wat is spiritualiteit voor u?

ik ben geïnspireerd door deze blog die ik vanmorgen met ‘grote belangstelling’ las.

https://jwjongejans2014.wordpress.com/2018/08/20/wat-is-spiritualiteit/

5e10ace723f0b5e1d2958e20ee9e643b

ik ging een paar maanden geleden naar een tarot kaartlegster en die sprak me de woorden uit die ik al wist…

 • wie te veel in het materialisme leeft kan moeilijk spiritueel worden

ik heb daar onnoemelijk veel over nagedacht, en dus heb ik voor mezelf het – materialisme eens voor mezelf onder de loep genomen.

ik maakte voor mezelf de oefening – spiritueel leven en het nodige tot mij hebben –

het gaat te ver om hier deze oefening uit te schrijven, maar 1 ding weet ik wel, er zit veel waarheid in het geheel.

spiritueel gezien heb je alleen jezelf nodig om spiritueel te leven en het te beleven.

je geloof erin. in mijn geval is dit geen religie wel de natuurlijke wetten van energieën.

misschien ben ik wel diegene die mijn hoofd graag boven het maaiveld uitsteek door dit hier zo openlijk te schrijven, maar ik die gelooft in de energieën van de natuur is echt wel klaar om die energieën nu bewust in te zetten in de toekomst van mijn leven.

dit omzetten naar een materieel leven? het is me tot op vandaag de dag niet echt gelukt als ik me ga vergelijken met mijn mede leeftijdsgenoten. materieel is het een stuk minder maar niet minder in de zin van ontevredenheid dat het zo is, neen het leven vol met hebbedingen spullen heb ik niet echt nodig.

het materialisme versus spiritualiteit is toch wel iets dat me ook is gaan bezig houden.

het is een andere manier van leven.

het spiritueel leven beleven is anders… je geest is zo rijk als je er de kracht van inziet en er ook van kan leven heb je je leven dat je wenst te leven.

zo simpel ist !

maar ja hoe leg je nu uit wat spiritualiteit is aan ‘jan en alleman’?

– ok het is niet nodig om het uit te leggen aan jan en alleman maar het is wel een goeie oefening –

dan kan ik je meteen vragen wat is je houvast? wat heb jij zeker nodig om te leven?

in dat antwoord schuilt een geheim, het geheim of je spiritueel kan zijn en dat je spiritueel bent.

ok ik heb aanleg, ik ben mijn hele leven al bezig met die materie, onbewust en bewust. ik heb mezelf die vraag niet moeten stellen, ik stond versteld dat ik ‘anders’ was en dat de ‘andere’ HET niet hadden zoals ik het leven beleefde…

dus mijn idee over spiritualiteit is nog steeds – het komt allemaal uit je natuurlijke kern –

ja leg dat maar eens uit tegen ‘jan en alleman’…

ooit heeft een mentalist daar een theaterprogramma over gemaakt – iedereen spiritueel – en hij had volkomen gelijk!

iedereen is van nature min of meer spiritueel!

en hoe dan? vraag je me nu…

ja dat is de volgende vraag…

ik stel je dan meteen de vraag – wie ben jij? vertel…

ik verwacht dan wel een stilte zelfs een aarzeling…

zelfkennis is een belangrijk onderdeel om de vraag voor je persoonlijk te beantwoorden.

je voelt het al, we zijn nu niet meer aan het denken over de spullen die we vandaag, morgen en de dagen erna gaan kopen om het ‘lege midden’ van ons te vullen…

neen, wie ben jij?

je gaat niet zeggen, ik ben zoals mijn libellen oorbellen?

ook al hangt je ego aan je werk dat je doet en aan je auto voor het huis…

wat je eet dat zien we niet hé! (oh sorry doordenkertje )

maar goed, wat is voor u spiritualiteit?

ik ben eigenlijk benieuwd naar de antwoorden…

en zoals ik het beschreef gisteren, het begin met een verhaal, dat van u en dat van mij…

daar begint het mee…

https://liefdeuitdehemel.blog/2018/08/12/spiritueel-ontluiken/

https://www.facebook.com/events/307602913326707/

 

 

54 reacties op ‘wat is spiritualiteit voor u?

