kan ik dat wel?

zelfzorg

wat is dat toch met dat woord zelfzorg

hoe moet ik me dat nu in hemelsnaam voorstellen?

even staren in de speeltuin omdat je gek genoeg helemaal over de rooie bent gegaan daarvoor, en daarvoor en daarvoor…

is dat zelfzorg?

of heb je echt die ervaringen nodig van ‘vallen en opstaan en weer verder gaan’?

ja op de laatste zin kan ik volmondig zeggen, ja, alweer raap ik mezelf bijeen, alweer ga ik de discipline hebben om alweer op mijn voeding te letten, alweer leer ik dat de aantal stappen per dag nodig zijn en alweer leer ik dat ik me volledig kan geven en mezelf wegcijferen en veel van mij kan delen voor mijn gezin.

zo ben ik…

eenmaal

ik herken dat, ik erken dat en neem daar ook beslissingen in.

schrappen is wat ik dan doe, als het echt niet meer gaat…

gisteren hoorde ik in Touché een geweldige acteur zeggen – ik heb reuma in rug en nek, maar als ik veel beweeg heb ik dat onder controle –

ik heb een hart voor die acteur, ik hoor hem graag, ik zie hem graag spelen als ik hem zie…

het leven heeft hem al vanalles geleerd, en daar hou ik van. altijd. ik hou van mensen die al veel hebben meegemaakt.

ik hou van de schrammen van het leven, ik hou van de wijsheid erbij, ik hou van de diepgang van het leven beleven…

en eten!

ja Touché !

nu is onze zoon gewoon binnen gegaan, gezwaaid, nog een keer gezwaaid – een keer omdat de juf het zei en 1 keer helemaal spontaan…

hij ging!

en ik ga dat dus ook doen!

nu mezelf bijeen rapen, het huis poetsen, de was opplooien en strijken, en dan hem gaan halen, eten maken en dan gewoon even beeldbuiskijken en gaan slapen…

ja ik heb het al zoveel gedaan, ik voel me nu als een net niet overreden konijn dat van de schrik gewoon verder doet in zijn konijnen leven…

ik kan dat, aan zelfzorg doen, als ik maar in beweging blijf, dan heb ik het onder controle…

7478a4143ee2256c1df2bb00cf0b6caa_500x500_fit

21 reacties op ‘kan ik dat wel?

 1. ha die Esther
  dat vallen en opstaan en door gaan is wat ik herken , en ik denk ook niet dat het mijn ” niet ” meer zal overkomen , het zijn en blijven levenslessen het zij groot of klein
  dus je zoon heeft zo te lezen geen hekel aan school of de juf , goed zo
  fijne middag groet

  Geliked door 1 persoon

 2. zelfzorg
  wat is dat toch met dat woord zelfzorg

  * Een hele goede vraag, want wat mij betreft een politiek dubbelzinnige vraag. Maar zo heb je het natuurlijk niet bedoeld. Ik bedoel het politieke misbruik van zelfzorg en zelfparticipatie van wat oorspronkelijk spirituele begrippen zijn. In het paradijs bestaat er namelijk automatisch zelfzorg omdat ieder ‘mensenziel’ zelf de macht heeft (en natuurlijk ook de verantwoordelijkheid als deeltje van de schepper) om alle organen gezond te houden.
  Dezelfde redenering gaat ook op voor burgerparticipatie, terwijl het geen participatie is in de vorm van verdere democratisering van de maatschappij. Want de politiek laat dat niet toe. Mooie kreten dus om maatschappelijke initiatieven te stimuleren, zonder dat er gelden beschikbaar worden gesteld.*

  hoe moet ik me dat nu in hemelsnaam voorstellen?
  even staren in de speeltuin omdat je gek genoeg helemaal over de rooie bent gegaan daarvoor, en daarvoor en daarvoor…
  is dat zelfzorg?
  of heb je echt die ervaringen nodig van ‘vallen en opstaan en weer verder gaan’?

  * Ja, je hebt in een superzwaar stoffelijk leven waarin alles heel traag (wat bewustzijn betreft) verloopt, en daarin kan het niet anders, want andere levenscondities op andere planeten zoals de aarde bestaan niet. Al die andere levenscondities die wij nu niet kennen, bestaan op aarde niet en zijn ook eigenlijk steeds gelijkmatig of een eeuwig zelfde levensritme.*

  ja op de laatste zin kan ik volmondig zeggen, ja, alweer raap ik mezelf bijeen, alweer ga ik de discipline hebben om alweer op mijn voeding te letten, alweer leer ik dat de aantal stappen per dag nodig zijn en alweer leer ik dat ik me volledig kan geven en mezelf wegcijferen en veel van mij kan delen voor mijn gezin.
  zo ben ik…
  eenmaal
  ik herken dat, ik erken dat en neem daar ook beslissingen in.
  schrappen is wat ik dan doe, als het echt niet meer gaat…
  gisteren hoorde ik in Touché een geweldige acteur zeggen – ik heb reuma in rug en nek, maar als ik veel beweeg heb ik dat onder controle –
  ik heb een hart voor die acteur, ik hoor hem graag, ik zie hem graag spelen als ik hem zie…
  het leven heeft hem al van alles geleerd, en daar hou ik van. altijd. ik hou van mensen die al veel hebben meegemaakt.

  ik hou van de schrammen van het leven, ik hou van de wijsheid erbij, ik hou van de diepgang van het leven beleven…
  en eten!

