wat doe jij als?

ik heb gisteren nog eens een gesprek gehad met mijn vader over de toekomst.

als 70 jarige met een goed breed wereldbeeld is mijn vader toch een hele grote spiegel voor me.

vroeger kon ik dat moeilijk hebben, nu apprecieer ik het meer en meer.

levenservaring heet dat dan…

ik die ook wakker lig van de wereld waarin we leven en heel kritisch ben over de info die ik – geen kranten lezer – binnen krijg, heb de afgelopen maanden toch regelmatig in mijn haren gekrabd…

misschien is het niet duidelijk genoeg voor u als lezer die meteen weet dat – met de handen in het haar – zitten hier voor ons betekend, ik zal je meteen meegeven dat we de rekening eens hebben gemaakt op ons energie verbruik plus 21% btw!

dat hebben jullie waarschijnlijk ook gehoord, jawel luxe he die energie, lang leven de bomen stropers… knipoog.

21% voor de energie, waarbij een week of twee geleden de Belgische overheid zomaar de schulden van onze energie fabrikant heeft weg gescholden voor miljoenen euro’s. MAAR EEN AANTAL WEKEN GELEDEN is die schuld weg gescholden hé! nu wel aan 21% btw voor u elke maand te betalen, dat is dus 4 keer langs de kassa passeren hé !

4 keer? zal je denken, ja – 1 – we zijn verplicht om energie af te nemen – 2 – we moeten op voorhand betalen omdat ze een voorspellingen doen – 3 – ze gooien zomaar zonder ons te horen de prijzen in de hoogte – 4 – we betalen belastingen voor de kwijtschelding van de schulden – 5 – we betalen nu luxe taks op dat wat een basis is om te leven in Vlaanderen.

ja je hebt het goed gelezen 5 keer…

ik heb het hier niet over juwelen hé, ik heb het over elektriciteit, ja ook zonnepanelen en ja ook warmtepompen en ja ook elektrische voortuigen…

nog een paar maanden geleden zijn alle hoge mannen van een bank zomaar vrijuit gegaan in de zaak – de banken crisis – vreemd, onze zuurverdiende centjes zitten dus in hun zakken! ja straf hé, uw loon, met de index erbij, daar houden ze dus belastingen van af, de energie prijzen worden duurder en door de hoge pieten van de bank betalen wij nu voor ELKE verrichting die we doen, MOETEN doen op de bank waar wij ons geld moeten bewaren, afbetalen en zo verder en zo voort…

kijk, als je een hoger dan gemiddeld inkomen hebt ga je dat waarschijnlijk beginnen te voelen, terwijl wij als normaal gezin enorm hard voelen.

de gewone mens betaald!

het is niet meer U en ik , het is nu zij en wij niet…

ik die een kind aan het opvoeden ben, en hier heb wat ik heb weet dat er dingen zijn die in de nabije toekomst niet meer kunnen!

niet meer kunnen!

en sparen hé, dat heeft geen zin meer!

dus gisteren….

zaten we dus weer met drie aan de tafel, voorovergebogen op een auto, een nieuwe auto – een hele simpele skoda fabia met koffer.

vorige week kregen we de rekening van de garagist van onze C5 14 jaar oud 90.000 km. – wij hebben hem gekocht 3 jaar geleden met 40.000 km – rekening van 600 euro – we gingen binnen voor een klein onderhoud, we kregen een rekening van ‘versleten werk’ omdat de auto te lang heeft ‘stilgestaan’.

goed we wisten dat het er kon aankomen, stilstaan is ook vergaan in verband met een auto.

we betalen dat on voorzien bedrag met het idee, we rijden er nu mee tot we niet meer door de keuring geraken…

vrijdag middag mijn man aan de telefoon, we hebben weer een grote tegenslag, begon hij, de achterste raam van de oude C5 is gewoon gesprongen….

boem, gewoon gesprongen terwijl hij is geparkeerd, gewoon alles stuk.

ja dan weet je dat je aan een euro reis begint waarvan je niet weer waar je gaat uitkomen.

dus nu hebben we een goed gekeurde half gereviseerde C5 van 2005 met 90.000 km en een achteruit die niet meer nieuw te krijgen is, en waarschijnlijk tweedehands wel te vinden is en dus … ja…

trouwens ducktape is een geweldige oplossing hahaha, het kan!

Luister een goed hier hé ! zei mijn vader, hij nam een papier, zijn gsm en begon te rekenen, uit het hoofd en vanuit het hart en zei we wachten af wat de kost van achteruit gaat zijn, en dan nemen we een beslissing 

WANT DENKT eraan alles gaat duurder worden 

na de verkiezingen binnen een klein 100 dagen.!

kijk en daar gaat het om se, wij hebben een klein huisje op een klein stukje grond in eigendom, we moeten aangesloten zijn op de nutsvoorzieningen, we moeten onze zoon naar school laten gaan en we hebben een auto nodig, en verder gaan we 21% btw betalen voor de energie die geproduceerd wordt door Frankrijk…

minder dan 100 dagen zijn het verkiezingen, dan hebben wij waarschijnlijk onze nieuwe auto – omdat een directie wagen en een goede tweedehandse – evenveel kost als nu met de saloncondities joepie – hele basic zonder tierlantijnen skoda fabia ‘gekocht’, bij een garage hier vlak bij ons woonplaats…

wel ik kleur over minder dan honderd dagen heel bewust en zeer kritisch en zeer realistisch, want ik weet het, ons budget verdwijnt in de rijken hun zakken nu nog 10 talen jaren, ooit als onze zoon groot is zal er wel een kentering komen, want het is altijd zo geweest…

en verder doen we met wat we hebben, en spijt komt altijd te laat…

we leven al in zij en de rijken, en we leven hier in België anno 2019, waar de rijken de macht hebben en de politiek hun koe is.

5 reacties op ‘wat doe jij als?

   1. Veel belangrijker dan ergens bij stil te blijven staan. Al kan het wel even goed zijn maar zeker niet om je hoofd er over te breken, er is altijd een oplossing.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

 1. Hier regende het ook onkosten wat elektriciteitskosten en auto betreft. Niet leuk… Ik begrijp je frustratie. Het lijkt soms als water naar de zee dragen.
  Mijn man zegt altijd: niet zeuren en betalen, morgen ben je het vergeten. Zolang je iets kan betalen, is er geen probleem.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s