een antwoord op een antwoord

liefdeuitdehemel.blog/2018/10/12/en-nog-deze-en-dan/

Oh Jan Willem, ik ben iemand die enorm kan genieten van het ochtendgloren, het goud in de mond gevoel in de ochtend, volgens mij begrijp je wat ik bedoel als ik dat schrijf, het gevoel van een spiritueel moment om de dag te verwelkomen, in stilte met heel je zijn.
daar mee kan je het vergelijken voel ik, mensen die voelen wat een zeer alledaags moment is elke dag opnieuw, zo intens kunnen beleven… ik ben diegene die wacht op de zon als die mijn schrijfplekje zo mooi gaat beschijnen elke morgen opnieuw – daar is de zon – dankjewel!
en dat is een sleutel, net zoals shivatje schrijft, je zoekt de schoonheid van binnen in jezelf! – dat is nodig om de schoonheid buiten jezelf intens te waarderen.
wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
deze vragen komen in veel boeken terecht, een zeer mooie vraag hoor, maar weet je geluk is alleen maar te vinden als je in je hart kan kijken, luisteren, voelen, horen en ja misschien ook proeven…
ik ga mijn lezing beginnen met de wonderlijke woorden die shivatje hier als antwoord heeft geschreven.
Wat is het woord liefde
Waar denk je aan?
Wat voel je erbij?
maar vooral beginnen met
– soms zoek je het nodige dat je kan gebruiken –
en dàt haal ik niet uit iets buiten mezelf…
& dat is net de levenskunst.
weet je ik las gisteren al jullie woorden, en heb me even terug getrokken om erover te voelen, ja ook te denken en jullie hebben me enorm geinspireerd, want heel dikwijls gaat het niet over de woorden die je kunnen bereiken, het gaat over de alternatie de trillingen die die woorden je meegeven.
hoe tril je mee met dat wat je beleefd en dàt wat je inspireert.
daar zit hem de sleutel in.
bij mij was dat Pink Floyd met the wall, die beelden, die teksten die deden een ‘poort’ voor me open, maar innerlijk wist ik het al !
het inzicht en de wijsheden zitten in ons hart.
het is aan ons om ze te beleven.
en iedereen zal daar verschillend in zijn.
&
ik ben zelf vrijzinnig opgevoed, geëvolueerd naar een atheïstisch denken en voelen, ik heb nooit de bijbel gelezen – ja nu nog steeds niet – ben uit mezelf mezelf gaan ‘voeden’ met dat wat ik miste maar ook vanuit het hart wist dat ik het nodig had.
op school heb ik nooit iets van de dingen geleerd waarmee ik al bijna mijn hele leven mee bezig ben.
je eigen ontwikkeling hangt volledig af met dat waarnaar je hartje zich in uitleeft.
– als ik mijn kleuren niet had gehad – zeg ik wel eens in lezingen, dan had ik nu niet gestaan waar ik nu sta.
ik heb een diploma dat geen waarde meer heeft, ik heb een ambacht geleerd in de kunsten. niemand doet dit nog, maar het zit wel in de vingers en ik heb anders leren denken, handelen en voelen.
dat is een sleutel.
nieuwsgierigheid, aanvaarden, talenten, mildheid, in vele ontmoetingen ga je jezelf vinden….
Och ik geraak niet uitgeschreven hier Jan Willem.
ik ga je er nog aan toevoegen dat ik leef tussen gemiddeld hoger begaafde mensen, waaronder mijn man, zijn broer …
ook hun vader!
de vader van mijn man ging als eerste van on land op – zending – naar Amerika om kernspecialist te worden en ook in de sector aan de slag te gaan.
hij deed dat, en hij heeft zijn leven gegeven aan kernonderzoek en productie van kernreactorbrandstof voor de onderzoekscentrale in Mol.
hij kwam steeds in aanraking met de oerknal en zei tegen mij – ik mis iets in het hele verhaal – toen hij dat bleef herhalen heb ik hem op een rustig moment zonder dat er iemand bij was, er eens een gesprekje over gehad, kort en bondig, en ik vroeg hem – wat voel je erbij bij je hele verhaal? – hij kon er niet meteen op antwoorden. later toen hij net uit een ingrijpende operatie kwam en daarin een hartmassage had moeten krijgen gingen we op bezoek op de ‘intensieve’ en toen gaf hij mij het antwoord – ik heb het gevoeld! zei hij en hij keek me heel indringend aan en zei tegen mij – jij wist dat al lang! – ik knikte en zei dat ik een vermoeden had – knipoog –
mijn schoonvader – zaliger – heeft mij toen laten zien welke ‘waarde’ het leven heeft.
ongeacht wie je bent, het leven zit in je hart.
het is maar hoe je wenst geïnspireerd te worden…

ik dank je van harte en ik dank ook shivatje, ik dank ook mijn schoonvader die trouwens een boek heeft geschreven over de oerknal om aan de studenten te ‘geven’ als inspirator.
jullie zijn mijn ochtendgloren op deze zondag morgen om 7.29

6 reacties op ‘een antwoord op een antwoord

 1. * <> *

  Deze vragen komen in vele boeken terecht ja, dat klopt en vanuit die boeken kunnen ze uitkomen in je hart waar ze kunnen gaan schijnen, maar dus de andere, zelfs omgekeerde volgorde die jij aangeeft. Maar dat maakt niets uit omdat het uiteindelijk toch, linksom of rechtsom, in het hart neerdaalt. En daar gaat het om en dat is precies wat jij bedoelt. Alleen realiseer ik mij nu dat er veel afhankelijkheid bestaat van omstandigheden, ofwel veel afhankelijk is van wat er allemaal op je levenspad komt en hoe je opvoeding is geweest. Ik licht het toe.

