiken hun verstand om hun kleine pijnlijke dingen in het leven te verdoezelen.

   ik heb er zelf jaren over gedaan om me er mee te verzoenen dat ik niet het diploma heb kunnen behalen – door mijn autisme en aanverwanten en door mijn karakter vorming hierop, dat ik nu besef – fuck diploma, het zegt dat je op dat moment goed was, en verder zegt het dat je veel hebt geleerd zoals ze het je hebben voor gedaan… – en dan heb ik het over de psychologen en andere ‘ologen’ en aanverwanten die van de schoolbanken komen volgens het boekje…

   de kunst zit in het leven beleven!
   het voelen!
   en ook wel in de kennis, de moed om voor jezelf te gaan leven en je innerlijke rijkdom en shit op te kuisen, de durf om te falen en vooral de realiteitszin van het leven van de mens, mat gezond verstand alstublieft…

   oei, ik weet niet hoelang dit stukje is geworden, het kadertje is heel klein waarin ik dit schrijf dus ik zie maar een stuk of 5 zinnen…

   ik voel nog wel dat het me raakt, omdat ik zie wat ik hier thuis heb rondlopen, een krakje in wiskunde en creatief denken, met de nuchterheid van een maagdje, ik denk dat je wel weet wat ik bedoel hé!

   mijn kind is niet het toonbeeld van de wereld om ons heen, maar spiegelt wel weer iets, zoals elk kind dat doet!

   mama, zei hij over laast, de juf kan niet zo goed wiskunde als ik!
   ik vroeg hem waarom – en hij vertelde een zelfverzonnen oefening over – mama heeft zoveel blz gelezen in haar boek, haar boek heeft zoveel blz dus moet ze nog zoveel blz lezen.
   dàt vertelde hij in de klas, en de juf gaf geen aandacht. – het boek ging toe, einde verhaal…

   ….

   Namasté shivatje
   dankjewel voor je tijd om deze hele lange topic te lezen.
   dankjewel dankjewel!

   Liked by 1 persoon

 2. Goedemorgen Esther

  Ze moeten naar zichzelf kijken maar ook leren om de rust te bewaren. Juist dat laatste is voor velen heel moeilijk. En zeker in het onderwijs.

  Mensen scholen ze zullen zich moeten gaan aanpassen. Gaan ze dit niet doen zal men niet weten wat men mist aan deze nieuwetijdskinderen.

  Dat is niet buiten het onderwerp. Want ook dit mag vernoemd worden.

  Talent kan men op allerlei manieren voeden. Maar dan moet men ervoor opstaan om het talent van een persoon naar boven te laten komen. En dit niet te gaan onderdrukken, dat nu vaak het geval wel is.

  De vakjes zoals ze vaak gebruikt worden, omdat men er geen uitweg mee weet.
  Maar zo help je niet. Zo laat je de persoon iets doen dat deze niet leuk vind. Maar het kan anders als men aandacht geeft juist aan dat wat nodig is dan pas zie je de persoon groeien leven en genieten.

  Het is een moeilijk gegeven omdat leraren niet daarin lessen krijgen. Als ze zoiets willen leren moeten ze zelf opzoek gaan. Juist daar zit de moeilijkheid in, omdat je dan in een ander leven stapt laten we het zo even uitdrukken.

  Dat klopt als men dit gaat onderzoeken en dat kan al met een vergelijk te maken van een scan van de hersenen. Dan zit men al verschillen en ik spreek niet om reguliere geneeskunde. Als men dan aandacht zou geven op een andere manier dan pas gaan ze merken dat deze een grotere verbondenheid hebben met alles dan een gewoon iemand.

  Niet alleen mensen met autisme maar deze die anders denken en leven die gaan overleven.
  Daarom is vaak het schrijven van aquarius een mooi voorbeeld van. De Dimensies. De wereld is niet wat we zien en voelen maar gaat veel verder.

  Wij weten te overleven en op een moment gelukkig te leven met wat we door mogen geven.

  Heel het systeem is ergens gestopt en dat op alle vlakken. Dat maakt dat deze prachtige kinderen en mensen het hun laten zien dat er meer is.

