De kunst van het loslaten, via Jan Bommerez

21078331_10154944806354537_1815101310331174315_n

De kunst van het loslaten

Een van de grootste belemmeringen voor persoonlijke transformatie is de innerlijke criticus. Ons automatisch denken is een oordeelmachine. Om te overleven moet je inderdaad oordelen maar voor ons innerlijk leven zijn oordelen destructief. Als je goed kijkt zijn die kritische gedachten over jezelf geen creaties in het moment maar producten van oude patronen. Onze innerlijke criticus is niet onze eigen stem maar de stem van mensen die ons pijn hebben gedaan met hun oordelen vooral in onze kindertijd. In plaats van ons zelfvertrouwen op te bouwen vertelden ze ons wat ze niet goed aan ons vonden. Omdat we niet konden vechten of vluchten werd onze energie bevroren inclusief die pijnlijke ervaringen met de vergezellende emoties zoals schaamte, schuld, verdriet, angst, etc. Onze eerste opdracht is om die innerlijke stem niet langer te bekrachtigen. Kijk ernaar maar geef het geen macht over je. Het tweede wat we kunnen doen is om gedachten te herkaderen. Misschien noemde iemand je een zwakkeling en zit je met het gevoel niet assertief genoeg te zijn. Maar als je dat herkadert betekent dat waarschijnlijk dat je iemand bent met veel empathie. Onderzoek wat de pluskant is van het negatieve oordeel. Het derde wat je kunt doen is om te centeren in je hart, in je neutrale zelf (de waarnemer, de getuige). Vanuit het neutrale zelf kun je leren loslaten. Neutraal betekent niet gevoelloos maar oordeelloos. Het betekent dat je geen weerstand biedt tegen wat er is. Elk oordeel is een eis dat de dingen anders zouden zijn. Elk oordeel is een verzet tegen wat er is. Je kunt alleen loslaten als je eerst accepteert dat iets er is, zoals het is. Alleen dan kun je er goed naar kijken en er een bewuste keuze over maken. Het is de enige manier om boven onze reactiepatronen uit te stijgen. Kijk naar het gevoel dat bij de kritische gedachte hoort en vraag je af of je er gelukkig van wordt. Zoniet: kun je het misschien niet beter loslaten en vervangen door dingen waar je wel blij van wordt? De reden dat we dit meestal niet doen is dat het hierboven genoemde gevoel pijnlijk is. Het doet pijn om bijvoorbeeld zwak genoemd te worden. Om die pijn te vermijden blijven we er niet bij stilstaan en schieten we in plaats in onze oude verdedigingspatronen. Je kan echter niet open bloeien (transformeren) zolang je defensief leeft. Het leven in ons kan niet tot bloei komen als wij ons diep in onszelf geloven dat leven pijn doet en dat je beter kunt afsluiten dan openen. De meest pijnlijke gevoelens gaan over ons zelfbeeld. In plaats van ons te identificeren met ons potentieel gaan we ons onbewust identificeren met onze beperkingen. Dat kan zich uiten in passiviteit maar evengoed als agressie tegenover mensen in je leven.

De sleutel tot meer vreugde is om bewust te leren omgaan met pijn. Anais Nin

Laat de pijn niet bepalen wie je bent. Kijk naar wat je talenten zijn en hoe je die best kunt leren gebruiken voor wat je wel wilt in het leven. Haal de energie uit je verzet tegen alles wat je niet wilt. Maar tegelijk dien je te leren omgaan met de oude pijn in jezelf want die gaat niet meteen weg. En je dient ook te leren om je automatische gedachten uit te dagen. Is dat wel zo? Waarom geloof ik dat? Heb ik bewijs van het tegendeel? Hoe kan ik er anders naar kijken? Door je aandacht anders te richten en door energie te geven aan waar je wel blij van wordt laat je oude neurale paden in de hersenen afsterven en creëer je nieuw verbindingen voor betere denkgewoontes. Niets van al het bovenstaande is mogelijk zonder dat je eerst zelfobservatie leert. Dat en hoe je van oude stress kunt afkomen is het onderwerp van de dagworkshop ‘Leren loslaten’. Wil je ook meer innerlijke rust? Ga eens kijken ophttp://lerenloslaten.com/

 
___________________________________________________________________________________________
Ik ben Fan van Jan, ik volg hem al een hele tijd, en ja hij raakt me met zijn thema’s omdat ik toen al moest leren ‘loslaten’.
hier lees je goed het verschil tussen loslaten en afsluiten. tussen het herkennen van innerlijke structuren en het uiteindelijk gaan ‘aanpakken’ door zelf observatie .
ik kan het iedereen aanraden, zelf inzichten krijgen door zelf observatie is een pure kracht, als die dan ook sterker kan gemaakt worden door professionele in dit vak ben je helemaal op goeie weg.
ik heb nu even geen tijd om zijn tekst even goed in blog lay-out te zetten, maar ook dit komt nog dezer dagen.
trouwens, vandaag ga ik verder met opruimen… – dingen uit herinneringen die weg mogen, gààn ook vandaag weer weg!
 

3 reacties op ‘De kunst van het loslaten, via Jan Bommerez

  1. Pijn mag niet bepalen wie je bent, maar pijn heeft je wel gevormd tot de mens die je bent. Dus is het onderdeel van je. Ik vind dat je dat niet los van elkaar kunt zien. Maar loslaten is inderdaad wel nodig, stapje voor stapje.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s