HSP versus ASS – deel 1

ja ja, we gaan er toch een aan beginnen…

ik ben een hsp’tje & een ASS’erke….

hmmm…

er klopt iets niet hier? wat klopt er niet?

als eerste deel ik graag een link

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/148590-autisme-versus-hsp.html

lees eerst even de link voor je verder leest. er staat namelijk belangrijke info in.

 • wat is er aan de hand bij HSP?

een HSP’er zijn zintuigen staan op scherp en kan filteren

 • wat is er aan de hand bij een ASS’er

een ASS’er zijn zintuigen staan op scherp en kan niet filteren

hoe komt dat?

een ASS’er gelooft wat hij ziet en geloofd wat hij hoort. er is geen andere weg tussen.

neem nu een eerste beste HSP test

https://www.hspvlaanderen.be/?p=node0026

persoonlijk scoor ik vrij hoog op deze test, DUS IK BEN EEN HSP met zeer hoge waarde!

Yes yes yes, ik heb HSP, ik kocht zowat alle boeken over HSP die op de markt verschenen, en las me te pletter over dit onderwerp. ook over kinderen en iets zei me dat er ‘iets’ niet klopte als ik het spiegelde naar mezelf toe.

ik voelde aan door het lezen waar het bij mij ‘stroef’ liep en ik overging in de kennis over HSP en niet in het voelswerk bij een HSP.

ik heb in een klein half jaar me enorm gespecialiseerd in HSP KENNIS en het voelen was er maar ik zette daar meteen mijn kennis tegen over – belangrijk = hierbij dat het voelen weg valt –

toen ik 4 jaar lang – na mijn studie van HSP – bij een Jungiaans therapeut kwam wist ik niets maar dan ook niets te vertellen wat mijn hsp kenmerken met mezelf ‘deden’. ik kon hem niet vertellen welk gevoel ze me gaven, alleen dat het vermoeiend was en ik ze allemaal voor waarheid aannam en ik kennis uitsprak.

ik had heel mijn HSP landkaart in kennis weergegeven in mijn gevoelswereld.

ik open de kast van hsp, ik neem daar de schuif ‘geluid’, doe die open, niet ver open, maar open, omdat ik daar nu een vraag over krijg.

wat is de vraag?

 • wat doet geluid met je?

ik stel een vraag terug

 • welk geluid bedoel je?

ik krijg een antwoord

 • eender welk geluid?

ik sla tilt, want zo heb ik mijn kast met kennis over HSP en geluid niet ingedeeld !

en zeg maar wat omdat ze een antwoord verwachten…

toen ik tilt sloeg, neem ik geen oogcontact meer, kijk ik weg en wacht af wat er dan gebeurd.

dit heb ik meerder keren herhaald, ik kan natuurlijk niet alles met verstand over gedrag van de mensen, verbaal en non – verbale kennis over mensen overbrengen als het over mij gaat.

alleen deze gebeurtenissen doen nu ook veel met mezelf als ik dit opschrijf, mijn gevoelswereld is torenhoog, alleen zijn de woorden er niet voor. ik zie ze niet en kan ze dus moeilijk uitspreken.

ik kan dat perfect voor iemand anders doen! OMDAT IK HEEL MIJN LEVEN MENSEN HEB BESTUDEERD & dat ik boeken ben gaan opzoeken om dat gedrag in woorden weer te geven en zo dus in kennis in mijn landkaarten op te lijsten.

vanuit de kennis van ‘mensen’ gedrag – oh lala je moest eens weten hoe boeiend het is – heb ik mezelf heel mijn leven lang ‘kunnen redden’ zal ik maar zeggen.

ik heb dus een stoornis, maar ben ook Hyper sensitief!

nu terug even naar de testen,

ik scoor dus behoorlijk laag op sommige vlakken. heel mijn leven al – hmmmm nooit iemand zijn ‘muntje’ is gevallen toen – waar moeten we kleine en grote Esther nu ‘in kaart brengen’?

wij weten niet wat we ervan moeten denken?

ze waren blijkbaar niet de enige die er zo over dacht! knipoog – ik denk dit al heel mijn leven als ik ‘het menselijk gedrag’ observeerde en in kennis omzette om mezelf staande te kunnen houden…

mijn therapeut had het heel moeilijk met me na 2 jaar heel intens te werken, ook hij wist niet – wat hij van mij moest denken – toen hij plots ineens door had dat ik een encyclopedie beschreef over mijn kennis over mijn gedrag!

hij kreeg een eureka momentje

ze voelt niet ?!?!