 1. Zoals je dan ook hebt kunnen lezen is het eerste belangrijke dan men het woord spiritueel gaat bekijken als spirit. Geest doorzetten. Mensen die vanuit dat stukje leven en het naar hun gevoel brengen kennen het woord materie en niet het materiële. Deze laatste leven geestelijk en willen alleen maar hebben maar zien niet wat niet gezien kan worden. Net als mensen die nu leven maar niet verder kijken dan het nu. Materie is niet te zien maar is aanwezig en kan zichtbaar worden voor jezelf als je vanuit jezelf het leven gaat bewandelen.
  Pff zoals ik al antwoorden op het blog https://jwjongejans2014.wordpress.com/2018/08/20/wat-is-spiritualiteit/comment-page-1/#comment-642 moeilijk om soms onder woorden te brengen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  1. shivat, je kan het moeilijk uitleggen, je kan het alleen maar voelen, en het laten voelen. voorbeeld – ik deed eerst zelf een aardingsoefening als mentor en toen ging ik complete hartverbinding – in energie verbinding – contact maken met mijn pulip om hem te laten voelen hoe hij kon aarden in de op voorhand beschreven oefening in beeld en klank. het lukte omdat ik bewust de energie inzette.
   een dag later gaat de pulip dat op zichzelf doen en schrijft me, het is maar voor een deel gelukt, het was helemaal niet zo sterk te voelen als gisteren met ons twee…
   wat was dat vroeg hij me?
   spiritualiteit heb ik geantwoord…
   maar goed het is echt pfff om het uit te leggen, je kan het het beste voelen…
   de materie waarmee ik werk is niet te zien idd, en als ik materie aanvoel kan ik alleen maar contact maken door te voelen…
   zien, weten, ruiken, proeven….
   ja de onzichtbare materie…
   of zoals mijn schoonvader – wetenschapper, ingenieur in de kernenergie – zaliger zei als hij op de intensieve lag na een ingrijpende operatie – er is iets dat onder ons is en dat wij niet zien hé Esther… – ja heb ik gezegd en hebben gelachen met de zelfde golflengte en de energie die je daardoor voelt –
   dat is de matrie waar hij als wetenschapper op zijn latere leeftijd naar opzoek was, hij was er bijna en er had dan een vervolg op zijn boek “de beknopte geschiedenis van het heelal ” moeten komen.
   helaas het is er nooit van gekomen, maar de materie is er zeker!

   Geliked door 1 persoon

 2. Dat is er zeker en voor sommige voelbaar of noem maar op en voor de ander niet. Omdat deze juist een andere denkwijze hebben. Dat niet rechtlijnig loopt met het hele lichaam waar ze zich in bevinden. Want de meeste krijgen spijtig genoeg het inzicht op hun laatste bed.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  1. oh ja idd, voor andere is het niet voelbaar idd… ja en inzicht waar hij – helaas – te laat achter kwam… (of misschien juist op tijd…?!) wie weet…
   kan je me een goed boek op dit vlak aanraden shivatje?
   alvast heel erg bedankt voor je reacties!

   Namasté

   Geliked door 1 persoon

 3. Denk zelf dat dit boek nog beschreven moet worden. Dat aan deze materie verbonden is. En dan zou men kunnen zeggen een boek is zichtbaar is tastbaar geeft inzichten. Misschien is het boek jouw even levensles.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

   1. Dat zou heel best het geval kunnen zijn Esther. Knipoog tegenover knipoog. Helaas kan ik de hoofdlijn van mijn boek nog niet prijsgeven, maar zeker is dat niemand zich kan voorstellen hoe mijn aanpak in elkaar zit. Het is geen filosofisch geschrift, maar een uitleg van wat ik noem spirituele levenswetten. Daar zit de Bijbel in verwerkt, maar dan wel via een buitenkerkelijke die ik ben. En dus een buitenkerkelijke christen. Rara, hoe kan dat, hahaha! Een christen die een universele overtuiging gaat lanceren.

    Geliked door 1 persoon

 4. Beste Esther,

  Mijn vraag ‘maar ja hoe leg je nu uit wat spiritualiteit is aan ‘jan en alleman’? vloeit voort uit de noodzaak dat anderen bij jou komen aankloppen en die vraag stellen om hen spiritualiteit uit te leggen. Afgelopen weekend had ik een uitvoerig gesprek bij mijn zusje en zwager hierover. Zij hadden mijn manuscript gelezen en mijn zus vond dat ik over een geloof of aanname schreef, maar zij botste wel met mijn stelligheid over het bestaan van het leven na de dood en het bestaan van de creatieve Schepper in ons universum en verder. ‘Dat kun je niet bewijzen!’ was de reactie van haar. Inderdaad, schrijf ik hier, iemand die duidelijk alleen rationeel denkt komt niet verder dan wat onze opvoeding ons heeft geleerd en dat gaat niet verder dan ons sterfmoment en onze dood. ‘Leven in het paradijs’ is in dat kader een aanname. Maar als ik met mijn boek op de markt kom, dan moet ik dat soort vragen goed en adequaat kunnen beantwoorden. Daarom heb ik ook dit manuscript geschreven omdat er zoveel misverstand over bestaat.