  Jouw boek gaat over jouw leven en dat van je gezin. Dat is zo mooi en prachtig. Het is waarheid dat verteld wordt. En juist die boeken hebben ze nu nodig, om iets over te leren. Dan pas zullen ook deze inzichten krijgen en niet in D3 blijven hangen. Waar ze alleen maar wetten en plichten kennen.

  Ik heb het met volle aandacht gelezen, daarom ben ik op de laptop gegaan om hier verder over te schrijven.

  Ik bedank jou en je gezin om deze prachtige teksten op papier te zetten.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

  1. dankjewel shivatje, je laat me hier de realiteit zien, waar ik al van dacht dat het zo was…

   waarschijnlijk raak ik onbewust al veel meer aan dan de 3D verbindingen… (knipoog).

   als we verder gaan kijken naar dat wat er gaat oplichten in onze hersenen, dan zien we al meer en meer een andere activiteit dan dat we vroeger zagen, andere verbindingen door net dat ‘anders denken’ heeft invloed op heel ons leven, in ons en in onze omgeving…

   ik ga je tekst morgen nog eens terug lezen, dan ga ik er nog meer uithalen en vandaag ga ik hem meenemen doorheen de dag…

   stiekem hoop ik dat Aquarius – Jan Willem hier ook nog wat gaat schrijven?!

   & wat leuk is, met mijn forum op facebook kan ik wel leerkrachten aanspreken, en dat is heel interessant.

   je geeft me ook voldoende daadkracht mee om mijn boek iets beter ‘in elkaar te integreren’, omdat ik het nu nog steeds in – blokken heb geschreven – zoals ik in mijn huizen leef – knipoog – dus mijn eerste boek gaat een bijkomende uitdaging geven voor mij, een eenheid, waar ook de andere D’s aan bod kunnen komen!

   dankjewel shivatje! dankjewel, nog een fijne zondag vandaag!

   Namasté
   Esther

   Liked by 1 persoon

 3. Goedemiddag beste Esther,
  Ik heb de tijd genomen voor deze beschouwing/overwegingen/zoekend-zijn omdat het mij de juiste aanknopingspunten biedt om je uit te leggen waarom ook professoren niet begrijpen waar het om draait wat we samenvattend onder autisme verstaan. Ik in onderstaande reflectie van mij zijn mijn ervaringen uit mijn schooljaren herkenbaar.

  Ik mis een heel belangrijk onderdeel van autisme ‘en route naar’ het buiten- en méérdimensionale bewustzijn van onze jongste generatie. En ik kan ook niet uit de woorden van genoemde professoren halen wat voor oogmerk zij vanuit hun oogmerk zien.

  Autisme is in mijn visie een vorm van meerdimensionaal bewustzijn waar kinderen tot hun 6e levensjaar in zitten en wat dan wordt afgebroken omdat zij eenzijdig rationeel/verstandelijk worden opgevoed op school; en dat geldt voor alle scholen omdat dat ons wordt afgeleerd intuïtief en gevoelsmatig te leren denken. Het huidige onderwijs – waar ook ter wereld – maakt dezelfde type fout, namelijk omdat het de gebruikelijke vorm van denken is, waar we helemaal aan verslaafd zijn.

  Als kinderen dus vinden dat ze iets niet begrijpen wat ze op school kennen, springen ouders en leerkrachten in een reflex van ‘dan maar op een andere manier uitleggen’. Maar dat klopt juist niet. Vanuit hun eigen werkelijkheidsbeleving – afkomstig uit hun eigen wereld voordat ze hier werden geboren – gelden andere wetten en kennis. Daarom is er in mijn ogen maar één oplossing en dat is: je eigen kind(deren) blijven dóórvragen wat ze precies bedoelen want allen dan voelen ze zich gehoord en gezien. Anders ben je als ouders alleen als een soort robot bezig te vertellen wat je zelf op school hebt geleerd en dan leren de kinderen het wel af om hun wijsheid door te geven.

  Je gaat er dus net zolang mee door tot je het gevoel hebt dat je begrijpt wat je kind precies bedoelt en probeert te zeggen, zonder dat je dat zelf gaat invullen. Het levert in het begin natuurlijk problemen op omdat je dat zo niet gewend bent. Maar wil je je kind in z’n waarde laten dan probeer je ook over te stappen op wat ik nu 5D noem, maar waarvan ik mijn kinderjaren geen weet van had.