  * Als je zwaar hebt gewerkt (of het nu op je werk is of in meer geestelijke zin) dan heb je recht op heerlijk genieten van een goede maaltijd. Je hebt het verdiend! *

  ja Touché !
  nu is onze zoon gewoon binnen gegaan, gezwaaid, nog een keer gezwaaid – een keer omdat de juf het zei en 1 keer helemaal spontaan…
  hij ging!
  en ik ga dat dus ook doen!

  * Mooi zo! *

  nu mezelf bijeen rapen, het huis poetsen, de was opplooien en strijken, en dan hem gaan halen, eten maken en dan gewoon even beeldbuiskijken en gaan slapen…

  * Als al die bezigheden maar geen routine worden en de manier om dat te bereiken is steeds weer opplooien en strijken te doen alsof het de eerste keer was!! Dan verveel je je nooit. *

  ja ik heb het al zoveel gedaan, ik voel me nu als een net niet overreden konijn dat van de schrik gewoon verder doet in zijn konijnen leven…
  ik kan dat aan zelfzorg doen, als ik maar in beweging blijf, dan heb ik het onder controle…

  * Mooi gezegd vanuit je hart! *

  Geliked door 1 persoon

  1. dankjewel Aquarius politiek! lekker eten is echt heerlijk!
   maar idd, in het spirituele zorg ja altijd goed voor jezelf…
   het is het evenwicht dat een belangrijke rol speelt…
   touwens coachen hebben de mond vol met zelfzorg en zelfsturing en zo verder eigenlijk is het hip om zoiets te zeggen, een mensenleven is niet uitsluitend mooi en gelukkig, je hebt je leven lessen te leren!

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik deel je kritiek op coaches die de mond vol hebben van zelfzorg en zelfsturing, want mijn ervaring met hen is bijster mager. De eerste goede coach die ik nu ben tegengekomen is de Vlaamse Esther Perel die ik zondagavond op Zomergasten kon beluisteren. Wat een fenomeen is dat! Genieten tot en met om haar te beluisteren.

    Geliked door 1 persoon

   1. Vanwege mijn gevoelde noodzaak om mijn politieke site af te schermen van de spirituele, omdat die beide werelden elkaar vuur en water zijn, heb ik dat onderscheid ook doorgevoerd op Fb: AquariusPolitiek naast NieuweVisie. Deze laatste is dus direct gekoppeld aan Aquarius als technisch onderdeel,van AquariusPolitiek. Zodat ik ook op Fb twee afgescheiden bladzijden heb opgebouwd. En dat is alles, want op LinkedIn heb ik een passieve site staan. Als mijn boek is uitgekomen ga ik daar op pr-jacht!

    Geliked door 1 persoon

   1. Ik wil daar niets negatief mee zeggen maar heb jaren voor een zwaar demente moeder gezorgd en daarbij mezelf soms uit het oog verloren en als je zelf niet meer goed funcioneert is de zorg voor anderen nog veel zwaarder .Maar da

    Geliked door 1 persoon

   2. ja, ik begrijp nu beter je ‘zichtpunt’, en ja als je zoveel mantelzorg hebt gedaan, bewonderingswaardig, dan is het zo, het is zo belangrijk dat je jezelf goed kan voelen en goed aan zelfzorg doet als je voor iemand zo intens zorgt.
    iets dat vele mensen niet zien, mantelzorg is zo intens en zo belangrijk!
    ik kan van je verhaal nog leren!
    dankjewel voor je antwoord.

    Like

 3. <<>>

  Zoals ik het NU lees geef ik een ander antwoord dan in een eerdere reactie: zelfzorg kun je ook opvatten als een streven van jezelf (daarom ‘zelf’zorg) om jezelf in balans te houden. Alleen als je jezelf in balans HEBT ben ik optimaal voor voorbereid om de wereld om je heen ook evenwichtig waar te nemen en in te grijpen waar je voelt dat er actie gewenst is. Maar dat is in vaak niet nodig omdat het antwoord door betrokkene zelf wel wordt gevonden.
  Dit naar aanleiding van de reactie van natuurfreak. En dus een gelegenheid om mijn eerste mening bij te slijpen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Je hebt niets gemist want met sorry was bedoeld bedoelde ik dat ik vergeten was die (aanhalingstekens/haakjes juist te plaatsen. Maar je hebt mijn boodschap begrepen en dat is prettig!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s