wie zit er achter?

https://mooileven.org/een-label-maar-wie-zit-daarachter-dan/

Deze blog is een reactie op de blog van Mooi leven bij de gans – zie hierboven haar link – en lees eerst even haar prachtige blog over labels.

met respect deel ik graag mijn mening, Mooi leven bij de gans heeft een bijzonder plekje in mijn hart, ook persoonlijk!

oh lala, dit is geen gemakkelijk thema,
het label…
nu ik een lezing over ASS aan het voorbereiden ben, ben ik daar natuurlijk meer mee bezig dan anders. al hoe wel.
het is toch iets waarbij ik niet zo lichtzinnig over ga, ik weet welke ‘testen’ we hebben moeten afleggen en onderzoeken hebben moeten ondergaan VOOR we een diagnose hebben gekregen.

dat is niet zomaar iets waar je vrijwillig in gaat stappen.
je voelt dat het anders is en anders beleefd wordt.

zo kan ik ook de ‘nep diagnoses’ cvs eruit halen, met een hele simpele vraag eigenlijk.
zo kan ik ondertussen ook ASS’ers herkennen tussen de HSP’s

er zijn bepaalde kenmerken die een label vragen en andere die zeker geen label nodig hebben en ze toch hebben gekregen.

mezelf ervan overtuigen om mezelf en onze zoon te laten testen is maar voor 1 ding belangrijk geweest – het welzijn – de levenskwaliteit –

wat heeft het voor zin om jezelf te zitten kwellen bij het levenslang denken – wat is er toch mis met mij – het beklijft je in je leven meermaals en dikwijls loop je daarbij een trauma bij op, waarbij je bijna een leven nodig hebt om het te verwerken…

maar goed, ik loop al heel lang tussen de labels door, verschillende heb ik gekregen en vele daarvan konden in een beweging van de tafel geveegd worden door een alles overheersend label dat alles in zich heeft om net dàt te benoemen waarmee je zit of hebt gezeten. dat is een afvalcontainerbegrip en dat is ook ASS label.
meer en meer is er gewoon ASS, en iedereen heeft ‘iets’ van een ASS’er, HSP’s, HB’s, Borderliners, … we hebben er allemaal iets van, u en ik…
ik bibber al niet meer mee bij het horen van een label vanuit de DSM5
en daar maak ik het verschil!

tussen een karaktereigenschap en een stoornis.

daar zit een verschil tussen hemel en aarde in het welzijn in het levensgeluk.

en dan zijn labels wel op zijn plaats!

als ik de vraag krijg –

vanaf wanneer is het ASS en niet HSP – dan heb ik het meteen

1 hsp is een karakterkenmerk
2 ASS is een stoornis – zie DSM5

ASS is het als je er heel je leven van hebt ‘afgezien’, en uit zich extremer dan bij HSP…

en als ik dan nog een stap verder ga en mezelf ga verdiepen in hoe de testen voor een diagnose en een label in elkaar zitten, als vrouw met ASS dan zie ik dat ze die testen voornamelijk hebben gebaseerd op de mannelijke variant van ASS, en niet voor vrouwen die van nature meer empathie hebben om te kunnen overleven en te kunnen zorgen voor het nieuw leven dat ‘uit hun komt’.

ik ben er zelf achter gekomen, dor het ene boek achter het andere te verslinden over HSP opzoek naar antwoorden die ik maar niet kon vinden in de overvloedige lectuur over HSP’s.
het klopte niet het ging verder en daar vond ik het niet tot ik jawel over ASS begon te lezen…

het maakt een verschil, ook al omdat het een populair – verschuilingsmiddel – is aan het worden, waar ik niet kan achterstaan, daarvoor is de mens niet op de aarde gekomen!

ik heb gekozen als spiritueel wezen om ASS te hebben, een nieuwetijdskind – laat ik het even zo zeggen – als ik met deze twee lagen van kennis en ervaring – zowel spiritueel als gelabelde vrouw – niets ga doen, heb ik mijn levenskans en levensmissie niet genomen, en die kans ik niet laten liggen.
een label geeft je de kans om te verwerken, te erkennen en te herkennen, de kans te nemen om er verder mee te gaan, en het niet aan de andere te laten.een label geeft je ook meer ruimte, rust en zelfs vrijheid!

ALS ze deskundig zijn bestudeerd en je niet aan zelfdiagnose hebt gedaan!

01bf07603fa87bb0bea1af6c7b678a2f

7 reacties op ‘wie zit er achter?

  1. Men word getest via DSM5 je krijgt een uitslag en lap het hokje is gevormd voor psychologen en psychiaters. Maar ze kijken niet verder. En dat laat je goed lezen in je schrijven. Ze kijken naar de persoon en zijn hersenen. Maar niet hoe de persoon kan groeien. Je haalt het mooi aan nieuwetijdskinderen. Hebben ze daar al van gehoord, ja misschien of nee ze willen er niets over horen.
    Mochten ze meer naar de persoon luisteren dan zou men ook veel sneller ergens op in kunnen spelen zonder dat men deze label moet geven.
    Wie zit er achter? Wel stel de vraag eens anders. Wie de testen neemt is deze zo goed in dit leven. En hoe zou zijn score zijn op DSM5

    Aum Shanthi

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s