  Dan alléén voelen zij zich begrepen en alle hoogbegaafdheid ten spijt, allemaal 3D-redeneringen en die slaan nergens op. Autisme is mijn theorie is de aanleg tot een vorm van denken die wetenschappers op aarde niet begrijpen en ook niet kúnnen begrijpen omdat de aardse mens 3D is en onze kinderen 5D zijn. Wordt vervolgd.

  Liked by 2 people

 4. Esther, pas na afloop van mijn reactie las ik – intuïtief – jouw reactie op Shivatje “stiekem hoop ik dat Aquarius – Jan Willem hier ook nog wat gaat schrijven?!”. Mooi dat je me niet gevraagd hebt want nu voelde ik heel innerlijk dat ik even een blik moest slaan op de voorgaande reacties en kwam dus jouw oproep tegen. Ik laat even die reacties nu voor wat ze zijn want ik probeer vanavond nog veel meer op te schrijven want ik heb minstens 10 punten al opgeschreven waarop ik wil reageren. Er komt dus nog een en ander! Bereid je daarop voor, hahaha

  Liked by 2 people

 5. Begrijp je mijn probleem dus, Esther, jij zit ook nog helemaal in 3D gevangen en alle kinderen die waar ook worden geboren, hunkeren allemaal naar 5D-antwoorden. Daarin is onze beschaving achtergebleven en daarom begrijpen de nieuwe generaties ons niet. Wij, de volwassenen, zitten er compleet naast.

  Liked by 2 people

 6. Vandaar dat ons onderwijsbestel volledig hervormd moet worden. Opnieuw worden opgebouwd! Anders komen die kinderen stuk voor stuk in opstand en gelijk hebben ze met hun ouderwetse ouders (de goeden buiten beschouwing gelaten, want dat zijn ook 5D-denkers). Herkenbaar door het volgende verschijnsel: er bestaan geen absolute waarheden, waarmee leerkrachten wel worden opgevoed. Dat DAT is het grote probleem. Daarmee gaat onze beschaving naar de knoppen.

  Liked by 2 people

  1. ik kan volgens mij de 5D info opnemen, soms iets te gemakkelijk volgens mij, en ik kan ook de energetische kracht van het autistisch zijn bevatten, en dan moet ik me goed kunnen aarden, om te zien hoe de aanpassingen in concreto moeten komen via opleidingen en vernieuwende educatie…
   hmmm een hele grote uitdaging!