  Vanuit mijn spiritualiteit is de vraag wat dit betekent makkelijk te beantwoorden, maar daarmee overtuig ik het brede publiek niet, die de spirituele termen niet begrijpen. Daarom moet ik het zo eenvoudig mogelijk proberen te doen, en de vragensteller ook goed aankijken zodat ik de ogen herken of de ander mij begrijpt of niet. Daarom mijn indirecte vragen niet aan mijzelf gericht, maar met een pedagogisch doel gesteld om de mensen een beter begrip bij te brengen; althans in een poging daartoe!

  Begrijp je mij?

  Groet, Jan Willem

  Geliked door 2 people

  1. ja zeker, ik begrijp je zover ik mijn kennis erover kan zetten en mijn ervaring met mensen om met dit thema te werken.

   ik werk met mensen die net de spiritualiteit ontdekken en mensen die er al even mee bezig zijn via engelen.

   ik heb geen ervaring met intellectuele academische mensen. daar werk ik (nog) niet mee.

   als je een poging onderneemt om je boek te promoten aan de mensen waarmee ik werk is het idd zo eenvoudig als kan uit te leggen.
   – iets herkenbaars gebruiken
   is soms een sleutel…
   (de chemie en aantrekkingskracht van liefde is misschien een sleutel?)

   Als je doel echt is om de mensen uit te leggen wat spiritualiteit is, dan kan je eens even kijken wat je in het dagdagelijkse leven kan linken aan spiritualiteit…

   ik doe dat door het middel van ‘natuur’. echt heel praktische en zichtbare en voelbare ‘dingen’ te laten beleven en meteen de link erbij te geven.

   misschien ben je creatief en kan je daarmee linken leggen?

   en ja zoals je beschrijft, als je mensen wil overtuigen dat ‘er leven na de dood is’ dan kan je dat niet bewijzen, maar wil je het wel bewijzen als je op boekenpromotie gaat.

   soms heb je gewoon te bevoelen en in het verhaal van het universum te geloven…

   creativiteit maakt het hart open, zijn er schilderijen gemaakt van de onderwerpen waar je zus op botste?
   het zichtbaar maken is een een middel…

   kan je mij begrijpen Jan Willem?
   – ik ben kunstenaar van opleiding dat zal je misschien wel zijn opgevallen?

   Groet Esther Cuyvers

   Geliked door 2 people

  1. ‘Maar zou het grote publiek zeker niet halen’ is binnen dit huidige de tijdperk gedacht, maar zodra de natuurrampen zich in tempo-Lombok en wereldwijd gaan voltrekken, dan ligt het anders omdat de mensheid dan pas een idee krijgt welke rampen hem te wachten staan. Als de algemene paniek is uitgebroken. Als mensen moeten gaan accepteren dat de natuur de baas over de mensheid is en daarmee de mens in de gaten krijgt hoe de verhoudingen in elkaar zitten. Dat gaat zich nog in onze generatie afspelen. Daarom is dit boek geschreven! Op verzoek van de geestelijke wereld. Dat is dus niet mijn oogmerk geweest maar van hoger hand. Daar heb ik vervolgens niets op terug te zeggen!

   Geliked door 2 people

   1. De indianen zijn daar een mooi voorbeeld van. Laat de natuur en alles erom heen. Doe je deze kwaad zal het eens zo hard terugkomen. Kijk maar naar de tsunami de natuurrampen zoals je al benoemd hebt. En als bepaalde niet wakker worden zullen daar de dub van zijn.
    De natuur en het kosmische speelt zijn spel en deze die weten hoe het mee te spelen zien verder dan wat nu is. 😉

    Aum Shanthi

    Geliked door 2 people

   2. aha jaja, ik kan er ook inkomen! ja zo is het ook! spiritueel ontluiken is meestal het geval als mensen zelf ‘geraakt’ worden, persoonlijk of in de nabije omgeving.
    daarom is het zo moeilijk om mensen bewust te laten worden van de milieuproblematieken, meestal zijn die te ver van hun bed en in landen waar ze geen ‘binding’ mee hebben….
    natuurlijk weet ik als spiritist wel dat we allemaal invloed hebben, en ik niet alleen, alleen we zijn met weinig – of zoals iemand me ooit vertelde – de engelen zijn werkloos geworden –

    wat niet wil zeggen, het schrijven is ook een vorm van bewust worden en mensen vinden toch de weg naar het boek dat voor hen is geschikt hoor, dat merk ik in de praktijk!