  Ik heb een ‘verknipte’ jeugd meegemaakt waardoor ik met allerlei spanningen geen raad wist wat ik met het leven (aan) moest. Ik droomde weg in mijn droomwereld om deze wereld te ontvluchten. Wat je niet zult willen of kunnen geloven is dat ik geen zin had om te lezen. Ik ben pas gaan lezen in de schoolbanken voor de verplichte boekenlijst op 14-jarige leeftijd, en toen ging ik er direct van genieten, maar in een andere fase dan mijn leeftijdsgenoten die op 6 of 7-jarige leeftijd kinderboeken gingen lezen. Die fase heb ik overgeslagen en vandaar dan mijn woordenschat ook heel beperkt was. Later is er in mijn leven een totale ommekeer gekomen omdat ik nu leesverslaafd ben. Ik kon op school zelfs nooit een voldoende voor opstellen-schrijven halen, het regende alleen maar onvoldoendes.
  Nu is dat ondenkbaar geworden. Ik heb kortom een totaal onritmisch en acyclische opvoeding genoten tegen alle biologische wetten en regels in.

  Pas in de afgelopen jaren heb ik ontdekt hoe hypergevoelig ik ben – en dus moet het allemaal zijn weggedrukt – en dat betekent dat mijn hart in mijn leven veel onbewust heeft opgevangen, zonder dat ik daar weet van had. Maar mijn hypergevoeligheid is en daarmee ook mijn heldervoelendheid is ook exceptioneel sterk. Veel te sterk en daarom heb ik mij voortdurend moeten afsluiten. En dat ik daarom steeds met iedere baan problemen kreeg was omdat ik mij nergens gelukkig heb gevoeld en nergens echt ‘geaard’ kon functioneren. Om dat ik alles zelf moest uitvinden. Maar ik voelde ook dat mijn ziel dat bepaald had om nog grotere weerstanden van later in mijn leven aan te kunnen. Allemaal vingeroefeningen vooraf dus, omdat het echte grote werk nog moet beginnen.

  Vandaar mijn schertsende opmerking op Shivatje, omdat er geen sprake was van een tegenstelling. Het leek alleen maar zo en ik vond het leuk om het zo te verpakken. Achteraf bezien met de wijsheid van nu ben ik ook erg benieuwd hoe het allemaal zo heeft kunnen lopen in mijn jeugd, en dat ik daarin pas inzicht krijg als ik de ‘beelden teruggedraaid’ krijg te zien. Dan zullen ook de raadsels van dit moment worden opgeheven omdat ik dan pas weet hoe het zo gekomen is, uit de levens daarvoor waarschijnlijk. Maar in de ‘afgeslotenheid van 3D’ waarmee we nu worstelen – ik althans – is het voor mij nog steeds een ‘onbekend veld’. Rationeel niet, want ik weet dat ik dit alles gewoon moet accepteren omdat het zo in mijn levensplan beschreven staat, maar zonder dat ik daar een logische verklaring aan kan koppelen. En dat is in mijn geval ook niet strikt noodzakelijk, want ik heb alles in dit leven moeiteloos kunnen accepteren. Nooit in ‘opstand gekomen’.

  Liked by 1 persoon

 2. Citaat: “Hoe tril je mee met dat wat je beleeft en dàt wat je inspireert.
  daar zit hem de sleutel in.
  bij mij was dat Pink Floyd met the wall, die beelden, die teksten die deden een ‘poort’ voor me open, maar innerlijk wist ik het al! ”

  Inderdaad, hoe tril je met alles mee wat je aan innerlijke trillingen voelt binnenkomen? Dat is de sleutelvraag. En nog een bekentenis in verband met Pink Floyd, maar dan bij ieder willekeurig concert die ik afgelopen jaren met mijn laatste relatie heb meegemaakt. Zij wist of voelde precies wanneer de tranen over mijn wangen gingen biggelen, omdat ik het niet droog kon houden. Dat was ook iedere – IEDERE – dag aan de orde bij het kijken naar tv-beelden of film op Netflix. Ik heb daar zo’n last van gehad gedurende mijn leven; omdat ik als man niet mocht huilen en het letterlijk moest weghouden. Dat eindigde dus iedere keer in een drama, want niemand begreep mij. En weer springen de tranen nu in mijn ogen. In blijk een oneindig reservoir traanvocht in mijn ogenkassen te hebben, waaruit veel blijkt te kunnen loskomen en dat is in het dagelijkse leven heel lastig.

  Liked by 2 people

 3. Citaat: ‘ik dank je van harte en ik dank ook shivatje, ik dank ook mijn schoonvader die trouwens een boek heeft geschreven over de oerknal om aan de studenten te ‘geven’ als inspirator.’

  Geen dank Esther en ik weet nu dat ik op al je blogs (en van Shivatje) ga reageren, omdat ik dan automatisch en direct in mijn gevoel zit, zoals in bovenstaande reacties is gebleken. Dus ook dank aan jou…

  Liked by 2 people

 4. Beide dank ik voor de woorden. Maar laat ons het trilling noemen. Door onze teksten delen we want nodig is en daar kan men veel uithalen.
  Vaak komt er een moment dat men opener wordt juist omdat men aanvoelt dat de lijn waar men opzit gelijk is.

  Esther aquarius bedankt

  Aum Shanthi

  Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s