   Liked by 1 persoon

 7. Voor degenen hier die mij nog niet hebben meegemaakt (ik kwam hier de voor mij nieuwe naam Thomas tegen): ik ben een HSP’er die echter nooit van die term had gehoord tot het in zwang kwam en via de blogs van Esther over vergelijkbare termen kwam ik er pas achter dat ik ook ‘zo’n verschijnsel’ was; en nog steeds ‘ben’ misschien, want dat kan toch niet overgaan? Ja en neen. Ja de aanleg kan niet overgaan maar je kunt jezelf zo ontwikkelen en aanpassen aan de maatschappij dat niemand het jou – bij mij in ieder geval – niet herkent. Het vreemde – gebleven effect – is bijvoorbeeld dat ik een taalachterstand in mijn jeugd heb opgelopen omdat ik niet van lezen hield en daarmee raakt je vocabulaire achterop. Maar vanwege mijn spirituele ontwikkeling (vroeg begonnen) kwam ik dus in aanraking via Esther met de term autisme en HSP doordat ik dat mij mezelf herkende. En toen had ik al weet van 5D; het vijfdimensionale denken dat structureel anders is dan ons 3D-denken (lengte, breedte, hoogte of diepte). Maar wat bijna niemand weet is dat de aarde paradigmatisch 3D is, terwijl alles buiten de aarde 5D is. Daarom herken ik in kosmologische en spirituele boeken alles over 5D dat voor mij vanzelfsprekend is. Daarom begrijp ik als wetenschappelijk opgeleid burger ook de 3D-wereld van de wetenschap want die wereld wordt beheerst door het paradigma van meetbaarheid en controleerbaarheid. Zij begrijpen allerlei verschijnselen niet zoals in de astrofysica worden gezien, zoals afwijkende wetten van Newton en Kepler, waardoor raadsels ontstaan waarom die afwijkingen mogelijk zijn. Maar ze beseffen niet dat alle planeten in ons zonnestelsel en alle zonnen, planeten en manen in andere zonnestelsels allemaal verschillende natuurwetten kennen omdat ze andere basismaterialen kennen waaruit ze zijn opgebouwd. En onze wetenschappers denken dat ze ooit een oplossing moeten kunnen vinden, maar ze vergissen zich: andere bouwstoffen leveren andere fysieke wetten of en zolang de aardse onderzoekers vanuit bovengenoemde paradigma uitgaan, is ieder onderzoek verspilde moeite. Daarom kunnen we ons niet voorstellen dat er al zoveel ufo’s gesignaleerd zijn in de lucht boven onze aarde, die zo bliksemsnel kunnen wenden en keren, dat het tegen onze zwaartekrachtregels gaat. En de autoriteiten worstelen er ook mee want kunnen geen logische verklaring vinden want wij aarde hebben toch de hoogste beschaving in ons zonnestelsel, want de andere planeten hebben nooit kunnen bewijzen dat er levende wezens op wonen? Nou, wat is er dus aan de hand? Onze maatapparatuur en fotocamera’s zien alles in 3D (want wij kunnen geen andere apparatuur maken!) eb vergeten dat onze kennis hun kennis niet is. Daarom herkennen wij de 5D-ufo’s niet en denken dat we die toestellen kunnen neerschieten maar onze radars kunnen ze niet eens volgen. Om deze reden is in 5D alles anders dan het ons bekende 3D en daarom weten we zo weinig. Wij zijn de meest achtergebleven menselijke beschaving in ons zonnestelsel (en universum) maar voor wetenschappers is dut vanzelfsprekend flauwekul.
  Maar het probleem is dat de kleine kinderen op de lagere school of in het basisonderwijs zelf uit een 5D wereld afkomstig zijn en dus tegen de leerkracht voor de klas zeggen: dat is niet waar wat u zegt. En ze hebben gelijk vanuit hun vorige woonomgeving….maar ze wisten niet dat met hun geboorte op aarde die wetten niet bestaan. En dus loopt iedereen in dit huidige onderwijsbestel vast omdat al die scholieren massaal in opstand komen tegen het vereerde wat in onze wereld wordt aangeleerd. En nu bestaat onze opvolgende generatie allemaal uit 5D-zielen die weigeren om 3D te accepteren. Dan gaat het dus helemaal fout als zij volwassen worden en hun eigen wereld gaan scheppen, waarmee ze met hun computers (in combinatie met hun telepathische eigenschappen) contacten kunnen opbouwen met de 5D-werelden. Zo werkt het over 20 jaar. Iedereen kan zich daarop nu gaan voorbereiden!

  Liked by 2 people

  1. wouw wat een uitgebreide uitleg Aquarius! ik moet toch nog wat kunnen schakelen en me meer inlezen op de 5D zielen, hopelijk is door je aankomend boek te lezen me al veel meer duidelijk waar ik me aan kan houden…
   Ik ben al boogschutter die soms heel hoog kan zitten en heel veel energieën kan opvangen, en ik kan begrijpen dat ik de 5D kan aanvoelen, maar hoe het transformeren om mijn nieuwetijdskind te laten proeven van deze vernieuwing, dat is studiewerk voor mij!
   wel heel hartelijk bedankt voor je liefdevolle uitleg! ik neem deze mat plezier mee!

