voordelen

ja er zijn voordelen

als ASS mama met een ASS kind

je gaat extra vechten voor je kind, omdat je weet

 • dat hij aangepast gedrag vertoont
 • dat hij in verdedigingsmodus gaat omdat hij geen woorden heeft om zijn chaos gevoel uit te drukken
 • dat hij in verdriet gaat omdat hij tegen zijn beperkingen aanbostst
 • dat hij hyper actief gaat worden door omstandigheden die niet voorzien zijn (zoals het warme weer van de laatste dagen – heel vermoeiend en niet verstaanbaar…
 • je voelt sterk zijn gevoeligheden en stagnering in zijn evolutie als kind – hij eet nu al een aantal weken alleen maar kruidenkaas – en wil niet veranderen… waarschijnlijk omdat papa is geopereerd en hij het gevoel van onmacht daarover niet kan plaatsen (hij zei vorige zomer bij mijn operatie, mama je gaat toch terug komen naar mij hé), dat was zijn grootste schrik, en hij wil helpen om papa te laten genezen, waardoor papa het gevoel kreeg dat hij ‘er iets van ging overhouden’ qua hygiëne. terwijl ik er heel de tijd voor waakte dat hij het wel kon doen papa mee helpen te laten genezen door soep te koken en andere gezonde dingen voor hem te doen samen, tot tekeningen maken toe!
 • wij spreken in beelden, minder in woorden, we zien elkaar en weten genoeg. elke ervaring die we hebben gehad daar hebben we een innerlijk beeld van, en ik als mama waak er eigenlijk (onbewust) en bewust over dat die ervaringen ongeveer zoals we hebben beleefd terug komen bij een volgende ervaring.
 • we zijn allebei chaotisch en hebben allebei hyper periodes zeker als we sterk over onze ‘aanpassingsgrens’ moeten gaan, en dat is heel vermoeiend voor ons beide.
 • ik zie zijn hoofdje ‘overuren’ maken, ik voel dat zonder dat erover moet gesproken worden, ja dat valt op wij praten eigenlijk weinig, alleen de waarom, en hoe komt dat en wat is dat en al die vragen die worden uitvoerig besproken hier in huis.
 • ik voel meteen als mama als hij in de morgen opstaat hoe ‘de staat van zaken is’
 • ik vecht als een leeuwin voor hem omdat ik weet dat ik verantwoordelijk ben als ‘spreekbuis’ voor hem te zijn naar buiten toe, maar ook naar familie toe
 • wij hebben anders lief, het gaat dieper, omdat alles wat we beleven ook intenser is

ja het heeft voordelen om ASS mama te zijn van een ASS kind

maar hoe oh hoe

hoe oh hoe, kan je aan iemand uitleggen dat een kind met ASS geen boodschap heeft aan opgelegde ‘uitjes’ wanneer hij al 3 dagen op zijn tenen loopt omdat hij het beeld in zijn hoofd heeft ‘dat ze dat dan meteen gaan doen’…

omdat hij het woord zilvermeer, heeft gehoord en er op staat dat het dan zo gaat gebeuren’…
neen, het opgelegd uitje gaat anders dan dat het kind het in zijn ‘beeld’ heeft en is weer in aangepast gedrag modus, in de hoop dat het gaat gebeuren…

hoe oh hoe, kan je aan een volwassenen uitleggen dat hun beeld in hun hoofd echt nodig is dat het ‘waar moet gemaakt worden’!

en niet het beeld dat de volwassenen hebben dat er eerst moet gebeuren!

mensen met ASS linken een ervaringsbeeld met een woord, en als er iets tussen komt slaat alles op hol, alles!

spijtig dat je dat zo moeilijk kan uitleggen…
en zeker als ze zes jaar zijn, het idee dat kinderen MOETEN luisteren naar volwassenen is er zo hard ingebakken ‘hij moet luisteren’ zo simpel ist

helaas zo simpel is het niet bij kinderen met ASS

37987997_2198024833814875_3058769759957942272_n

4 reacties op ‘voordelen

 1. Structuur maar ook opletten met hoe je iets aanbrengt. Zoals je het beschrijft het woord zilvermeer of noem maar op. Als het dan niet kan doorgaan dan zit je met een crisissituatie. Die soms hoog oplopen kan omdat het begrip anders ligt dan bij iemand anders.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  1. je antwoord raakt me shivatje, omdat ik als ASS mama dat bijzonder goed weet, en ik zelf als mama niet echt goed weet hoe ik het kan uitleggen aan iemand anders, ik moet enorm veel moeite doen om – in te leven – in iemand anders op het vlak van – mezelf duidelijk proberen te maken in hun taal en vermogen – aartsmoeilijk, stressvol en vermoeiend, maar dat hoort erbij, en dit doe ik niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn zoon van bijna 6. – ik probeer hem daarom zo mondig als mogelijk te maken dat hij tenminste kan praten en uiten wat hij voelt, zodat hij zich zo puur als kan kan blijven ontwikkelen… dat is mijn taak als mama van mijn zoon, omdat het mij ook al heeft geholpen, en daardoor is mijn diagnose zo laat gekomen waarschijnlijk…
   Namasté shivatje en hartelijk bedankt voor je antwoord hier.

   Geliked door 1 persoon

 2. Af en toe begeleid ik deze prachtige mensen of jonge kinderen. En heb zelf een kleinzoon die het nodige aan structuur nodig heeft. Ga je iets zeggen en je komt het niet na, pff dan ontploft er een lekkere bom hoor. En moet men soms een time out inschakelen. Maar goed los van dat veel respect voor u als je als moeder ook je kind dat moet leren dat niet makkelijk is als je het zelf even moeilijk hebt.

  Ach soms moet je niet proberen om je te verduidelijk dat maakt je alleen maar moe en soms zal de ander je gewoon niet begrijpen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s