    Geliked door 1 persoon

   1. Opzoek maar op welke manier?
    Want voor je opzoek gaat moet je vaak heel wat loslaten. Dat is voor heel wat moeilijk en begrijpen ze de stelling niet over wat spiritueel is.
    Dan heb je nog die altijd hun stelling bekrachtigen en ook deze moet je in waarde laten gaan op hun eigen pad. Die alleen willen zien en dan geloven. Maar wat is geloven wat is erin geloven. Ook dat is bij heel wat een verkeerde stelling in hun denkwijze het ego speelt vaak een spel. Net als de natuur dat hier al aangehaald is.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

   2. ja opzoek naar dat wat mensen verlangen….???
    het loslaten van je geloof is al moeilijk op zich hé…
    dju ge kunt het super goed uitleggen, en ja het heeft eigenlijk te maken met jezelf totaal ‘vrij’ te maken en los te laten van alles waaruit het ego kan spreken…
    oei wat heb ik nu geschreven… alé hoe ist mogelijk…

    Geliked door 1 persoon

   3. nog iets vergeten, de natuur is toch het meest spiritueel gegeven dat ons kan omringen, ons altijd omarmt en ons de kracht geeft om te zien wat er gebeurd en beweegt zoals de energie zich laat voortbewegen…
    het is aan ons om onze energie spiritueel te verbinden met liefde voor alles waarmee we kunnen leven…
    we hebben een geschenk gekregen hé!

    Geliked door 1 persoon

   4. Esther, ik las in een van je antwoorden: ‘of zoals iemand me ooit vertelde – de engelen zijn werkloos geworden –.’

    Ik permitteer mij een kleine bescheiden correctie: Engelen kunnen niet werkloos worden omdat de taak van engelen is om mensen te beschermen, overdag en ’s nachts tijdens de slaap. Als iemand – waar ook ter wereld – slaapt, dan staan er twee engelen op wacht om negatieve entiteiten buiten het slapende lichaam te weren als er ‘inbraken’ gepoogd worden. Dat betekent dat er per mens op aarde twee engelen permanent ingeschakeld zijn om die mens te beschermen. Dat is de mens onbekend, maar het is wel zo! Vraag maar aan helderzienden, die dat kunnen waarnemen.

    Je zou dus kunnen beweren dat er twee keer zoveel engelen bestaan als mensen, maar dat is op zich een onzinnige redenering omdat er oneindig veel mensen bestaan, en ook oneindig veel engelen, maar ze blijven wel twee afzonderlijke scheppingssoorten en een engel zal nooit mens worden en omgekeerd. Ze hebben hun levenspad zelf gekozen. En aartsengelen hebben de taak om kosmische boodschappen bij de mens te brengen.

    Vriendelijke groet, Jan Willem

    Geliked door 1 persoon

   5. dankjewel Jan Willem
    ja ik wist het, maar je uitleg is heel verhelderend en heel erg bedankt om het hier te beschrijven.

    ik ben zelf helderziend, en besef de aanwezigheid goed en werk veel met engelen en andere zielen van het universum.

    ik heb er zelfs twee cursussen over geschreven gebaseerd op Lorna Byrne haar boeken.
    Liefde uit de hemel en een boodschap van hoop heten ze.

    ik ben ontzettend benieuwd nu en ga ook je blog eens helemaal lezen…

    trouwens hier is mijn mailadres groenblauwrood@telenet.be

    je ziet maar als je me nog iets kan mailen en of vragen…

    ik dank je echt voor deze conversatie
    het was heerlijk voedsel voor de ziel…

    groet
    Esther

    Geliked door 1 persoon

 5. Dat klopt Esther ieder lees een boek waar toe hij/zij wordt aangetrokken. Maar ook zijn er bij die een boek nemen vanuit een bepaalde gevoel een instelling. Dat maakt dat het gericht is, net als hier het schrijven nu. Als je dit aan 100 mensen zou voorleggen zouden ze begod niet weten over wat we het hebben. En toch is het eigenlijk gewoon het dagelijks leven waar we in leven in zijn.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  1. heb je me horen lachen?!
   ja ik ben eens benieuwd wat andere er kunnen uithalen?!
   ja de mensen in waarde laten heb je daarnet geschreven, en zo is het.
   hier hebben wij ook een bepaalde instelling ook die van Jan Willem en zijn toekomstig boek.
   eigenlijk is dat wel boeiend, het is zoals elke vogel zingt zoals hij gebekt is.
   en toch is spiritualiteit echt iets waarvan ik aanvoel dat het echt enorm met elkaar verbonden is…
   die kracht van de natuur is met ons verbonden, we zijn eruit geboren !!!!
   alé ook uit het universum…
   ja het blijft een rode draad
   laat die 100 mensen maar komen!
   ze leven toch ‘hier’ hé…
   nu ben ik heel nieuwsgierig aan het worden…
   hihihi
   Namasté!

