HSP versus ASS deel 2

laat ons even heel eerlijk zijn, ik ben heel blij met de aandacht die een krachtige moedige Fleur krijgt door haar boek leven zonder filter mijn ervaring met hoogsensitiviteit.

eindelijk iemand die een boek schrijft in mensentaal voor de mensen in de straat over een thema dat nodig is in onze wereld !

gevoeligheid !

ik ben zoals jullie al weten zelf HSP’er maar ben ook ASS’er. persoonlijk ben ik nogal gericht op nuancering van een bewoording en een benoeming en een test dat te maken heeft en gericht is op – de diagnostische gebeuren van menselijk gedrag –

mijn haar komt misschien iets te snel ‘omhoog’ als het over een benoeming van een karaktereigenschap gaat die linken heeft naar andere diagnoses uit de DSM5.

ik ben daar dus helemaal niet ongevoelig voor. waarom niet? ik heb mijn ervaring en mijn rugzak, en mijn kennis in mijn huis zitten. natuurlijk vanuit mijn eigen persoonlijke blik, kennisveld en landkaarten. – lees de blog van gisteren en je kan mee –

https://esthercuyvers.wordpress.com/2017/09/19/hsp-versus-ass-deel-1/

ik heb in mijn leven veel te veel na moeten denken en bestuderen en observeren om mezelf ‘recht’ te kunnen houden in een gevoelswereld die niet de mijne was.

als aliën in de wereld van de mensen…

het is zoals Marije geantwoord heeft op de vorige blog – je denk dat je dom bent – MAAR HET IS NIET ! je bént intelligent, ondanks de ‘andere’ je denkpatroon niet kunnen volgen !  (ik heb het heel sterk verkort Marije, sorry)

mijn drijfveer is gewoon even stil te staan dat bij het benoemen van een karaktereigenschap wel eens iets meer aan de hand kan zijn

hé mannen er zijn verschillende linken en bijkomende diagnoses die ook te maken hebben met gevoeligheid en in dit geval HSP.

veeg de rest niet van de tafel bij het horen en lezen van een boek over HSP !

vergeet niet dat dit een ervaring is van een karaktereigenschap en / of een ervaring is van een karakterstoornis !

het scoren op de tetst zegt niets ! alleen dat je aanleg hebt en dat je eventueel die karaktereigenschap jezelf kan toe eigenen!

& mannen vergeet niet dat een karakter stoornis heel veel beschrijft wat lastig is in het dag dagelijks functioneren en beleven van elke moment!

een test is geen diagnose !

oh hemel, laten we nu eens voor ‘eens en voor altijd’ hierover – het achterste van onze tong zien –

aan de specialisten op het vlak van HSP – ik lees het achterste van jullie tong niet ! zeker niet de specialiste Elke die te pas en te onpas op tv komt om ‘het weer eens uit te leggen’ wat gevoeligheid is.

en als ik heel eerlijk ben, HSP bestaat niet !

deuhhh???

iedereen die hoog scoort op een HSP test heeft een link in de DSM5 !

goed even rustig worden…

hier gaat het over de link van HSP naar ASS

19030274_1157979691015106_6831566039724077952_n

ik heb gisteren toestemming gekregen van een schrijver Walter Lodewijckx die ik gisteren ook al aanhaalde.

Walter Lodewijckx schreef een heel interessante aanvulling op het artikel – LEES EERST EVEN DE LINK

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/148590-autisme-versus-hsp.html

In het kort: HSP is een persoonlijkheidskenmerk. Autisme is een stoornis. [Autisme is een pervasieve (lees: ernstig ingrijpend op verschillende levensdomeinen) ontwikkelingsstoornis (als baby/peuter/kleuter/kind/puber/jongvolwassene) waarbij (voor de rest van het leven) informatie (en prikkels) anders wordt (worden) geregistreerd (cfr. de ‘blokken’ van Ontdek Autisme waarbij info wordt gestapeld en niet gecatalogiseerd volgens logische hersenverbindingen.]

De lange uitleg:
“•Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.
•Ik word beïnvloed door de stemmingen van anderen.
•Wanneer ik een kamer binnenstap voel ik meteen aan welke sfeer er hangt.
•Wanneer ik een ruimte binnen ga, voel ik meteen wat er veranderd zou moeten worden om een warme sfeer te scheppen.”

Bovenstaande vragen (overgenomen uit een zelftest voor HSP) hebben allemaal te maken met Theory of Mind (ToM). ToM, zeg maar het intuïtieve, spontane verkeer; alle geschreven en ongeschreven regels inzake het sociale verkeer die naargelang de situatie en de context ook nog eens veranderen en dus niet-statisch/dynamisch zijn.

Wat is autisme en vanaf wanneer neemt de persoonlijkheid het over? Mensen met ASS hebben problemen met ToM. Van zodra ToM is begrepen, neemt de persoonlijkheid het over. Dit is ook de reden waarom geen twee autisten gelijk zijn. Autisten ( = mensen met ASS) zijn wel degelijk in staat om ToM te begrijpen (door (levens)ervaring, omdat ze het geleerd hebben, omdat …). Van zodra ze ToM begrijpen, neemt hun persoonlijkheid het over. De ene reageert enthousiast, gevoelig, zeer gevoelig… De andere misschien minder gevoelig, ondergevoelig.. Als je dit logischerwijs zou doortrekken, zou HSP wel eens een persoonlijkheidskenmerk kunnen zijn… En zijn er autisten mét HSP en HSP’ers (High Sensitive Persons) zonder autisme. Want de autist heeft misschien door ervaring geleerd om subtiele signalen in de omgeving op te pakken, heeft geleerd wat er veranderd zou moeten worden om een warme sfeer te scheppen.

In die zin zou het nuttig kunnen zijn om personen die (beweren) enkel HSP (te) zijn (en die dus beweren niet autistisch te zijn) de psychologische testen m.b.t. ToM te laten afleggen. In principe mogen voor personen met enkel HSP de psychologische testen inzake ToM geen enkele hindernis vormen.

En verder m.b.t. testen:
Een qEEG – een zgn. kwantitatieve EEG of nog anders: een hersenfilmpje dat hersengolven registreert en vergelijkt met een grote ‘normale’ groep – een qEEG dus, is in staat om de visuele en auditieve prikkelverwerkingssnelheid te meten. Bij mensen met ASS is die significant vertraagd.

Verwar overigens de prikkelverwerkingssnelheid niet met de reactiesnelheid.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

yes yes yes

5 reacties op ‘HSP versus ASS deel 2

    1. Ohlala lieve Anna, ik krijg er rillingen van omdat je verhaal zo herkenbaar is voor ons – de broer van mijn man heeft deze diagnose ook gekregen – ze spreken anders hé – ik ga proberen deze week nog te schrijven over het belang van een ‘diagnose’, ik neem onze ‘allerliefste’ even mee in gedachten, want de juiste hulp voor hen is enorm belangrijk ! liefs Esther

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s