hoe begin je aan…

schrijven om iets te verwerken?

computer-2242262_960_720

aanleiding voor deze blog is een blogje van Jasmien, eerder deze week. ze had een opdracht gekregen om een brief te schrijven.

een brief schrijven naar iemand waarvan je voelt dat je nog iets wil zeggen of helemaal niet meer wil zien, dat is een zeer goed opdracht om te zien met ‘wat’ je nog rondloopt.

in Jasmien haar geval is dat haar ex. in mijn geval is dit het niet meer zien van M, op dit moment.

er zijn een paar tips die je kan gebruiken als je een brief wil schrijven, of gewoon je gedachten wil opschrijven naar iemand toe.

als eerste is het niet vanzelfsprekend om meteen van verstand over te schakelen naar gevoel. daar het je een aanloop voor nodig, meestal een ‘koetjes kalfjes’ schrijfoefening.

 • beschrijven wat je ziet, beschrijf het weer, welke dag we vandaag zijn, en welk uur het is.

als je zo begint dan heb je al woorden op papier staan en is het papier niet meer wit, het brengt je wat vertrouwen in het schrijven.

 • zet een keukenwekkertje op 1 minuut, en schrijf die minuut vol waarvoor je bent gaan zitten om te schrijven.

de techniek van de minuut daagt je uit om in die minuut je verstand ‘buiten spel te zetten’. een effectieve techniek om je hart aan te spreken, zo kan je schrijven wat je hart wenst te zeggen. in deze fase komt er meestal verdriet, woede en ja ook soms liefde naar boven.

 • zet muziek, liefst instrumentaal, en schrijf door tot dat het nummer gedaan is.

Ik zelf zet en hele cd op als ik schrijf, maar dit is niet aan te raden als je deze techniek niet gewoon bent. de bedoeling van muziek is dat je ‘iets herkenbaars’ hebt in je omgeving dat van jou is, of herinneringen aanbrengt voor diegene waarvoor je een brief schrijft.

muziek en geuren brengen herinneringen naar boven die vanuit ‘de buik’ komen. als je van je ex bent gescheiden en er door middel van een brief afscheid van moet nemen, kies dan muziek die geen herinnering oproept voor jullie beide, maar wel muziek die jij versterkt. wil je een brief schrijven vol met herinneringen aan jullie beide, zet dan muziek op die dat oproept.

 • beperk het schrijven in tijd als het een onoverkomelijke opdracht lijkt in je gevoel

schrijven is heel ‘oplevend’ en ook veel mensen hebben ‘schrik om te beginnen te schrijven’. om dit soepeler te laten verlopen stel een beperkte tijd in, maximum 1 uur in het begin.

naar mate je meer heb geschreven weet je dat een uur zelfs een half uur schrijven heel intens is, en voor je gevoel zelfs overdadig kan overkomen.

 • regel, alles wat je hebt geschreven in de eerste brief is het beste innerlijk proces!

ook al is dat in een dikke 2 minuten geschreven, het is het beste wat je kon schrijven! die wijze woorden gooien veel mensen in de prullenbak omdat ze heel confronterend kunnen zijn en hard kunnen overkomen. het kan ook zijn dat je zeemzoet hebt geschreven en het ook dit niet was wat je wenst te lezen, het is wel dat wat je wenste te zeggen!

een ervaren schrijver weet dat schrijven veel innerlijk werk kan verzetten op een hele korte tijd.

als je begint aan een opdracht zoals Jasmien – schrijf 4 brieven naar je ex, met allemaal een andere boodschap – dan weet je dat je nadien iets leuks gaat doen met jezelf. iets met je handen, iets van beweging, iets lekkers eten?…

zo breng je je gevoel weer tot rust, en zeggen je dromen in de nacht welke oplossing je zelf hebt voor de situatie in je brief.

Jasmien schreef dat de tips haar wel hebben geholpen, dat de muziek haar rustig gemaakt hebben. ze beschreef ook het verdriet dat ze heeft gehad nadien…

ja dat brengt schrijven te weeg.

ik ben er grote voorstander van om om deze manier iets te verwerken, al is er een grote regel voor mezelf, als je het voor de eerste keer doet, zorg goed voor jezelf, plan het in je agenda en voorzie achteraf ‘zorgtijd’ voor jezelf.

veel schrijfgenot, en als je begint mag je ma altijd om tips vragen!

old-letters-436501_960_720

*fotobronnen PX

14 reacties op ‘hoe begin je aan…

 1. Bedankt meid voor de tips, ik heb inderdaad muziek opgezet die ik graag hoorde, niet instrumentaal, maar vrolijke muziek. Ik heb de brief in verschillende fases geschreven.
  Ik heb geprobeerd te beginnen bij het begin, natuurlijk waren er soms hiaten in de timeline, maar die heb ik dan opgelost door ernaar te verwijzen achteraf. De woorden kwamen vanzelf. Ik had ook nog gecheckt met de psychologe of ik de brieven mocht typen of echt moest schrijven. Het is dus echt schrijven, omdat je dan echt neerpent waar je aan denkt, wat er in je opkomt. Als je het op de pc doet kan je achteraf wijzigingen aanbrengen, dingen nuanceren en dat is niet de bedoeling.
  Tijdens de pauzes ben ik even gaan wandelen, eens naar mama geweest, afgewassen, … en dan weer netjes verder geschreven.
  Nu op naar brief 2, en weer met jouw tips! die helpen echt! Dan ga ik wat kleuren tussendoor, dat vind ik ook heel ontspannend!!
  Dikke dikke merci!

  Liked by 2 people

 2. Het werkt inderdaad. Ik doe het vaak in dichtvorm, omdat je dan de zinnen beknopt maar wel verbonden kunt houden. Sommige staan verborgen op mijn blog, sommige zijn niet gepubliceerd. Het helpt zo. Dank je wel voor deze mooie tekst xxxx

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s