wij zijn een deel in de wereld

ik heb soms het gevoel dat we – allemaal samen – onze wereld heel complex aan het maken zijn.

de vakjes en de groepjes en de hij/zij benadering komt meer en meer ingeslopen in ons leven van elke dag. terwijl we samen leven.

samen!samen leven, maar wat bedoel ik daar nu juist mee?

zeker als iemand met autisme en mama van een kind met autisme.

samen, spelen, leren, ontdekken, evolueren, gezond zijn, niet gezond zijn, psychische problemen krijgen – ja een burn – out – hoort daar ook bij, en weer terug recht krabbelen en weer door gaan…

samen!

dat doen we allemaal overal in de wereld samen!maar dat is heel sterk cultuur bepaald!

het is eigenlijk niet zo complex, als we de wereld ook zien als ‘onze wereld’ met onze emoties en gedachten en als onze gedragingen en gevolgen van die gedragingen…

ons! want wij zijn allemaal verantwoordelijk voor het welzijn van – natuurlijk in de eerste plaats van je zelf – en dat van de andere, het onze, dus…

gisteren schreef ik de 100 pagina van mijn eerste boek, mijn 45 jarige biografie is dus afgeschreven!

en ik dacht, wie is nu mijn ideale lezer?

‘ons’ kwam meteen binnen!

ONS – wij allemaal!?!?

want weet je waarom?wanneer we blijven kijken naar onze grote tenen en onze navelenbuik dan hebben we maar een heel klein wereldbeeld en zijn we niet echt er toe instaat om naar buiten te kijken wat ons kloppend hart met onszelf doet om naar ‘ons’ toe liefde te sturen, begrip te hebben en te luisteren naar wat ‘ons’ te vertellen heeft.

ik heb nog steeds een gebrek aan tijd door de dag, ik moet leren om mijn nachtrust te respecteren, ik heb de kunst al in handen om met mijn leven echt iets te doen voor ‘ons’, en dat is misschien a – typisch – voor iemand met autisme, maar ik heb een groot wereldbeeld, en in mijn beleving zijn we allemaal ‘ons’.

want alleen door met de blik van ‘ons’ te leven kan ik het leven beleven en hou ik de hoop, de vreugde en natuurlijk ook mijn kwetsbaarheid levend.

al moet ik nog 101 boeken schrijven over het leven met autisme, ze zullen allemaal de boodschap hebben, respecteer ‘ons’!

13 reacties op ‘wij zijn een deel in de wereld

 1. Esther, ik begrijp je openingszin: *ik heb soms het gevoel dat we – allemaal samen – onze wereld heel complex aan het maken zijn*, maar je begrijpt ook mijn standpunt dat het niet anders kan én mogelijk is in deze 3D-wereld! Dus probeer je daarover niet druk te maken want daarmee maak je het jezelf zo moeilijk…. Geniet van het mooie weer 🙂

  Liked by 1 persoon

  1. ja ik weet het, eerst inzicht en dan weer uitzicht hé!
   mijn 3de boek gaat wel over dit onderwerp dat jij beschrijft, maar ik moet eerst met stap 1 beginnen hé! xxx
   ik ga genieten van onze nieuwe auto en het goed weer!
   dankjewel en een hele goed morgen Jan Willem!

   Like

 2. ha die Esther
  het samen en het ons
  is in de loop van de jaren in hokjes gestopt
  en zo leven we nu , ieder in een eigen hokje
  ik vind het erg en pas me er ook niet op aan , ben eigenwijs en ga m’n eigen gang
  fijn weekend groet

  Liked by 2 people

 3. Donderdag nog een expositie gezien van de afstudeerprojecten van HKU, fine Art. Dat gaat heel erg over hokjes en afbakenen. Zulke mooie gedachten daar over gehoord. Altijd al in geweest voor samen en over grenzen heen gedacht. ❤

  Liked by 1 persoon

 4. We zijn een punt in deze wereld. Zo vergelijk ik het gewoon. Dat punt wordt een klein streepje en soms een groot juist zoals hierop aarde. Maar het leven is meer is jezelf zijn vanuit jezelf leren. En deze die aanvoelen aan gelijke daar deel je het mee.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

   1. Net zoals de druppel het grote water vind zal de stip elkaar vinden. Maar het komt uit jezelf. En deze die zich bij elkaar mengen zijn gelijken. 🙏

    Aum Shanthi

    Liked by 1 persoon

   2. Jung heeft daar een woord voor, ik kan het nu niet meteen herinneren… maar zo is het, en het is echt leuk om mee te maken… ik ga het eens opzoeken, maar ga eerst onderbroeken kopen voor de zoon…
    een heerlijke gedachte wel om de dag verder mee te laten lopen!

    Namasté shivatje

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s