het helend huisdier, een onderzoekje

 “I love being owned by a Westie and all the love they bring each and every day”  Sherrie King

Een huisdier dat in ons hartje huist, een bruisend hondje, klein en pittig, vrolijk wit met een rechtstaand staartje.

En dat is het net, het is ons huisdier.

Toen ik een week geleden op onze FB-pagina een artikel zag voorbijkomen – de genezende kracht van dieren – besefte ik plots hoeveel ze er voor ons betekenen.

Ze zijn er voor ons als we het nodig hebben.

Natuurlijk is er altijd een nuance te beschrijven, sommigen doen het intens en sommigen merken het op en wachten af. Elke Westie is zo verschillend als dat er mensen verschillend zijn.

In hoeverre hebben jullie huisdieren jullie geholpen?

Of andersom?

Geven jullie Westies jullie vanuit dankbaarheid weer die liefde vanuit hun hartje terug?

Een uitdaging, dus ik ging even op onderzoek.

Ons verhaal begint met een bijzondere diagnose hier in huis.

Milde ASS bij mama en zoon. Ons Fien is voor ons een hartverwarmende aanwezigheid waardoor we ons gelukkiger voelen en ze is zeker een troostende en waakzame Westie. Ze is heel betrokken in ons gezin. De kweker zegt dat ze heel ‘erg gericht is op ons’.

Wij, met de diagnose, hebben een intense ‘liefde’ voor ons Fien, ze is voor ons als een partner, of ben ik nu voor vele lezers aan het overdrijven …

Ons Fien, ik kan ze niet meer missen!

Dat is ons verhaal, er zijn natuurlijk vele Westie liefhebbers, dus ben ik benieuwd naar jullie verhalen over de helende kracht van jullie diertjes.

Het is een beetje zoals ik had verwacht, de zinnen van beminnen komen naar boven, zowel van baasjes naar Westie als van Westie naar baasjes

 • is mijn alles, misschien overdrijf ik wel met hem en vele mensen begrijpen mij soms niet of vinden dat ik overdrijf, maar hij is echt mijn rots in de branding.

Deze Westie liefhebber beschrijft hoe haar hondje haar steunt bij depressie en in moeilijke periodes.

 • We zagen haar op de site van Asiel en waren meteen verloren. Ze steelt iedereens hart. Ze is ons alles, L. is nu 2 jaar en 3 maanden bij ons
 • Ik zou ze voor geen geld kunnen missen. Ze was ook de grote lieveling van mijn overleden vader. Dat maakt ze nog specialer xxx
 • M is mijne beste vriend
 • Mijn eerste Westie kocht ik in 1990, er hing een advertentie bij de bakker. Ons ma was net overleden, voor mij was dat een teken dat zij terug in mijn leven wou komen en dat ze altijd bij mij wou zijn. Mijn tweede Westie kreeg ik van mijn man na 1jaar gemis. Het zijn als kinderen opvoeden, verwennen, liefde geven en krijgen; onze P is nu altijd bij mij, het geeft mij rust, warmte en liefde: wat heeft een mens nog meer nodig?
 • Mijn honden betekenen alles voor mij, een huis zonder hen is geen thuis, ze troosten je als je verdrietig bent, maken je aan het lachen en soms aan het huilen en zijn oneindig trouw, daar kunnen wij mensen nog van leren.

Dit verhaal is prachtig, zo werkt hondenliefde

“L. betekent ook zo veel voor mij, 2 jaar geleden had ik mijn Malteser Z. moeten afgeven en ik dacht, zo een lief hondje ga ik nooit meer vinden. Bijna onmiddellijk na Z. kwam L. in mijn leven en ze heeft mij geholpen met mijn verlies. Ik heb nog nooit zo’n hechte band met een hond gehad als zij: zij ziet mij echt als haar baas, ze kan niet zonder mij en ik niet zonder haar 😉 Ik heb me nog nooit zo geamuseerd als met mijn Westie nu.

We kennen veel verhalen en voelen het precies aan zoals in deze citaten wordt gezegd:

 • Ik kan bijna zeggen dat ik getrouwd ben met mijn Westie
 • Met onze M. is het altijd feest! Hij is GEWELDIG! ❤️
 • Als ik aan haar denk word ik zo blij en dankbaar dat ik haar baas mocht zijn 💕
 • Zo trouw, wij begrepen elkaar!

Nog een bijzonder verhaal

 1. schrijft op de fb pagina dat hij zijn eerste Westie S kocht toen hij thuis kwam te zitten door omstandigheden.

Hij moest met haar naar buiten en S maakte hem elke dag vrolijker!

Helaas bleef zijn ziekte, maar zijn ‘witte tornado’ maakte zijn leven draaglijker.

17 jaar waren ze samen, hij heeft nog nooit zo erg gerouwd om een hondje en schrijft;

 • Nu heb ik sinds een kleine maand Sh. en ook zij heeft nu al mijn hart gestolen ❤. Niets mooiers dan een Westie om je heen

Dit is een verhaal uit het leven gegrepen!