   Geliked door 1 persoon

   1. hahaha ik heb je stiekem horen lachen.
    Verbondenheid voel je gewoon in alle opzichten. Alleen om de verbondenheid te delen moet men elkaar in waarde laten ongeacht wat men ervan vind.
    En ja ik ben ook nieuwsgierig wat we te lezen zouden krijgen.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

 6. Opzoek naar verlangen is vaak in materialistische zin. Ook hier zitten twee kanten aan. deze die dan iemand benaderen om verder iets uit te zoeken die zijn pas opzoek naar wat meer is dan wat ze kennen.
  Dat begint al bij de natuur te leren aanvaarden.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  1. oh ja ja weer er boenk op ja zo benaderen we ook spiritualiteit, iets dat je kan consumeren…
   hmmm ik heb daar aan ander gevoel bij, spiritualiteit consumeren is voor me iets dat niet klopt…
   ja ze zijn inderdaad opzoek naar dat wat meer is dan ze weten…
   ja zo ist…
   (ik ben er ineens stil van geworden omdat dat iets is waarvan ik in de kern van zeg, je weten zit in jezelf)…
   Namasté shivatje…

   Geliked door 1 persoon

  1. Volkomen juist Parambir, het Latijnse spiritus komt uiteindelijk neer op het beheersen van je adem, die daarom ook een centrale rol speelt in de Yoga-cultuur. De eerste adem die een baby is dan ook de geestelijke inademing van de Geest Gods en ik beschouw die adem als de geboorte van de Mens Adam, ofwel de Adamische Mens, die erfgenaam is van de Innerlijke Geest van de Scheppende Kracht. Adem en Adam (m/v) zijn Eén en Dezelfde. Daarom is iedere ziel na het leven op aarde weer de multidimensionale Ziel ofwel de vrouwelijke Adam of de mannelijke Adam, want die vloeien in de 5e dimensie geheel samen en daar bestaan er geen verschillen meer in vrouwelijk en mannelijk, want dat is kenmerkend voor de duale aarde, waarin de afsplitsing een centrale rol speelt. In 5D komt de oorspronkelijke eenheidsziel weer samen en dat leven is in Eerste Instantie ook moeilijker dan het huwelijk op aarde tussen man en vrouw want die zijn nog zoekend naar de aanvullende ziel. Ik hoop dat je dit betoog kunt volgen! Namasté, Jan Willem

   Geliked door 2 people

   1. Dank voor je reactie aquariuspolitiek, dat wat je zegt over Adem en Adam… Herkenbaar en frappant… Doet me sterk denken aan een gedicht dat ik ooit eens geschreven heb… Een link maken gaat hier niet, maar hij is te zien wanneer je de volgende link oproept: https://www.mupload.nl/img/angpgog9.png
    Weet niet of je wat van mijn blog gelezen hebt, maar ik heb eind 2002-begin 2003 een bipolaire ervaring (annex mystieke eenheidservaring) gehad en ben tot op heden nog bezig om dit in balans te brengen. Een innerlijk huwelijk, zo zie ik het. En dat zie ik hier bevestigd. Dank daarvoor! En moeilijk is het zeker…

    Geliked door 2 people

 7. Overigens Parambir, ik neem aan dat je van oorsprong een (Surinaamse of Indische) Sikh bent vanwege je achternaam Singh en dus hoef ik je niets over Yoga uit te leggen. En de Sikhs liggen dichtbij de monotheïstische godsdiensten en ik ben daar een liefhebber van. Maar jij bent Vlaming?

  Geliked door 1 persoon

  1. Parambir Singh gebruik ik hier als alias. Het is een spirituele naam die ik heb aangevraagd via een website van 3HO.org. Ben gewoon een Nederlander die toevallig dichtbij de Belgische grens is opgegroeid. Vandaar mijn licht Vlaamse ‘tongval’ bij het schrijven. Over diverse vormen van yoga weet ik wel wat, net als over de verschillende religies. Ben van geboorte echter rooms-katholiek.

   Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s