   Liked by 1 persoon

 8. Nadere vragen aan Esther:
  1. ‘de school is maar één van de vele instituten (etc.)’; ben je het met me eens dat er twee soorten onderwijsinstituten bestaan, te weten van het oude denken (klassieke scholen met hun vastliggende onderwijsdoelstellingen en eindtermen zoals het in NL heet) en van het ‘nieuwe denken’, waarin het gaat om de belangstelling van de leerlingen zelf stimuleren en iedereen in eigen tempo laten werken, zoals in Jenaplan en Montessorionderwijs? En dat het oude onderwijs zinloos is geworden omdat er verkeerde ‘data’ worden aangeleerd. Laat de kinderen in het nieuwe-denkonderwijs hun eigen leerplan ontwikkelen en vooral geen zorgen maken dat het wel eens mis kan lopen als ze teveel vrijheid krijgen. In dat geval wordt hun eigen creativiteit en vrijheidszin onderschat. En dat gebeurde dus permanent in het klassikale onderwijs.
  2. Ik heb van Kathleen Venderickx beluisterd: https://www.youtube.com/watch?v=oFCLdJVoHVg&vl=nl. Zij legt eigenlijk uit wat ik met 5D bedoel: creativiteit en inventiviteit. En dat is precies multidimensionaal denken die de kinderen op school al beheersen. En dat is totaal het tegenovergestelde als in het klassikale onderwijs waar je niet met eigen inventiviteit mag werken; je wordt daarin geïndoctrineerd in de eeuwenlang bestaande vaste normen en patronen. Het gaat om de samenwerking tussen ‘denken en voelen’ en dat is precies wat ik schreef. Maar we kwamen uit een wereld waarin alleen verstand en ratio als hoogste waarheid gold. Eenzijdig leren dus. De andere video’s volgen na deze hervatting, want ik heb gemerkt dat er toch nog een kloof bestaat tussen Kathleens uitleg en de mijne, namelijk mij bevredigt jouw vaststelling ‘ze hebben ons aan het nadenken gezet.’ Als ik jou vraag: wat bedoel je daarmee? Dan valt het antwoord geven jou zwaar. Je kunt het nog niet beantwoorden.
  3. ‘Waar light de oplossing? Het is altijd in het midden van de twee uiteinden.’ Nee Esther, dit is 3D-logica. Daarmee kom je op een andere uitkomst uit dan Kathleen: verstand & gevoel laten samenwerken, maar dat is geen logica en dus moet je alleen je creativiteit gebruiken om daar een uitkomst uit te kunnen halen. Logica gold alleen in strikte zin in 3D, maar in 5D waaier je met rationele logica én gevoel of intuïtie alle kanten uit. Dat is het hele eieren eten.
  4. Waar ligt de verantwoordelijkheid van de ouders om deze kinderen op te vangen? Alleen in het intens luisteren naar deze kinderen en te proberen hun boodschap in zuivere vormen te begrijpen en op te nemen in jezelf. De grootste fout die ouders maken is: afwijzen wat de kinderen hebben uitgesproken en gezegd/verteld. Laat ze in hun denkwereld want dan alleen wordt hun zelfrespect ontwikkeld. En dat is de redding van het kind ten opzichte van hun eigen sprookjeswereld, want die zijn veel waard. Ik ben een week of wat geleden begonnen met Keltische mythes en sagen (ofwel sprookjes). Ik schreef toen: dat is werkelijkheid voor mensen die toen nog in 5D konden kijken want er werd een echte realiteit beschreven in die mythen; alleen in onze maatschappij kennen we die werkelijkheid niet meer. En dáárom moeten we als volwassen wereld terug naar die wereld van de mythen, om te kunnen terugkeren naar de multidimensionaliteit.
  5. Veel kinderen zitten helaas met verveeld en gefrustreerde gevoelens in de schoolbanken’; geen wonder dus met alle flauwekul die hen geleerd wordt.