En natuurlijk kunnen we ook J. P. volgen met B. en sinds kort ook L.

 • Dat is een heel verhaal, onze B. heeft heel veel verdriet weggenomen toen wij onze eerste Westie verloren. B. heeft ook heel veel verdriet met ons gedeeld door de ernstige ziekte van mijn man.

Natuurlijk kunnen huisdieren in het algemeen veel betekenen.

Zo stelde ik de vraag  op een forum voor bijzondere kinderen:  Welk effect hebben huisdieren op hun ‘bijzondere kinderen’.

Wat opvalt is dat er veel over rust en kalmte is geschreven, dat geven de dieren aan hun huisgenoten.

Knuffels doen het ook heel goed, zelfs bij kinderen die het moeilijk hebben met menselijk contact en het bij dieren wel kunnen.

Zowel de honden- als de kattenbeesten voelen de kinderen goed aan en zorgen voor communicatie tussen  de bijzondere kinderen.

Empathie tonen en de huisdieren met hart en ziel verzorgen komt ook voor in vele verhalen.

Er is het heel mooie verhaal van een kind dat vertrouwen krijgt om ‘de wereld te gaan ontdekken’ omdat zijn hondje hem altijd ‘volgt’. Zijn mama beschrijft – het is zijn beste vriend! Hij ziet zijn hond zo graag dat zijn mama denkt dat ze  – op de tweede plaats komt, (knipoog) –

Hij is heel trots op zijn dieren, ze brengen hem tot rust.

Huisdieren voor de grote verdrietjes en de kleine dingen in ons leven.

Zo lees ik in dit artikel

Huisdieren hebben een helende werking op mensen – een huisdier hebben is gezond.  
Een trouw makkertje waar je dag in, dag uit met liefde voor kunt zorgen.
Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat mensen zich geestelijk en lichamelijk prettiger voelen als ze een huisdier hebben.
Een huisdier zorgt er ook voor dat je in beweging blijft. Bovendien geven dieren afleiding waardoor de aandacht van eigen pijntjes en kwalen afneemt.
Ze zorgen blijkbaar voor de basisbehoeften van een mens: liefde geven, strelen, knuffelen en aaien – ‘het dier luistert tenminste’.
Ouderen met een huisdier hebben een betere fysieke conditie, niet alleen maar omdat ze meer beweging krijgen, maar ook door de zorg voor het dier – een huisdier geeft zin aan het leven.”

Bron Huisdieren hebben een helende werking op mensen.

http://www.dierenartsonline.nl

Een huisdier heeft dus een invloed op ons welzijn!

Dat zag je ook meteen in de antwoorden op mijn vraag via mijn blog.

 • Een herder die in de school rondliep en die een ‘rustpunt’ was voor de leerlingen
 • De kennismaking met een blindengeleidehond die in de school een hoogtepunt bleek te zijn
 • Een gerust gevoel als de poes op je komt liggen om uitgebreid te liggen spinnen

Bron https://wordpress.com/view/liefdeuitdehemel.blog

Het is zo, je kan er niet omheen: dieren in je leven hebben draagt bij tot levensvreugde, hoe klein en hoe groot ze ook zijn. Ik zie op de fb pagina Westies passeren die een ‘prinsenleven’ hebben – ze hebben het allemaal eigenlijk .

Ik zie ook veel Westietjes passeren die een gouden mandje zoeken en dan gaat telkens mijn hartje sneller slaan. Ik ben steeds benieuwd door welke adoptieouders dit hondje een gouden mandje gaat vinden.

En ja hoor, mijn hartje is altijd heel blij als ik ze zie terugkomen bij leden die ze hebben geadopteerd.

Ik kan er lang over schrijven, ze zitten in mijn hart, onze huisdieren, erover schrijven is heel anders dan ermee gaan wandelen, dus hier is de samenvatting;
“* Dus…voor alle mensen geldt: het samenleven met honden en katten heeft een positief effect op de bloedsomloop. Zij brengen mensen aan het lachen wat op zich al een genezende werking heeft. Ze dwingen ons tot non-verbale communicatie en geven toestemming tot regressie (teruggaan in een kinderlijk gedragspatroon). Daarom kunnen zij een beetje ‘kinderlijk geluk’ terugbrengen in iedere persoon.”

Bron Huisdieren hebben een helende werking op mensen.

http://www.dierenartsonline.nl

 32829727_1672506746208400_774815355783610368_n

5 reacties op ‘het helend huisdier, een onderzoekje

 1. Het is zo mooi dat je iemand rond je hebt waar je kan tegen praten zoals een hond. Soms deel je daar zoveel mee dat je niet met iets anders delen wilt. Begrijpen dat is een onbeantwoorde vraag maar men ziet het gewoon hoe ze luisteren of meeleven met je.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s