schrijven voor je kindje’s

20151215_120244die je nooit hebt gekend…

ik schreef ooit een brief aan ons Rozie, Rozie is mijn zielenkind dat ik even in mijn eileider heb gehad en in spoed haar heb moeten afgeven.

het kwam uit rouwen, rouwen omdat ik haar een naam had gegeven, rouwen om haar zichtbaarheid een plaats te geven in mijn hart.

het schrijven om te verwerken is hier heel anders als de blog van deze morgen

https://esthercuyvers.wordpress.com/

bij het schrijven voor je kinderen die niet zichtbaar zijn komen de emoties puur en onversneden recht uit de onderbuik.

er gaat een heel proces aan de gang, als je begint te schrijven. en we weten ondertussen dat er al veel is geschreven voor en door die kindertjes.

heel indringend is het schrijven en hierbij komt een ‘grote stap’ naar het schrijven kijken. je zegt niet zomaar als coach of hulpverlener tegen een mama en papa die een zwangerschap en of een kindje verloren hebben – schrijf nu maar eens een brief aan je kindje –

het vraagt goede ondersteuning. met veel zachtheid en liefde omringt beginnen te schrijven, dat is een opdracht die ernstig genomen moet worden.

het is wel een zeer goede oefening in verwerking. wat je nooit hebt gezien, maar wel hebt gevoeld een beeld, een naam, een gezicht geven is een enorme vooruitgang in het rouwproces, in het verwerkingsproces.

we doen het massaal, en ook massaal niet, en dat is heel begrijpelijk.

ik ging wel aan het schrijven na jaren van aarzeling en ja zelfs wegduwen als een puur lichamelijk ‘iets’ dat me was overkomen. dat was het totaal niet in mijn hart.

toen ik mijn hart kon laten spreken werd het heel stil in mijn omgeving.stilte met liefde gevuld is mijn hart beginnen te schrijven voor Rozie.

er zijn wel tips die ik je kan meegeven

 • koop een aantal prachtige kaarten – postkaart, wenskaart – die je graag geeft aan je kindje
 • schrijf 1 kaart vol met woorden die je wenst te vertellen tegen je kindje
 • schrijf de 2de vol met mooie zinnen waarin jij verteld als mama voor je kindje
 • schrijf in de andere kaart een brief voor jullie toekomst samen in je hartje
 • schrijf een brief hoe je graag wenst te herinneren van de gebeurtenis van toen en nu.

het heeft me ook geholpen door alles in beeld neer te zetten. Rozie te laten zien wat wij nu in ons leven hebben en doen, en wat we nog gaan doen.

wat ze me heeft gebracht. mijn kracht heeft ze me laten ontdekken en leren beleven.

ik schrijf nog niets aan Hugo, mijn tweede zielenkindje dat even (misschien wel met zijn tweelingsbroer) in mijn buik heeft gewoond, hij is heel kwetsbaar, een naam is voorlopig goed genoeg. Hugo – mijn kloppend hartje –

binnenkort ga ik kaarten kopen voor hem en schrijf met heel mijn hart ook voor hem.

en de tips

 • ik zet muziek op die me rustig maakt
 • ik teken en kleur zijn hartje in
 • het beeld dat ik ga maken is groot, dat voel ik
 • de tijd weet wanneer ik het ga doen…

wat ook belangrijk is dat je achteraf een rustmoment inlast voor jezelf, voor je gezin maar ook met je man en jezelf. even praten over wat je geschreven hebt is een verbinding maken met jullie twee. het hart laten spreken is een meerwaarde voor jullie relatie, ook al rouwen jullie verschillend.

in de toekomst zullen de ‘verjaardagen’ vervagen, alleen het beeld van de kaart is een herinnering en dat is helemaal prima zo.

de gebeurtenis koesteren in de toekomst is zoals een vlinder die een boodschap brengt.

ik koester en ga verder, voor altijd zitten ze in mijn hart.

cropped-20161212_070918.jpg

Dit blog art heeft copyright
 Alles wat ik schrijf behoort tot mijn rechten en is mijn eigendom.
ben je geraakt en of geïnspireerd door een onderwerp van mezelf persoonlijk of een gastblogger kan je me dat laten weten op mijn mailadres groenblauwrood@telenet.be

12 reacties op ‘schrijven voor je kindje’s

 1. Het zijn je kindjes. Wat ik wel eens lees (ik heb het zelf niet meegemaakt…) is dat iemand nooit een kindje krijgt na deze gebeurtenis(sen)…. Maar volgens mij ben je toch moeder. Dat is een gevoel. Of je kindje er nu nog is of niet. Je neemt er afscheid van en het is verdrietig en elk doet dat op haar eigen manier. Het lijkt mij heel moeilijk…. Dikke knuffel voor jou xxx

  Liked by 1 persoon

 2. Dat heb je heel gevoelig verwoord Esther. Ikzelf heb er geen ervaring mee, maar mijn moeder had drie miskramen en nog steeds praat ze daarover… ook al kreeg ze negen kinderen. Het is en blijft dus een zeer ingrijpend verlies en een leegte… Lieve groet ❤️

  Liked by 1 persoon

  1. Hartelijk dank voor je lieve groet. er is iets in me, vanaf het moment dat het helder en klaar en duidelijk voor mijn ogen is geweest, hoe ik het heb beleefd, voor de laatste keer en gepast op heb kunnen reageren, is het een deel van mijn leven, niet meer een onderdeel dat ik nog steeds beleef. eigenlijk is het moeilijk, zelfs heel moeilijk geweest. het laatste stapje nog en dan is het een levensonderdeel…

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s