en toen kwamen de eerste signalen die voor mij echt ‘steek hielden’. in plaats van de diagnose ‘borderline’ kwam nu een vermoeden van ASS ! met hyper sensitiviteit – ja natuurlijk als ASS’er moet ik gewoon heel waakzaam zijn voor iemand anders zijn gedrag, zodanig ik daarop – gepast kan reageren!

in het begin van het voorjaar dit jaar meld ik me aan bij Indigo vzw. ik kreeg een gesprek met de verantwoordelijke psychiater van deze vzw. we hadden het over de testen die ze bij mij al hebben afgelegd.

verschillen blijken een hoog verschil aan te geven. onder het gemiddelde en hoog boven het gemiddelde.

ja ik val in herhaling – wat moeten we hiervan denken?

hij zei meteen – dit klopt niet met wat je allemaal zegt, antwoord, en hoe je overkomt – en het zal ook niet zo zijn, want nu weet ik wat een pervasieve stoornis inhoud. op mijn leven is dit duidelijk !

de sleutels van mijn ontwikkeling en mijn torenhoge en lage scores zullen op het einde van dit jaar gebruikt en omgedraaid kunnen worden.

ik ben een HSP met alles erop maar niet eraan!

Info gelezen op fb pagina – Autisme ontdekt – geschreven door Walter Lodewijckx

In het kort: HSP is een persoonlijkheidskenmerk. Autisme is een stoornis. [Autisme is een pervasieve (lees: ernstig ingrijpend op verschillende levensdomeinen) ontwikkelingsstoornis (als baby/peuter/kleuter/kind/puber/jongvolwassene) waarbij (voor de rest van het leven) informatie (en prikkels) anders wordt (worden) geregistreerd (cfr. de ‘blokken’ van Ontdek Autisme waarbij info wordt gestapeld en niet gecatalogiseerd volgens logische hersenverbindingen.]

https://www.facebook.com/OntdekAutisme/

zoeken naar het bericht van 17/09 met de vermelding van bovenstaand artikel.

______________________________________________________________________________________

met veel dank aan Sander Videler mijn Jungiaans therapeut.

19030274_1157979691015106_6831566039724077952_n

fotobron ontdek autisme https://www.facebook.com/OntdekAutisme/

 

 

 

 

7 reacties op ‘HSP versus ASS – deel 1

 1. Het lijkt ingewikkeld als je dit als leek voor de eerste maal leest. Maar ik denk dat het gewoon neerkomt op het feit dat iedereen verschillend is en dat we misschien maar moeten afstappen van het hokjesdenken. Ik vond het in elk geval interessant. En jouw ‘apart-zijn’ maakt je uiteindelijk tot wie je bent…

  Like

  1. dankjewel voor je reactie Petra. eigenlijk moeten we niet zozeer afstappen van ‘hokjes’ denken, maar wel meer nuance leggen in het geen de hokjesdenkers zo maar schrijven! (ik ben daar als ASS’er zeer gevoelig voor – knipoog!).

   het is zo, vrouwen met autisme worden vaak niet in het juiste ‘vakje’ gestoken, en dat is wel een probleem bij ‘een goede begeleiding’ als ze er om vragen.

   je heel leven jezelf afvragen – wat is er mis met mij? – is echt niet nodig! als je het juiste vakje kent kom je veel veder in het leven!

   ja hoor het ‘maakt iedereen wie hij is’ !

   Geliked door 1 persoon

 2. Jij bent eigenlijk het voorbeeld van de verwarring en beperking die tegenwoordig vasthangt aan de zogenaamde stickertjes. Het stickertje op zich is niet ‘fout’ maar het absolutisme en de tunnelvisie van degenen die er naar kijken. Daarbij nog het verwachtingspatroon wat zo’n sticker oproept. Nuance en kijken naar de mens zelf….dat moeten we weer leren. In de puinhopen van DSM en diagnoses…met alle prikkels van schermen erbij nog bovendien.
  Ik dacht jaren dat ik ASS had én dat ik dom was. Blijk ik zo verschrikkelijk intelligent dat mensen mijn denkpatroon niet bijhouden. Omdat mijn vader ook hoogbegaafd was wist ik niet beter… En een gevoelig zieltje. Nu pas snap ik het, na talloze testen. Maar dat was een lange weg. Net als voor jou, begrijp ik. Dikke kus xxx

  Geliked door 1 persoon

  1. ja hé het is een lange weg ! een hele lange ! wat een geluk dat ik eindelijk van iemand heb gehoord dat ik wel eens ASS zou kunnen hebben, en nu eindelijk (veel euro’s) er voor over heb om het eindelijk te gaan onderzoeken en uiteindelijk ook met toekomst inzicht verder te kunnen gaan.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s