zeebries *Zehbi’s

Strand-NL-rond

Noot – ik heb net de goede naam Zehbi’s doorgekregen van Vivapo, ik had de blog geschreven op zeebries, laat ons stellen dat ik maar half luister naar de naam van de bende – een bende is een bende dacht ik – dus luisterde ik maar half.

vanmorgen in de ochtend – het station van Brugge wordt geteisterd door een meisjes bende –

het station wordt niet geteisterd natuurlijk wel teisteren meisjes andere meisjes. een bende van meisjes die zichzelf – de zeebries – Zehbi’s* bende – noemen.

ik moest eerst wel lachen met hun originele naam. ik stelde me meteen de vraag hoe de operatie van de politie dan wel ging noemen – schelpenruimer?- of zo.

even laten bittere ernst ik kon om 8 uur de directrice van de school horen hoe zei – de zeebries bende – niet kon aanpakken maar wel de school nog veiliger wenste te maken voor de buurt opererende zeebries.

ik had het te doen met haar, ze ging als moeder der alle moeders voor haar leerlingen staan en sloeg een ‘veiligheidsdeken over haar school’. ze zei krachtig – ik ben tegen geweld dat geen reden heeft –

de zeebries liet even later ook de politie verantwoordelijke niet koud. hij sprak de directrice wel eens tegen met de woorden – we moeten de buurt niet onnodig ongerust maken. wij hebben weet van 1 meisje en we zijn in communicatie met de directie van de nabijgelegen school – maar hij zei er wel bij dat de afspraken die ze hadden wel op een verschillende datum waren ingeplant. hmm de bende en afspraken met de buurt tja ik heb er mijn bedenkingen bij.

natuurlijk hoorde ik deze morgen een vrouw aan het woord en een man aan het woord en deze twee willen de buurt – de meisjes die bus en trein nemen – beschermen. ik meende deze morgen al te horen dat het niet vanzelfsprekende ging zijn.

het was het ook, de werking van de directrice heeft zijn doel vandaag niet gemist, haar school gaat vroeger open zodat de leerlingen kunnen komen wanneer de zeebries niets vermoed.

wel dat is naar mijn hart, zo had ik het dus ook gedaan.

de politie pakte deze middag waarschijnlijk 1 meisje op, ze komt vandaag voor de jeugdrechter omdat een nader meisje zo moedig was geweest om te getuigen wat ze allemaal al had meegemaakt met – de bende – op de radio dan nog wel.

ik dacht meteen er zijn twee grote slachtoffers in dit verhaal, zoals dat gaat met pesten en gepest worden.

ik kreeg het bevestigd op de middag van radio 1 – het is een intriest verhaal van een bendelid die nu laat zien wat ze al van jongs af heeft gezien en mee mogen beleven – hij was zeer duidelijk en zei ook duidelijk dat hij nu het onderzoek niet voerde meer weet vanuit de praktijk dat dit bij ‘daders’ van pesten meestal het geval is.

helaas heb ik het interview niet helemaal gehoord, ik was aan het dweilen met ‘zeebries allesreiniger –  knipoog. maar het doet wel wat met me. ik dacht meteen aan Radio GaGa bij de jongeren hier in ‘het gesticht’ in Mol…

waar daders hun vrijheid is afgenomen…

ik dacht ook aan het meisje dat al een aantal weken heeft geleden, ook als slachtoffer omdat ik zelf ook zo lang ben gepast geweest…

haar vrijheid is ook afgenomen in de publieke ruimte waar gewoon iedereen doorstapte wanneer ze zagen dat de bende actief acties ondernam…

hoe is het nog steeds mogelijk, vraag ik me af – dat mensen gewoon doorlopen –

het blijft een vlek in je leven, een vlek op het zelfvertrouwen en het zelfbeeld.

ooit heb ik een training gedaan om assertiviteit bij te kweken. ik ben er nog niet in geslaagd ik kan dus nog wel wat leren van de zeebries bende. al twijfel ik echt in deze tijd, het pesten zit overal !

dat was bij mij niet, thuis was veilig en nu is dat ook niet meer ‘veilig’…

als ik aan een natuurlijke zeebries denk, dan voel ik geen bende die me psychisch en lichamelijk de das om doet voor het leven.

hopelijk gaat de bende dat ooit kunnen begrijpen?

het is nog maar eens ‘een noodkreet’ om die jongeren generatie niet verloren te laten gaan zoals de kinderpsychiater ooit schreef – laat ze niet schieten –

bij mij duurt het nog lang (dat hoop ik toch) dat ik een tiener in huis heb, ik hoop dat ik met hem mee kan evolueren in zijn leer en groeiproces. ik ben hoopvol, maar besef heel goed dat niet elk kind een ‘nest’ heeft waarin hij veilig kan opgroeien…

laat ze niet schieten !

https://www.bol.com/nl/f/laat-ze-niet-schieten/30520035/?country=BE

12 reacties op ‘zeebries *Zehbi’s

 1. Wat wilt zo een meisje bereiken in haar doelen om slachtoffers te maken of iemand angst aan te doen.
  Dan stel ik me de vraag ook wel hoe is de thuissituatie. Heb het vermoeden dat men daar ook eens moet naar gaan kijken.
  Goed dat je dit ook verspreid want dat is ook nodig.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

 2. Puber-tijd is gevaarlijk tijd… een goed nest is zo belangrijk in die jaren… maar dan nog heb je het als ouder niet in de hand… want de invloed van vrienden is zeer groot op dat moment… het kan nogal eens ontaarden in eigenaardig gedrag met alle problemen tot gevolg. Maar het komt in de meeste gevallen wel goed én daarom mogen we ze zeker nooit opgeven. Wat niet wil zeggen dat je hun negatief gedrag niet moet aanpakken.

  Liked by 1 persoon

  1. ja dat is het ook, mijn vriendin staat in het onderwijs met 15,16,17, jarige, en ze zegt me dikwijls dat ze het soms niet gemakkelijk hebben. een andere vriendin doe yoga met kinderen en ouders en heeft het gevoel dat ouders ‘wanhopig’ kunnen zijn omdat hun kinderen het soms ‘niet meer zien zitten en aan verder stappen denken’ . het doet pijn bij mij, ook al weet ik dat er zeer gepasioneerde mensen zijn die met hart en ziel werken met kinderen en jongeren, het is zoals Matroos Beek het beschreef, een goed nest is belangrijk, ook al heb je er als ouder niet altijd invloed op… ik ervaar het vooral als heel complex en ja in – triest…

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s