Under pressure is iedereen het zelfde!

een citaat uit het artikel hieronder;
“Ik sprak een jongen op de middelbare school die tegen mij zei: ik pas wel op om te laten zien wat ik kan, want dan krijg ik alleen maar nog meer werk.”

Eigenlijk is het zo eenvoudig!
Maar we maken het ook zo moeilijk.
We zijn het niet meer gewoon ‘als iemand uit de norm valt’, maar wat is de norm als je weet de ‘elk huisje zijn kruisje’ heeft?

Als ik de burn -out statistieken lees – trouwens nu een erkend ziekte beeld burn -out – dan weet je gewoon dat het niet klopt, we doen allemaal of ‘ons huisje kruisjes vrij is’ en dat is niet, nooit, niets gaat perfect ook al zou je dat willen niets loopt perfect en we zullen moeten leren omgaan met meer – niet gelukkig te zijn – en de norm die voor onze ogen is te zien is meestal niet de norm van ons levensritme.

Ik ben zo iemand die ‘uit de norm’ is gevallen, op school al vanuit de kleuterklas al, dat heb ik op allerlei manieren opgevangen – ja waarschijnlijk ook door mijn adhd dat ik zoveel heb geleerd van het leven buiten de norm – en dat heeft me gemaakt waar ik nu sta, nog steeds een beetje – buiten de norm – en daar kan ik vandaag de dag wel ok mee leven!

In het artikel staat het ook letterlijk ik citeer “Hier in Nederland bestaat een cultuur dat je je als individu maximaal moet ontplooien. Als dat niet lukt, dan is er iets mis, is de gedachte. Puur door dat gegeven kan een persoon al psychisch in de problemen komen”.

Daar kan je meteen ook Vlaanderen aan toevoegen.

Maar als ik even mag – en dat is meteen de drijfveer voor mij om deze educatieve pagina verder uit te bouwen –
We zijn allemaal verschillend, uniek en jawel zorgend voor elkaar! oh ja, dat zijn we echt voor elkaar, maar meestal alleen als het binnen ‘de norm valt’…

Eigenlijk ben ik altijd voor een goede denk oefening
WAT IS VOOR U DE NORM? om met mensen om te gaan?
Ga je met protocollen en structuren werken?
Wat denk je wat dat kan voeden?


– ik heb twee jaar filosofie beoefend en daardoor ga ik graag verder door in die vragen –

Juist ja, en nu een zeer sterk artikel die meteen de vinger op de pols legt!

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/06/07/onder-druk-reageert-iedereen-star-a3963023?fbclid=IwAR2ZADnYEFBKQOVDVQgapZ2YcSf2ZLg0T_5h_Uaj8bPn0_8Xuq_-IwDbqr0

en nu een danske!

8 reacties op ‘Under pressure is iedereen het zelfde!

 1. Ieder mens is uniek, da’s voor mij de norm om met iemand om te gaan.
  Sedert mijn overplaatsing naar de sociale sector hier in de buurt heb ik heel veel ervaring opgedaan om om te gaan met mensen met verschillende achtergronden en problemen. Over autisme en ADHD zijn ontelbare boeken geschreven, doch weet ik zonder die boeken te lezen dat je eerst naar de mens zelf moet kijken en pas dan naar zijn of haar beperkingen.

  Liked by 2 people

 2. Een norm iedereen wil het zich opleggen of laten opleggen. Dan pas valt men door de mand.
  Normen heeft te maken met waarde. En juist dat laatste is van belang. De waarde kennen van jezelf van iemand. Iedereen is uniek en heeft zijn kruisje hangen in huis. Het een al wat groter als het ander.
  Was ik niet altijd begrijp in het leven, is het streven dat iemand doet. Juist daardoor komen ze op een moment vast te zitten, blussen uit en krijgen een burn-out. Het is gekend ja maar spijtig genoeg geven ze daar niet genoeg info over zodat mensen eens terug mens kunnen zijn.
  Net als bij normen. Als men anders is valt men eruit. Maar men vergeet en ik kom erop terug de waarde van iemand.

  Gisteren nog een prachtig gesprek gehad met iemand die perfect mijn vorig leven kon beschrijven en wat ik hier nu moet doen op aarde. Ook dat is voor mij een norm of meer bepaald een waarde.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

  1. oh ja heel zeker, ieders leven is waardevol, en de waarde die we aan onszelf geven kunnen we ook doorgeven of meer ons inleven in het waardevol delen van dat waarvoor je leeft, ja ik ben aan het filosoferen hier, waarschijnlijk begrijp je me wel.
   maar ik merk toch dat heel veel mensen wel de ‘norm’ kennen maar de waarde vergeten…
   we zijn allemaal even waardevol!

   weer een heerlijk stukje en geniet nog van dat bijzonder gesprek, dat geeft altijd inzichten!

   Namasté shivatje.

   Liked by 1 persoon

   1. Dat wordt heel snel vergeten en men kent alleen maar het woord norm. Maar daar bestaat het leven niet uit. De waarde en elkaar in waarde laten is belangrijker.

    Dat doe ik zeker.

    Aum Shanthi

    Like

 3. Ik heb niet echt een norm als ik onder druk wordt gezet, maar wel een gevoel, als het mij teveel wordt. Als het mij teveel wordt, dan heb ik de neiging om boos te worden en weg te lopen. Dan, als ik gekalmeerd ben, denk ik er goed over na en beslis ik wat ik er kan aan doen, of niet kan aan doen. Mensen die mij onder druk zetten of mij het gevoel geven dat ze mij onder druk zetten, mijd ik. De bijl erin.

  Liked by 2 people

 4. ja het is een heikel punt dat ” normaal ” zijn
  ik ben prettig gestoord en heerlijk tegendraads
  wat ik graag doe , doe ik met plezier
  wat mij opgedrongen wordt een leuk steek spel , zo ziek ik het dus
  en natuurlijk , ik ken de ervaringen van jou of je omgeving niet
  maar als ik dit zo lees , doe je het in mijn ogen goed
  fijne avond groet

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s