genadeloos

man-2933984_960_720

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/11/10/psychiater-dirk-de-wachter-wil-meer-bedachtzaamheid-in-zaak-de-p/

ik heb gisteren ook gegruweld op de manier waarop iemand aangepakt wordt door een journaliste, zeker in de morgen rond 9 uur kregen mijn borrelende darmen een knoop erbij.

ik ben gisteren ver weg gebleven van het verhaal van een zeer creatieve geest in tv land.

al kijk ik al een hele tijd niet meer naar zijn quiz programma toch blijft hij en andere voor me één van de weinige uiterst creatieve mensen in tv land.

het mocht allemaal wat intelligenter ja hoor, zelf van de baas en de specialisten en ter zaken, ja het was wat té veel té…

ik vroeg me af of iedereen nu het leuk vindt dat er iemand anders op de schandpaal naar boven geheven mag worden waar iedereen zich misschien wel eens schuldig aan gemaakt heeft?!

waar ligt er een grens, waar is de nuance gebleven, waar is de inleving en de sereniteit…

ik hoor dat wel eens in een wandeling, wat mensen mensen aandoen is niet niks, er schuilt een hele zwarte kant in ons.Ja ik geloof het wanneer iemand een kronkel in zijn brein en gevoel krijgt kan dit wel eens fataal aflopen .

ik kan echter niet geloven dat we zoveel plezier kunnen hebben in ‘iemand aan de schandpaal’ te nagelen zonder we eigenlijk de genuanceerde informatie hebben die we nodig zouden kunnen hebben om hem/zij echt aan ‘de sociale media en nieuws media’ schandpaal te nagelen.

wat als het uw ‘kop’ is die daar hangt?

de meeto# is inderdaad even uit de slinger geschoten, ik had dit eigenlijk wel verwacht, ik heb heel lang met de vraag rondgelopen  – door eigen ervaringen en gedrag  –  het is maar hoe je ‘iets’ opneemt – en heel belangrijk – op welk moment van de dag en moment in je leven – 

waarmee ik niet wil zeggen dat de meeto# niet nodig is! laat dit even duidelijk zijn !

je kan geen controle hebben op iemands emotionele gemoedstoestand waarop een ‘actie van buitenaf’ binnenkomt bij deze persoon.

wanneer het grensoverschrijdend gedrag is, moet dit goed onderzocht worden, genuanceerd gebracht worden, met recht op verdediging. en liefs niet te veel uitgesmeerd in de sociale media.

wel in een veilig kader waarbij beide partijen zicht in kunnen uiten.

ik heb dit gemist gisteren, al spreek ik me niet uit wat hij of zei werkelijk heeft gedaan of niet heeft gedaan. ik heb het moeilijk met de heisa waardoor iemand moet gaan en zijn gezin…

ik merk veel ‘scherpte’ waarmee mensen met mensen omgaan. het is opvallend dat – wat die heeft ik ook moet hebben – niet meer echt van tel is maar wel – wij willen en zullen meer hebben dan de andere, en daar gaan we alles voor doen – de scherpte waarmee we gewoon ongenuanceerd reageren, daar schrik ik zelfs van in een ‘liefdes relatie’. ik heb daar minder en minder woorden voor innerlijk, terwijl ik uiterlijk wel een inzicht kan bekomen bij mijn mede – wandelaars om die scherpte wat te nuanceren en er inzicht in krijgen waarom er die scherpte er is.

waar het eigenlijk om gaat is – waar gaat de liefde over – in tijden van pc sociale relaties…

niets is wat het lijkt, en neem het nooit als vanzelfsprekend…

imagine – dat liefde gewoon de liefde is vanuit hart naar hart –

ja ik weet het ik ben ‘ouderwets’ op dit vlak, liefde vanuit het hart bij de eerste ‘indruk’ en ontmoeting blijft voor mij het hoogste goed, omdat dan je lichaam-, en emotionele systemen hun werk doen waarvoor ze zijn gemaakt.

maar goed ik ben daar in geslaagd, ik gun het iedereen van harte !

en ja ook kan ik best even nuanceren ook de pc en swipe realisaties kunnen heel goed uitdraaien. het is maar waarvoor je wil gaan…

en ja ik ben ver – uitgewaaid – met het begin van deze blog.

het gaat om inleving, hoe we met elkaar omgaan, hoe we met onszelf omgaan, en dit graag met respect, inleving en wederzijdse evenredigheid doen.

en hoe voel jij je vandaag? wat heb jij te vertellen?

17 reacties op ‘genadeloos

 1. Weinig aan toe te voegen Esther… Het lijkt allemaal niet zo simpel… en we weten ook niet wat er precies speelt… Feit is dat we in deze kwestie teruggaan naar middeleeuwse toestanden wat betreft oordelen en veroordelen. Lieve groet X

  Geliked door 2 people

  1. Het is een eruptie in de mediawereld. Niet te stoppen. Wie is morgen aan de beurt? Zelfs de onschuldigen hebben schrik, want er zitten vast ook mensen met veel rancune tussen die wraak willen nemen en nu hun kans schoon zien. Je bent heel kwetsbaar daar aan de top. Niet dat ik daar kan over meespreken, maar ik heb te doen met de mensen die publiekelijk zonder proces aan de schandpaal worden genageld. De heksenjacht op mannen. Een soort holocaust.
   Ik denk ook aan hun vrouw en kinderen, die mee slachtoffer worden. Het zal voor hen nooit meer zijn zoals voorheen.