  6. ‘Maar de signalen krijg je wel hoor, maar in een heel andere vorm op je bord als ouders!’ Niks ‘andere vorm’ als je maar als ouder je kinderen laat uitspreken! Dat is alles wat nodig is. En dan pas voel je dat je hun denkwereld in stand houdt als je ze laat uitpraten in plaats van tegenwerpen dat het niet klopt wat ze vertellen. Zo maken we hun fantasie stuk en kapot. ‘Het hangt dus helemaal niet al van de karakterstructuur van het kind in kwestie’, want ze doen allemaal hetzelfde en ze moeten alleen de gelegenheid krijgen om zich volledig uit te spreken. En als een kind nou vraagt: ‘Is de maan plat?’ Dan antwoord je niet ontkennend, maar het tegendeel: ‘als jij vindt dat de maan plat is, dan is die plat’ want dat is 5D-taal. Immers ook de aarde is zowel plat als bolvormig, alswel hol van binnen (zoek maar op de theorie van de ‘holle aarde’, want dat is 5D binnen in de aarde, waar de mensen wonen die uit Atlantis gevlucht zijn en puur in 5D wonen en op ons wachten tot wij dat stadium ook hebben bereikt!)
  7. Passage: ‘kinderen met autisme en een hoge intelligentie’ het volgende. Het autisme is een gespecialiseerde eigenschap die in 5D iedereen bezit, maar wel toegepast in een eigen unieke vorm. Waarom? Omdat we in die wereld, die niet tijdelijk is ofwel de 3D wereld op aarde (en andere 3D-planeten) maar eeuwig, we allemaal onze eigen taak hebben, die we vanuit het Scheppingsplan hebben meegekregen. In een oneindig gevarieerd universum of heelal, even gevarieerd als oneindig levend, heeft iedereen een aparte taak omdat er anders taken blijven liggen. En dat is niet de bedoeling van de bron of scheppende macht. Dan gaat de uitleg van Google over Talent dus helemaal niet op. Maar dat kon 3D-Google niet weten, hahaha. Want zij zijn immers ook 3D-geprogrammeerd.
  8. En voorlopig de laatste opmerking over EQ en IQ. Zoals we allemaal weten is IQ heel oud en EQ heel jong want ergens in de 20ste eeuw ontdekt. Dat betekende de doorbraak dat in de rationele wereld van IQ nog niet kon bestaan want alles lag vast in de meetbare wereld van de materiële wereld van 3D. Eind 20e eeuw – schat ik in – kwam men er pas achter dat er ook nog een gevoels- of emotionele quotiënt bestond dat aanvullend werkte op IQ. Kun je nagaan die die geschiedenis gelopen is en hoe beperkt wij werden opgevoed. En in het verlengde hiervan de laatste opmerking van Esther: ‘(…) en hoe je die begaafdheid kan gebruiken, bijsturen, verbreden en in elkaar kan laten vloeien met wat je aangeboden krijgt op school (bullshit!!!!). Antwoord: die begaafdheid kun je niet leren gebruiken, want het gebeurt gewoon intuïtief! Dus laat gewoon gebeuren! Hoe stuur je het bij? Verkeerde vraag want er hoeft helemaal niets bijgestuurd te worden, want als je de natuur z’n gang kunt laten gaan, dat komt alles goed, want je wordt ook beschermd door je gidsen! Als wij als mensen honger krijgen hoeven we alleen maar een maaltijd klaar te maken, terwijl dieren op jacht moeten en andere dieren zullen moeten doden. Dat hoeft en mág de mens niet (gebeurt alleen in de bio-industrie)! Ter geruststelling: in 5D eten we geen vlees meer want je daar kun je niet doden. In dit leven op aarde eten we voor het laatst vlees, als je tenminste geen vegetariër bent (want zij kennen en erkennen geen moreel verdorven gedrag!).

  Like

 9. Esther, je schrijft “maar hoe het transformeren om mijn nieuwetijdskind te laten proeven van deze vernieuwing, dat is studiewerk voor mij!” Ik schreef in mijn net geplaatste reactie al dat je niet moet nadenken daarover, maar alleen luisteren en je kind laten merken dat je hem begrijpt. Dat is voldoende. Maar ga nooit corrigeren want dat is zonloos: wij herinneren 5D, omdat het bij jongere kinderen nog maar even terug was dat ze hier zijn geboren. Wij hebben al zoveel levenservaring opgedaan dat we dat vorige leven helemaal niet meer herinneren… Kortom, jezelf niet forceren en de wereld op aarde nadoen omdat je denkt dat de scholen die je doorlopen hebt, gelijk hebben, want dat is niet zo. Maar door de grote huidige instroom van 5D-geboorten wordt de aarde dus binnen 20 jaar getransformeerd. Dan zijn we van dat geleuter af wat we zelf op school geleerd hebben! 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s