de gelijkheids- verdeelde noemer

Ik schreef vandaag over vrienden.
Vrienden hebben en vrienden houden.

Of niet?
Niet alle vrienden moet je houden en behouden, vrienden komen en gaan weer, alleen echte vrienden die blijven bestaan!

Een moeilijk thema als je autisme hebt, en daarom verzon ik meteen de “de gelijkheids- verdeelde noemer “

en dit;
Laat ik dan nu meer meteen een cliché uit de wereld beschrijven, ik ga het kort en bondig doen JAWEL HEEL ZEKER MENSEN MET AUTISME HEBBEN WEL EEN EMPATHISCH VERMOGEN !

Ik kom er later nog op terug in het boek, maar ik geef u als mijn lezer eens een oefening en wel de deze.
– Leg het boek even neer en sta op om iemand te ontmoeten
– Ga in een houding staan waarmee je een ‘gesprek gaat beginnen en waarbij je je gesprekspartner in het gezicht kan aankijken
– Gebruik nu AL JE ZINTUIGEN in een flitsende snelheid!
– KIJK OOK NAAR DE OMGEVING LANGS HET HOOFD VAN JE GESPREKSPARTNER
– Ga na of de lichaamstaal klopt bij wat je voelt
– Vertel meteen wat je graag wil vertellen
– Ga na wat de terugkerende informatie met je doet
– Reageer meteen met een antwoord dat gepast is!
– …
Ben je nog mee?

Geef mensen met autisme tijd.
Tijd om de sociale regels en wetten die niet benoemd en beschreven staan te detecteren in een gesprek.

(c) Ilma Rosewood!

en daarom;

9 reacties op ‘de gelijkheids- verdeelde noemer

  1. Begrijpen is veel gezegd Karel als je bedoelt dat ik de tekst of het autisme op zich begrijp.
   Er zijn veel nuances en veralgemenen is een gevaarlijke struikelblok.
   Empatisch kan ik mijn dochter bij lange niet als dusdanig beschouwen.
   Ze heeft problemen met gelaatsuitdrukkingen bij andere mensen en begrijpt andermans reacties niet.
   Mijn zoon zit dan weer heel anders in elkaar en bekijkt het leven rondom hem zoals een computer het zou doen.

   Liked by 2 people

   1. ja dit is pas interessant Suske, ik kan ook niet altijd de gelaatsuitdrukkingen goed verstaan, en daarom is het niet automatisch dat mijn empathisch vermogen wordt aangesproken. mijn empathisch vermogen wordt pas geactiveerd als ik een ‘verbinding’ kan opvangen met mijn gesprekspartner, als die er niet is is het een en al verwarring! ja ik herken het ook hoor…
    En haha ook de zoon kan ik herkennen, ik verwerk die informatie ook als een computer! ik ga eens kijken of ik zo ook de wereld waarneem…
    dankjewel voor dit inzicht!

    Liked by 2 people

 1. Esther, jij schrijft dat ‘JAWEL HEEL ZEKER MENSEN MET AUTISME HEBBEN WEL EEN EMPATHISCH VERMOGEN’, maar mag ik dat omdraaien? Ik beweer namelijk dat ik – ook autist, maar niet meer en dat leg ik zo uit – dat juist mensen met autisme zowel erg empathisch zijn, maar nog veel meer; maar dat niet laten zien omdat ze nog niet geleerd hebben hoe ze daarmee om moeten gaan en dat ze ook overmaat aan andere buitenzintuigelijke kwaliteiten in huis hebben, die anderen niet hebben. Daarom heb ik mijn hele jeugd geworsteld met ‘hoe moet ik daarmee omgaan’ terwijl die anderen – eerste eigen familie, op school ook medeleerlingen – jou niet begrepen. Ik kan nu natuurlijk niet gaan uitleggen hoe ik me bevrijd heb en eraf ben geraakt – uit mezelf – , maar samenvattend heb ik gemerkt, geleerd en meegemaakt dat je autisme ‘voorbij is’ als je in staat bent om alle kwaliteiten die je in huis hebt – en anderen niet kennen of herkennen – in balans en evenwicht hebt gebracht en dus als gebalanceerde persoonlijkheid door het leven kunt gaan. De conflicten met jouw onbegrepen gedrag door anderen kun je dus ‘verevenen’ ofwel rechttrekken als je maar zelf evenwichtig kunt optreden en alles kunt uitleggen wat je bedoelt en vooral: voelt.

  Begrijp je wat ik schrijf Esther? Kun je wat mee? Ben benieuwd!

  Liked by 2 people

  1. yes yes yes! heel zeker! dat is voor mij zeker het geval !
   hierin kunnen we elkaar een energetische hand en een levensechte hand geven van verbinding Jan Willem.
   Maar dat is zeker niet bij iedereen met autisme hoor.
   maar ook zonder autisme hebben de mensen het niet geleerd om ‘ermee om te gaan’, het is aan ‘ons’ om …
   dankjewel Jan Willem voor dit berichtje, dankjewel voor de omdraai die ik ‘te nog niet durfde bij te schrijven’ dit thema gaat mijn derde boek worden! misschien tegen dan eens afspreken hé! knipoog!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s