Mild autisme, bestaat dat?

Als eerste wil ik schrijven dat autisme gewoon – autisme is -Autisme is anders denken & anders informatie opnemen & anders emoties verwerken & anders in weet ik veel wat allemaal maar één ding is zeker het is een diagnose dat door psychiaters moet vastgesteld worden en het staat als stoornis in de DSM5 ingeschreven.

Als tweede wil ik schrijven dat autisme altijd verschillend is van mens tot mens, van baby tot baby, van kind tot kind.

Met autisme leven doet iedereen volgens zijn eigen karakterstructuren, iedereen volgens zijn eigen intellectueel niveau, iedereen volgens zijn eigen lichaamsbouw, iedereen volgens zijn eigen opvoeding, iedereen is zo uniek dat iemand die – met autisme leeft – net iets anders gaat doen dan alle andere mensen met autisme.Ik hoor wel dat diagnose centra en psychiaters durven spreken van ‘milde vorm van autisme’.

Wat is dat dan?

Ik persoonlijk kreeg de diagnose autisme, mijn vorm van autisme is asperger. Onze zoon kreeg de diagnose – mild autisme – jawel! Dus ben ik opzoek gegaan naar dat wat ze bedoelen met mild autisme. Een sluitend antwoord heb ik niet gevonden maar wel deze plausibele uitleg;

 • de persoon heeft autisme
 • de persoon heeft door karakterstructuren de mogelijkheid om goed met zijn autisme kenmerken om te gaan
 • de persoon kan gebruik maken van zijn intelligentie om zijn autisme goed ‘te beheren’
 • de persoon kan oplossingen vinden om met de problemen dat autisme met zich mee brengt om te gaan en in actie neerzetten
 • de persoon heeft autisme maar de uitingen van zijn autisme dat hem verhinderd om in het leven te ‘leven’ zijn beperkt – wat niet wil zeggen dat hij/zij er niet van af kan zien –

Je ziet het er zijn heel veel nuances te leggen in de diagnose – mild autisme – .

Wanneer er spraken is van een diagnose autisme heeft dit altijd invloed – zowel positief als negatief – op de persoon zelf met autisme als op de ouders, zussen en broers en de omgeving.

Mild autisme bestaat dus eigenlijk niet. Het geeft alleen aan dat – vanuit het eerder on flexibel brein – toch een mogelijkheid aanwezig is om – flexibel te handelen met het niet flexibel brein – dat mensen met autisme over het algemeen kenmerkt.

Als ik persoonlijk hoor dat iemand – mild autisme – heeft dan is meteen de volgende vraag, is er spraken van hoogbegaafdheid? Is er spraken van innerlijke wijsheid en een bijzondere karakterstructuur? Is er spraken van een uitzonderlijk talent?

Dat zijn allemaal belangrijke nuances bij de diagnose mild autisme.Als je deze diagnose krijgt, ga dan zeker verder opzoek!ik kan je deze linken aanraden;

https://www.facebook.com/detalentenhavenAntwerpen/voor hoogbegaafdheidhttps://www.facebook.com/hetlampje/

En doe me een plezier, als je mijn twee aanraders contacteert zeg dan dat je dit artikel hebt gelezen en zo bij hen terecht bent gekomen! – waarvoor veel dankjewels!

succes in je zoektocht en veel liefde en plezier gewenst!

9 reacties op ‘Mild autisme, bestaat dat?

 1. Volgens mijn eigen ervaring kan ik deze tekst goed volgen, maar volg ik een andere algemene route: voor mij betekent mild autisme een lichte vorm van overgevoeligheid, die je dus gemakkelijker onder controle kan krijgen omdat het om sensitiviteit ten opzichte van andere mensen gaat, waarvan je de energieën sterk binnenkrijgt. En die sterke gevoeligheid die eigen is aan autisten heb je als volwassene nodig om geestelijke boodschappen óf inspiratie te kunnen ontvangen om daarmee enorme maatschappelijke prestaties te kunnen bereiken die niet autisten niet kunnen. Er bestaan kortom enorme specifieke aanleg en bijzondere talenten in een autist, waar anderen niet in de buurt kunnen komen.

  Een niet-milde ofwel zware vormen van autisme betekenen ook zwaardere worstelingen die je meemaakt om met de buitenwereld om te gaan omdat die buitenwereld niets van een autist begrijpt en niet kan invoelen wat er aan de hand is. In hun ogen zijn autisten mensen met zware afwijkingen, terwijl ze dus eigen machteloosheid voelen.

  Het moeilijkste probleem voor een autistisch kind is om zich aan te passen aan deze wereld, dit volslagen onbegrijpelijke leven op aarde, omdat je zelf afkomstig bent vanuit de multidimensionale werelden om ons heen. Je weet dus niet wat je overkomt als je via je geboorte landt op deze 3D-wereld – ik schrijf dit zo verstandelijk op omdat ik deze strijd zelf ervaren heb maar toen geen benul had van 3D en wat dat inhield – waarin je volkomen onbekend bent. Ik stel voor mezelf vast dat alle autisten 5D-zielen zijn die zelf afkomstig zijn uit hogere dimensies dan 5D. Als je dan terechtkomt in een dierentuin die de aarde is, waarin geen liefde en geestelijk licht bestaat, kom je met alle goede bedoelingen uit in een middeleeuwse samenleving waarin je je onmogelijk gelukkig kunt voelen. Dat is het probleem van ieder autistisch kind.