   Maar helaas, wat ik ook zeker weet uit persoonlijke getuigenissen van vriendinnen, collega’s, kennissen… is dat er teveel vrouwen ongewild betast of aangerand werden en het nooit of te nimmer durfden aanklagen. Omdat hun gekwetstheid en schaamte te diep zaten/zitten. Omdat het vaak een ‘oom’ of ‘vriend van pa’ of ‘baas op werk’ was die zijn macht misbruikte.
   En waarom zwegen die vrouwen zoveel jaren? Omdat de dader haar manipuleerde, op haar insprak… dat ze het zelf had uitgelokt… ze ging twijfelen aan zichzelf. Omdat haar gezegd werd dat het zijn woord tegen het hare zou zijn. Omdat ze toen te jong en te kwetsbaar was en die man misbruik maakte van haar mooie onschuld, van haar nietsvermoedende jeugdigheid. Ze zag niks aankomen… ze had geen verweer.
   Die vrouwen blijven ook nu nog zwijgen.
   Ik zie het als een zweer die openbarst. Ze was rijp. Het moest er van komen. Laat ze maar leeglopen. Ze zal weleens leeggelopen zijn.
   Maar, het is nu wel dé tijd voor zelfreflectie, dé tijd om grote lessen te trekken, niet alleen i.v.m. de seksuele etiquette, ook i.v.m. de niet te stuiten stroom van gewillig oordelen/veroordelen zonder kennis van alle feiten. De schandpaal zijn we al lang voorbij, dachten we toch.

   Geliked door 2 people

   1. oh ja, ik kan je helemaal volgen, als het de juiste tijd is om ‘de zweer’ te laten open barsten, dan kan het nu ! vrouwen hebben veel te leiden ‘gehad’ – vroeger en nu – nog aan ongewenst gedrag. de tijd is rijp om het gaan te vertellen. de meisjes van nu worden de vrouwen van later natuurlijk.

    dat is de volgende nuancerende blog die ik ga schrijven ooit.

    ik had heel graag gezien dat er meer aandacht gaat naar individuele zelfreflectie, we hebben heel wat in onze mars, en we kunnen ook leren om onze grenzen te trekken. natuurlijk ook onze lessen te trekken.

    gezonde portie tijd besteden aan zelfreflectie op tijd en stond is ook ode brengen aan het omgaan met elkaar. het leren inleven in een ‘andere’ stopt niet de vooroordelen en oordelen maar je krijgt door zelfreflectie wel meer zicht op hoe je oordeelt en veroordeeld.

    ook al ben je de ‘hoogste boom’ die veel wind vangt, diegene die de wind maken kunnen best eens even kijken hoe ze blazen…

    ik kan je helemaal volgen Matroos Beek, met een warm hart voor alle vrouwen die spreken en nog niet kunnen spreken.

    Geliked door 2 people

 2. Ik heb hoofdschuddend zitten kijken en luisteren naar een welles nietes spel. Ik kan me helemaal vinden in het betoog van Matroos. Wat mij vooral stoorde, was dat dingen door mekaar worden gehaald. Bart De Pauw verdedigde zich met te zeggen dat hij nooit iemand heeft willen kwetsen. Dat is één ding. Grensoverschrijdend gedrag en daarvan door meerdere mensen van beschuldigd worden is een ander en het ene kan het andere nooit vergoelijken. Het roept bij mij een naar gevoel op omdat ik in die reactie grensovertreders uit mijn eigen ervaring herken.

  Geliked door 2 people

  1. oh ja hoor Annaberg. ik heb er geen ervaring mee, maar ik kan er zeker inkomen dat je ‘de grensovertreders’ erin kan herkennen. volgens mij is de grens van het claimende hier erg aanwezig en dat heeft te maken met innerlijke ‘toestanden’…

   Like

 3. ik ben gestopt zoveel ik kan met stoppen het te volgen
  het is een zondvloed vol met zonden die over ons wordt uitgegoten , en dan zag ik het enkel nog maar tijdens het nieuws , op sociale media krijg ik het niet binnen , op dit goede blog van jou na dan nu
  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik volg je volledig. Van een melding van ‘ik heb het meegemaakt, net als zoveel anderen’ is het na een paar weken een klopjacht geworden waarin een aantal personen als offerlam fungeren. Maar het onderlinge respect én het fatsoenlijk bespreekbaar maken gebeurt nu juist net níet! En daar distantieer ik mij van. Volg het niet meer….niet op deze manier.
  Mooi blog!

  Geliked door 1 persoon

  1. dankjewel Marije, persoonlijk kijk ik nog met grote ogen naar wat er gebeurd maar wal op een afstand… we gaan de les hieruit wel kunnen trekken hopelijk. met veel respect voor de vrouwen die het hebben meegemaakt.

   Like

 5. Het is uit zijn voegen gesprongen spijtig genoeg MeToo.
  Overal komt men het tegen en wat ik erg vind dat is dat er zolang over gezwegen is.
  Wat ik vaak zie is dat bij de ene laten ze iets toe en van de ander niet en gelijk kan dat een potentiële dader worden.

  Het is zelf niet leuk meer om man te zijn.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s