  Enne… wat is er erger dan geboren worden bij ouders die niets van je begrijpen en ook geen benul hebben hoe deze opvoeding moeten aanpakken (ik als oudste kind die direct na de oorlog werd geboren) en waarin men nog helemaal een idee had van het later ontdekte begrip autisme. Ik heb dus helemaal zelf moeten ontdekken hoe het leven in elkaar stak en hoe ik met mijn eigen problemen om moest gaan terwijl mij twee direct volgende zusjes erg goed in deze maatschappij pasten en dus als een raket door de schoolperiode heen gingen. Ik was de dromer, die nooit begreep wat er in de klas werd uitgelegd. Ik vluchtte daarmee uit de dagelijkse realiteit weg. Maar door zelf te blijven knokken voor mijn intuïtieve weg heb ik het wel kunnen redden en is het toch allemaal goed terecht gekomen, maar het heeft mij 10 levens in één leven gekost, zonder een ongecompliceerde jeugdperiode. Dat zat er niet in.

  Alle uitspraken van De Talentenhaven herken ik in een of andere vorm, maar ik kan me niet meer precies herinneren hoe ik er zelf mee geworsteld heb. Wat mij wel is bijgebleven is dat ik me voor de wereld om mij heen wilde verstoppen, wat later op een internaat wel tot in de perfectie is gelukt te doen uit angst voor strafmaatregelen waarin anderen om mij heen grossierden, maar dat was vanuit puberale uitdagingsoverwegingen.

  Liked by 1 persoon

  1. oh ja hoor, ik kan je helemaal volgen. Mensen met autisme hebben niet altijd een zeer sensitief sensorisch profiel, soms zijn ze ook bijzonder onder gevoelig.

   Maar de vorm van autisme dat ‘wij’ hebben als ik even zo vrij mag zijn Jan Willem is idd dat soort autisme waardoor we in staat zijn om deze eigenschappen te begrijpen, in te zetten en te beleven.

   ik heb ook levens in gehad en zal er nog meer beleven.

   maar misschien even verduidelijken, het heeft zeker met een bepaald soort intellectuele vaardigheid te maken die mensen zonder autisme ook kunnen hebben – ik kijk naar shivatje – het verschil met een autistisch brein zit het hem in de ‘ontcijfering en het – dé coderen – van de 5D belevingen.

   dat verloopt echt wel anders…

   en idd wat je meemaakt in je leven speelt een hele grote rol, ik vluchtte ook om zoveel redenen dat het een eigenheid is geworden… knipoog…

   hmm daar kan ik de dag mee door komen, ik ga er eens over nadenken en filosoferen…

   Like

  1. oh Matroos Beek, dat kan, misschien is mild autisme soms te verwarren met Hoog sensitiviteit of hoog gevoeligheid én hoogbegaafdheid. deze twee combinaties gelijke heel erg op autisme maar kenmerken zich door – het wel flexibel denken en handelen – dat wil zeggen – je zintuigen staan op scherp afgesteld, je brein heeft een grote capaciteit om info op te nemen – dat kan een ass brein ook maar verwerkt de info anders en de info gaat soms verloren en het duurt soms veel langer voor de nodige info daar is – die info kan je correct gebruiken door je hogere begaafdheid & daar kan je flexibel mee omgaan, maar je hebt wel een sensitieve eigenheid om alle dingen waar te nemen en hierop ook te reageren. & je hebt een goede intuïtie, zelfs een tikje uitgesproken soms omdat je soms – weet wat er gaat gebeuren zonder dat het is gebeurd…

   Natuurlijk bij mild autisme is het een neurologische ‘beperking’ in het anders denken en zo anders reageren en anders verwerken, dat wil zeggen – tunnelzicht – langzamer en trager overkomen – opvallend en anders reageren – ja ook als ze hebben geleerd om over te compenseren – een houterige lichaamshouding – gevoelens en situaties niet in een geheel kunnen plaatsen – allemaal afzonderlijke stukjes vertellen van het geheel – door blijven drammen en veel details opnoemen – niet kunnen zien wat belangrijk is of niet – …
   je brengt me wel op een idee! ik weet nog niet in welke vorm maar je brengt me wel op een idee…
   ik ga nog wat broeden…

   Liked by 1 persoon

 2. Mild autisme bestaat niet. Alleen zijn de levenservaringen en het pad dat je bewandeld voor elke autist anders. Wat een “milde autist” lijkt, kan ook een tikkende tijdbom zijn als je die persoon opeens in een heel andere stress situatie plaatst: andere omgeving, school, vrienden, relatie, enz.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s